| YLEINEN - ALLMÄN

Katariina Rautio är ny företagare i Grankulla: ”Företagande är ibland väldigt ensamt”

I början av september ordnade FöretagsGrankulla ett evenemang under vilket man informerade företagarna om existerande tjänster. Samtidigt fick företagarna en chans att nätverka.

– Evenemanget var ett jättebra tillfälle att skapa nätverk med andra Grankullaföretagare och höra mer om tjänster för företagare. Jag anmälde mig så fort jag fick inbjudan. Jag gillar att jobba på distans, men det är super att ibland träffa andra företagare live, säger Katariina Rautio.

Hon grundade en firma i februari och arbetar med marknadsföring på sociala medier och produktion av innehåll för företag.

– I praktiken kan företagen bland annat lägga ut innehållsproduktionen på sociala medier, skrivandet av bloggtexter och översättning av marknadsföringsmaterial på mig. Det här är en bra lösning när företagaren inte har tid, lust eller kompetens för de här marknadsföringsuppgifterna, säger hon.

Jag flyttade till Grani tillsammans med min familj 1999 när jag var två år. Jag har gått grundskolan i Grankulla och gymnasiet i Esbo. Jag har
tidvis bott utomlands, bland annat i Grekland
och Thailand. Yrkeshögskolan gick jag i Kajana,
säger Katariina Rautio.

Hon har erfarenhet speciellt från rese- och välmåendebranschen men hon producerar innehåll till företag i många olika branscher.

– Mitt mål är att företagarna inte behöver ta stress av sina some-kanaler utan innehållsproduktionen sker behändigt och innehållet når rätt publik. Alltför ofta ses närvaro på sociala medier som ett ”nödvändigt ont” och produktionen saknar klarhet och målsättning. När den här biten är i skick är det inspirerande att vara på sociala medier och det gynnar företaget.

På FöretagsGrankullas evenemang fick hon många tips i synnerhet om var hon kan söka rådgivning för att stödja företagsverksamheten.

Vad var nyttigast?

– Nytt var att höra om företagsfaddrarnas verksamhet och jag tänker absolut ansöka så att mitt företag får en kunnig mentor. En erfaren företagare kan säkert hjälpa mig att undvika de vanligaste fällorna.

Varför ville du bli företagare?

– Jag hade länge drömt om företagande men jag trodde det skulle bli verklighet först om många år. Jag utbildade mig till restonom och tog examen i slutet av 2021. Under studietiden blev jag intresserad av marknadsföring och mitt lärdomsprov och min sista praktik hade med marknadsföring på sociala medier att göra. Efter att jag blev färdig funderade jag på karriärmålsättningar och mina drömmar och då föddes idén om en firma, säger Katariina och skickar hälsningar till en annan Grankullaföretagare, Ekomatkaajats Maria Ojajärvi, som hon gjorde sin praktik för.

Är du nöjd över ditt beslut?

– Absolut! Klart jag flera gånger undrat om jag är riktigt klok som började förverkliga min företagardröm utan att planera så värst mycket. Än har jag inte ångrat mig och jag har lärt mig mycket redan under de här månaderna.

Men utmaningar finns. Katariina Rautio säger att det är mycket pappersarbete förknippat med att inleda affärsverksamhet, såsom olika slags anmälningar om att firman grundats, bokföring och att ansluta sig till register av olika slag.

Vad väntar du dig av FöretagsGrankulla i framtiden?

– Jag hoppas i synnerhet på fler chanser att nätverka med andra företagare. Precis som vi diskuterade under FöretagsGrankullas mingel är det ibland mycket ensamt att vara företagare. Ett co-working-kontor eller kanske morgonkaffe för alla företagare skulle vara trevliga för att utbyta tankar om företagande och få kamratstöd, säger hon.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Firmans instagram hittas via användarnamnet katariina_rautio (”webbplatsen fortfarande under arbete, eftersom jobbet slukat all tid”).

Gemensamt utrymme på önskelistan

Först Frukostklubb och sedan nätverkande
i Grankulla. Det kom några återbud i sista stund,
men diskussionerna och responsen av dem som var
på plats var mycket bra, säger Virpi Utriainen (nedre
raden till vänster). Nästa Frukostklubb ordnas
den 3.11.

Evenemanget i september ordnades för första gången i det här formatet. FöretagsEsbos och FöretagsGrankullas vd Virpi Utriainen säger att det var ett nöje att märka att det fanns ett behov för det.

– Vi pratade mycket om betydelsen av nätverk. Pandemin tvingade oss alla till hemmakontoret. Under evenemanget blev det klart att i synnerhet ensamföretagare har ett behov av ett gemensamt kontor i Grani centrum. Där skulle företagarna kunna träffa varandra och även ha kundträffar. Ett permanent ställe skulle också fungera som ett popupställe för rådgivning. Företagsfaddrarna kommer också då gärna för att träffa företagarna. Den här idén lönar det sig att föra vidare, säger hon.

Hur kan FöretagsGrankulla hjälpa?

– FöretagsGrankulla hjälper dem som planerar att starta eget på många sätt. Vi sparrar nya företag att utveckla och planera affärsidén och granskar att lönsamhets- och finansieringskalkylerna är i ordning. Det lönar sig att komma till oss innan man söker startpeng. De som fått startpeng erbjuds också tjänsten Startti Plus där man fördjupar affärsverksamheten under fyra sparrningsmöten, säger hon.

Även verksamma företag är kunder, de funderar på tillväxt eller vill precisera eller ändra sin affärsverksamhet.

– Vi ordnar regelbundet gratis ABC-webinarer om att grunda företag och startpengsrådgivning samt utbildningar och nätverksevenemang. Det lönar sig att titta på vårt utbildningsutbud som uppdateras. Grankullabornas frukostklubb fortsätter också.

Det händer mycket ute i världen. Är det en speciellt utmanande tid att börja som företagare?

– Det globala läget påverkar oss alla, åtminstone indirekt. Branschen påverkar eventuella utmaningar man möter när man grundar ett företag. Därför lönar det sig att göra bakgrundsarbetet och marknadsundersökningen ordentligt. Det är i och för sig enkelt att grunda ett företag, men att bli företagare är ett av arbetskarriärens största beslut. Vår uppgift är att sparra och ge råd så verksamheten blir lönsam. Ibland går det så att idén inte passar i tiden eller platsen eller verksamheten blir inte lönsam. Vi strävar efter att vara ärliga mot våra kunder även i det fallet.

Vad är ditt budskap till den Granibo som funderar på att grunda ett företag?

– Det lönar sig att börja med att planera grundligt när man vill grunda ett företag. Bra frågor att fundera på är hur det står till med livet och det eventuella familjelivet, har du möjlighet att bli företagare, får du stöd av dina närmaste. Om du har familj kan du då offra tid på att starta företaget. Dessutom är det bra att försäkra sig om att det ekonomiska läget är sådant att det håller för företagande. Det kan nämligen ta en stund innan du får inkomster. Det är viktigt att den som grundar ett företag har ett målmedvetet, passionerat och nyfiket sinne, det vill säga tar proaktivt reda på saker, frågar, träffar människor, testar idéerna på andra, söker sig till nätverkningsträffar och bokar tid hos FöretagsGrankulla.

FöretagsGrankulla

  • FöretagsGrankulla är ett nyföretagscenter med full service och det har många kunniga företagsrådgivare. Tjänsten är en del av FöretagsEsbos verksamhet.
  • Sparring för att att utveckla din affärsidé. Du får också råd med att välja företagsform.
  • Du har också till ditt förfogande ett lokalt specialistnätverk som hjälper med bland annat avtalsjuridik, marknads- och bokföring.
    Grankulla stad möjliggör gratistjänster för Grankullabor Källa: FöretagsGrankulla

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *