| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Kauniaisten yhteisöllisyys kantaa

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan torstaina 24.2.2022, se käynnisti välittömästi mm. suuren suunnanmuutoksen suomalaisessa turvallisuuspoliittisessa keskustelussa ja suuntautumisessa.

Kaupunkilaisilta tuli myös paljon huolestuneita kyselyitä mm. väestönsuojelusta, joka Kauniaisissa kutenkin on hyvällä tasolla. Huolen lisäksi, sota johti nopeasti myös suureen auttamishaluun kauniaislaisten keskuudessa. Ukrainan ja ukrainalaisten auttamiseen ryhdyttiin sekä omatoimisesti että seurojen, yhdistysten ja muiden toimijoiden kautta.

Nopeasti sodan alkamisen jälkeen, keskeiset viranomaiset alkoivat kerätä tietoa kuntien varautumisesta pakolaisten vastaanottamiseen ja lähettivät samalla erilaisia toimintaohjeita. Ukrainalaisten vastaanottamisesta, lasten hyvinvoinnista, heidän oikeudesta varhaiskasvatukseen, koulutukseen, harrastuksiin ja esim. terveyspalveluihin käytiin keskustelua monilla foorumeilla. Myös kaupungin valmiusjohtoryhmä kokoontui pohtimaan mm. tarvittavia lisätoimia ja hankintoja väestönsuojelun parantamiseksi ja sitä, millä tavalla odotettavissa olevaan ukrainalaisten pakolaisten vastaanottamiseen voisi varautua.

Tukea ja solidaarisuutta osoitettiin mm. liputtamalla Ukrainan lipulla ja eri avustuksin. Kauniaisten kaupunki teki ensimmäisten suomalaisten kuntien joukossa lahjoituksen Punaisen Ristin Ukraina katastrofirahastoon, summan ollessa noin yksi euro per kauniaislainen. Kaupunki palkkasi huhtikuussa paikallisen ukrainalaisen Viktoriya Kovalenkon Ukraina-asioiden projektityöntekijäksi, auttamaan Kauniaisissa jo asuvia ja tulevia ukrainalaisia pakolaisia arjen asioissa. Hänen työnsä on ollut hyvin käytännönläheistä pakolaisten auttamista ja avustamista eri viranomaisten kanssa, asuntojen ja työn etsimistä, tavaroiden kuljetuksia ja auttavien tahojen verkostojen rakentamista.

Kauniaislaiset ja suomalaiset laajemmin avasivat kotinsa ja sydämensä ukrainalaisille pakolaisille. Kaupunki on täydentänyt yksityisten tarjoamaa majoitusta antamalla entisen päiväkotikiinteistön Pohjoisella Heikelintiellä pakolaisten käyttöön sekä vuokraamalla asuntoja mm. Työväen Akatemialta ja Suomen Raamattuopistolta ja tarjoamalla niitä ukrainalaisten käyttöön. Tosiasia on kuitenkin se, että ilman kuntalaisten ja muiden toimijoiden apua, tästä operaatiosta ei olisi mitenkään selvitty ainakaan lyhyellä tähtäimellä. Kaupungilla tai muillakaan viranomaisilla ei yksinkertaisesti ole tarjolla niin paljon majoituskapasiteettiä, kuin mille on ollut tarvetta.

Kaupunki on majoituksen ja muun avun ohella pystynyt myöskin työllistämään noin 15 ukrainalaista ruoka- ja puhdistuspalveluissa. Kyseessä ei ole ollut mitään keksittyjä tehtäviä, vaan ukrainalaisista on ollut iso apu työvoimapulasta kärsivällä alalla. Ruoka- ja puhdistuspalvelujen esihenkilöt ovat myös useaan otteeseen kehuneet ukrainalaisten korkeaa työmoraalia.

Kauniaisissa yhteisvoimin ja vapaaehtoisten aloitteesta aikaansaatu GraniAid-hyväntekeväisyysfestivaali Ukrainan itsenäisyyspäivänä 24.8.2022 oli paitsi hieno tapahtuma myös osoitus kauniaislaisten yhteisöllisyydestä ja auttamisenhalusta. Erityisen koskettavaa oli nähdä Kauniaisten ukrainalaisten laulavan Ukrainan kansallislaulua Thurmannintorilla, joka selvästi liikutti myös ukrainalaisia itseään.

Vaikka kaupunkiorganisaatio on omalta osaltaan auttanut ukrainalaisia, yksityisten henkilöiden ja eri yhdistysten työ on ollut korvaamatonta. Tämä tila ei riitä kiittämään kaikkia tahoja, jotka ansaitsisivat kiitokset, mutta kaupunki haluaa julkisesti erityisesti kiittää Granin Lähiapua, Työväen Akatemiaa, Suomen Raamattuopistoa, seurakuntia ja GraniAid-tapahtuman järjestäjiä, jotka kaikki ovat tehneet suuren työn ukrainalaisten auttamisessa. Esimerkiksi Työväen Akatemia asutti jo varhaisessa vaiheessa ukrainalaisia pakolaisia omalla kustannuksellaan ja tarjosi heille vastikkeetta lounasta.

Haluan henkilökohtaisesti myös suuresti kiittää kaikkia kauniaislaisia, jotka olette niin hienosti ottaneet vastaan ukrainalaiset ystävämme. Olen useaan otteeseen kuullut heiltä, kuinka paljon he arvostavat sitä, kuinka ystävällisesti heidät on otettu vastaan ja kuinka heidät on otettu osaksi meidän yhteistä yhteisöä. Toivon, että te kaikki myös osallistutte Ukrainan ja koko Euroopan yhteisiin Putinin vastaisiin talkoisiin säästämällä energiaa. Lopulta hyvä voittaa, ja se tehdään yhdessä!

CHRISTOFFER MASAR

KAUPUNGINJOHTAJA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *