| YLEINEN - ALLMÄN

Katariina Rautio on uusi yrittäjä Kauniaisissa: ”Yrittäjyys on välillä kovin yksinäistä puuhaa”

YritysKauniainen järjesti syyskuun alussa tilaisuuden missä yrittäjille kerrottiin tarjolla olevista palveluista. Samalla tarjottiin mahdollisuutta verkostoitua.

– Tapahtuma oli todella hyvä tilaisuus verkostoitua muiden granilaisten yrittäjien kanssa, sekä kuulla lisää yrittäjille suunnatuista palveluista. Kun kutsu tilaisuuteen tuli, ilmoittauduin mukaan samantien. Pidän etätyöskentelystä, mutta on mahtavaa nähdä välillä ihan livenä muita yrittäjiä, sanoo Katariina Rautio.

Hän perusti toiminimen helmikuussa ja tekee somemarkkinointia ja sisällöntuotantoa yrityksille.

– Käytännössä siis yritykset voivat ulkoistaa muun muassa sosiaalisen median sisällöntuotannon, blogitekstien kirjoittamisen ja markkinointimateriaalien kääntämisen minulle. Tämä on hyvä ratkaisu silloin, kun yrittäjällä ei ole aikaa, halua tai osaamista kyseisiin markkinointitehtäviin, hän sanoo.

Muutimme Helsingistä perheen kanssa Graniin
vuonna 1999 kun olin 2-vuotias ja olen käynyt
peruskoulun Granissa sekä lukion Espoossa. Välissä on tullut asuttua ulkomailla muun muassa
Kreikassa ja Thaimaassa. Ammattikorkeakoulun
kävin Kajaanissa, Katariina Rautio kertoo.

Kokemusta hänellä on erityisesti matkailu- ja hyvinvointialoilta, mutta sisältöjä tehdään hyvin monenlaisille yrityksille.

– Tavoitteeni on, että yrittäjien ei tarvitse stressata somekanavistaan, vaan sisällöntuotanto hoituu kätevästi ja sisältö tavoittaa juuri oikean kohdeyleisön. Liian usein somepreesenssi nähdään “pakollisena pahana” ja sen tekemisestä puuttuu selkeys ja tavoitteellisuus. Kun nämä ovat kunnossa, somen tekeminen on innostavaa ja siitä on hyötyä yritykselle.

YritysKauniaisten tilaisuudessa hän sai paljon vinkkejä erityisesti siihen, mistä kaikkialta voi hakea neuvontaa yritystoiminnan tueksi.

Mikä oli hyödyllisin?

– Minulle uutta oli YritysKummien toiminnasta kuuleminen, aion ehdottomasti laittaa hakemusta, jotta saisin yritykselleni osaavan mentorin. Joku kokenut yrittäjä osaa varmasti auttaa välttämään yleisimmät sudenkuopat.

Mistä syystä halusit yrittäjäksi?

– Olen pitkään haaveillut yrittäjyydestä, mutta ajattelin sen konkretisoituvan vasta vuosien päästä. Valmistuin matkailualan restonomiksi vuoden 2021 lopulla. Opiskeluaikana kiinnostuin kovasti markkinoinnista ja päädyin tekemään opinnäytetyön ja viimeisen työharjoittelun somemarkkinoinnin parissa. Valmistumisen jälkeen pohdittuani uratavoitteita ja unelmiani, syntyi ajatus toiminimestä, Katariina sanoo ja lähettää terveisiä toiselle granilaiselle yrittäjälle, Ekomatkaajien Maria Ojajärvelle, jolle hän teki työharjoittelunsa.

Oletko tyytyväinen päätökseesi?

– Ehdottomasti! Kyllä sitä on monta kertaa tullut mietittyä, että olenko vähän hullu, kun näin spontaanisti lähdin toteuttamaan yrittäjyysunelmaa sen enempää suunnittelematta. Vielä en ole katunut ja todella paljon on tullut opittua jo näiden kuukausien aikana.

Haasteitakin toki riittää. Liiketoiminnan aloittamiseen ja ylläpitoon liittyy Katariina Raution mukaan paljon paperitöitä, esimerkiksi erilaiset perustamisilmoitukset, kirjanpidon tekeminen ja monenlaisiin rekistereihin liittyminen.

Minkälaista tukea toivot YritysKauniaisista tulevaisuudessa?

– Erityisesti toivon enemmän mahdollisuuksia verkostoitua muiden yrittäjien kanssa. Kuten YritysKauniaisten tapahtumassakin keskustelimme, yrittäjyys on välillä kovin yksinäistä puuhaa. Co-working -tila tai vaikka kaikille yrittäjille avoimet aamukahvit olisivat todella kivoja tilaisuuksia vaihtaa ajatuksia yrittäjyydestä ja saada vertaistukea, hän toteaa.

JAN SNELLMAN

Toiminimen instagram löytyy käyttäjänimellä katariina_ rautio (”nettisivut ovat vielä työn alla, koska työt veivät mennessään”).

Toiveena yhteinen tila

Ensin Aamiaisklubi ja sen jälkeen verkoistuminen
Granissa. Muutamia peruutuksia tuli viime hetkellä,
mutta keskustelu ja palaute oli erittäin hyvää
paikalla olevien joukolla, Virpi Utriainen (vasemmalta
alarivissä) sanoo. Seuraava Aamiaisklubi järjestetään
3.11.

Syyskuun tilaisuus järjestettiin tässä muodossa nyt ensimmäistä kertaa YritysEspoon ja YritysKauniaisten toimitusjohtaja Virpi Utriaisen mukaan oli ilo huomata sekä kuulla, että tilaisuudelle oli tarve.

– Verkostojen merkityksestä keskusteltiin paljon. Pandemia vei meidät kaikki kotitoimistoille. Tilaisuudessa esiin nousi erityisesti yksinyrittäjiltä tarve yhteiselle tilalle Granin keskustassa, johon yrittäjät voisivat kokoontua tapaamaan toisiaan ja pitämään asiakasneuvotteluja. Säännöllinen paikka voisi mainiosti toimia myös pop-up neuvontapaikkana. Myös YritysKummit tulevat mielellään tapaamaan tuolloin yrittäjiä. Tätä ideaa kannattaa lähteä viemään eteenpäin, hän toteaa.

Miten YritysKauniainen voi auttaa yrittäjiä?

– YritysKauniainen auttaa yrityksen perustamista suunnittelevia monilla tavoin. Sparraamme aloittavien yritysten liikeidean kehittämisessä ja -suunnitelmissa ja tarkistamme, että kannattavuuslaskelmat ja rahoituslaskelmat ovat kunnossa. Meille kannattaa tulla myös ennen kuin hakee starttirahaa. Starttirahan saaneille on tarjolla myös startti + palvelu, jossa liiketoimintaa syvennetään neljän sparrauskerran kautta, hän toetaa.

Asiakkaina on myös jo toimivia yrityksiä, jotka miettivät kasvua tai haluavat tarkentaa tai muuttaa liiketoimintaansa.

– Järjestämme säännöllisesti maksuttomia yrityksen perustamisen ABC-webinaareja ja starttirahaneuvontaa sekä erilaisia koulutuksia sekä verkostoitumistapahtumia. Päivittyvään koulutustarjontaamme kannattaa tutustua. Myös granilaisten aamiasklubi saa jatkoa.

Maailmalla tapahtuu nyt paljon. Onko nyt erityisen haastava aikaa aloittaa yrittäjänä?

– Globaali tilanne vaikuttaa meihin kaikkiin, ainakin välillisesti. Yrityksen perustamisen kannalta mahdolliseen haastavuuteen vaikuttaa toimiala, jolle yrityksen perustaa. Näin ollen taustatyötä ja markkinatutkimusta kannattaa tehdä huolellisesti. Yrityksen perustaminen sinänsä on helppoa, mutta yrittäjäksi ryhtyminen on yksi työuran isoimmista päätöksistä. Meidän tehtävä on auttaa sparraamalla ja neuvomalla toimintaa kannattavaan suuntaan. Joskus käy niin, että idea ei ole aikaan ja paikkaan sopiva tai toiminnasta ei saada kannattavaa. Tässäkin pyrimme olemaan rehellisiä asiakkaidemme kanssa.

Mikä on viestisi granilaiselle, joka juuri nyt miettii yrityksen perustamista?

– Yrityksen perustaminen kannattaa aloittaa huolellisella suunnittelulla. Hyviä kysymyksiä pohdittavaksi ovat mm. elämän ja mahdollisen perhe-elämän tilanne; on sinun mahdollista lähteä yrittäjäksi, saatko tukea lähipiiriltäsi ja perheellisenä. Onko perheen tilanne sellainen, että voit käyttää tekemiseen aikaa yrittäjyyden alkumetreillä. Lisäksi on hyvä varmistaa, että taloustilanteesi on sellainen, että se mahdollistaa yrittäjyyden: kestää hetken, ennen kuin kassaan alkaa kertyä tulovirtaa. Yrityksen perustajalle tärkeää on oma innostunut, päämäärätietoinen ja utelias mieli eli ota proaktiivisesti selvää, kysele, tapaa ihmisiä, testaa ideaasi muilla, hakeudu tapahtumiin verkostoitumaan ja varaa aika YritysKauniaisten sivuilta neuvontaan.

YritysKauniainen

  • YritysKauniainen on täyden palvelun uusyrityskeskus, jossa tukenasi on osaavien yritysneuvojien joukko. Palvelu on osa YritysEspoon toimintaa.
  • Sparrausta liikeidean kehittämiseen sekä neuvoja yhtiömuodon valintaan.
  • Käytössäsi on lisäksi paikallinen asiantuntijaverkosto, joka auttaa mm. sopimusjuridiikassa, markkinoinnissa ja kirjanpidossa.
  • Kauniaisten kaupunki mahdollistaa maksuttoman toiminnan granilaisille. Lähde: YritysKauniainen

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *