| YLEINEN - ALLMÄN

Julia teki CV:n kirjoittamisesta ammatin

Kaikki olemme joskus kamppailleet hyvän ansioluettelon kirjoittamisessa. Sellaisen luettelon, joka houkuttelee työnantajan valitsemaan juuri sinut. Kauniaislaisen Julia Kaukisen (kuvassa) mukaan ansioluettelon laatimiseen kannattaa panostaa. Hän tietää, miten tärkeä se on. Hän on nimittäin Suomen ensimmäinen ammattimainen ansioluetteloiden eli CV-kirjoittaja.

– Jos CV on huono, riski on suuri, ettei työnantaja lue työhakemusta läpi ollenkaan, Julia Kaukinen sanoo.

Muutama vuosi sitten hän jätti myynti- ja markkinointipäällikkön työn Sanoma-mediakonsernissa. Hän päätti vaihtaa kokopäiväiseksi CV-kirjoittajaksi. Toiminta laajeni urakonsulttitoimistoksi.

Syksystä 2022 alkaen hänen yhtiönsä Kaukinen Consulting Oy:lla on kolme kokoaikaista urakonsulttia ja yli 15 freelanceria, jotka tekevät erilaisia töitä urakonsultointiin ja työnhakuvalmennuksiin liittyen. Asiakkaita on joka puolella Suomea, mutta myös ulkomailla. Hän uskoo, että parissa vuodessa työntekijöiden määrän kasvaa vähintään kymmeneen. Hän johtaa yritystä kodistaan Kauniaisissa.

Hän aloitti tämän toiminnan sivutoimisesti vanhempainvapaalla. Hän valmensi äitejä, jotka halusivat palata työelämään. Hän alkoi auttaa ansioluetteloiden laatimisessa ja tällaista palvelua haluavien määrä kasvoi nopeasti. Nyt hän on työskennellyt tiiviisti CV:iden kanssa noin kaksi ja puoli vuotta.

– Toin tämän ammatin Suomeen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Isossa-Britaniassa tämä on trendiammatti ja kiinnostus kasvaa koko ajan, Julia kertoo.

Alussa hän hoiti tehtäviä palkkatyön rinnalla, mutta huomasi nopeasti, että hänen piti panostaa yritykseen kokopäiväisesti. Yritys huolehtii myös LinkedIn:n profiilien päivityksistä, tekee yhteistyötä valokuvaajien ja stylistien kanssa (”valokuvat ovat hyvin tärkeitä”), ja huolehtii johtajatason ammattilaisten ”kaupallistamisesta”, ja tukee asiakkaita läpi työnhakuprosessin.

Hän itse valmentaa johtajia työpaikan vaihdon yhteydessä. Kolmen kuukauden ajan hän seuraa, haastaa ja sparraa asiakkaitaan. Prosessi vaatii paljon myös asiakkailta. Tähän mennessä kaikki ovat saaneet työsopimuksen kolmen kuukauden sisällä.

Tyypillinen asiakas on esihenkilö, joka haluaa päästä urallaan eteenpäin tai johtaja, joka on jo johtoryhmätasoisessa tehtävässä tai haluaa johtoryhmään tai hallitukseen.

Muistakaa CV:ssä luvut

Suomessa johtajat olettavat, että tittelistä näkyy mitä tehtäviä he ovat tehneet ja se riittää. Mutta asia ei Julian mukaan välttämättä ole näin.

– Sen sijaan kerro saavutuksien kautta, mitä olet saanut aikaiseksi, miten tyytyväisiä alaisesi olivat, mitä olet muuttanut. Moni myös unohtaa luvut, joten kerro, miten tulokset ovat parantuneet ja avaa prosesseja, eli mitä käytännössä on tehty ja mihin se on vaikuttanut, Julia Kaukinen sanoo.

Vältä kliseitä, kun esittelet itseäsi: ”olen ahkera”, ”tulen toimeen kaikkien kanssa” tai ”olen hyvä johtaja”.

– Jos olet urasi alussa, niin yhden sivun CV on ok. Johtajalla, jolla on yli 20 vuoden kokemus, voi olla 2–4 sivun pituinen CV. Tärkeintä on, että ensimmäinen sivu myy. CV:n tehtävä on varmistaa pääsy haastatteluun.

Syntymäpäivä, siviilisääty, sotilasarvo ja lasten määrä eivät kuulu CV:hen.

– Harrastukset kiinnostavat rekrytoijia ja niistä voi mainita, mutta ketään ei kiinnosta, että sinulla on Roope-niminen koira, Julia nauraa.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *