| YLEINEN - ALLMÄN

Torolf Hedlund: Hyvinvointialueeseen siirtyminen huolestuttaa senioreita

Torolf Hedlund aloitti Kauniaisten ruotsinkielisten eläkeläisten Grankulla svenska pensionärerin puheenjohtajana vuoden alussa. Nyt hän myös yhtäkkiä on mukana Kauniaisten vanhusneuvostossa, ja myös vanhusneuvostossa, joka on perustettu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen yhteyteen.

– Toki työtä on enemmän kuin mitä odotin, hän nauraa.

Hyvinvointialue näyttää edellyttävän paljon aikaa, ainakin näin toiminnan alussa, kun oli paljon tiedotustilaisuuksia ja seminaareja luottamushenkilöille. Hedlund osallistuu myös säännöllisesti epävirallisiin tapaamisiin ruotsinkielisten eläkeläisten Keski-Uudenmaan foorumiin, joka on eräänlainen pääkaupunkiseudun yhdistysten sateenvarjo.

Mutta Torolf viihtyy tehtävässä, että voi jälleen tavata eläkeläisiä kasvokkain, ja lisäksi on palattu Villa Junghansiin Teams-palaverien sijasta.

– Pandemia on varmasti aiheuttanut suuria henkilökohtaisia ongelmia joillekin jäsenkunnasta yksinäisyyden takia. Jos ajatellaan asiaa yhdistyksen kannalta, toiminta jatkui Teamsin ansiosta, ja se toimi, vaikka ei ole ihan sama asia kuin olla paikalla. Kokouksiin osallistui 30-40 jäsentä tavanomaisen määrään eli yli sataan verrattuna.

Harrasteryhmät ovat aktiivisia. Kun KG vieraili Villa Junghansissa, yksi aktiivisimmista ryhmistä, Line Dance -ryhmä, harjoitteli Alf Skogsterin johdolla.

– Harrasteryhmät muodostavat yhdistyksen toiminnan perustan. Monet niistä, jotka eivät osallistu tiistaitapaamisiin, ovat sen sijaan mukana näissä ryhmissä. Niillä on suuri merkitys meille, sanoo Torolf Hedlund.

Puheenjohtajana Torolf Hedlund työskentelee eläkeläisten parhaaksi Kauniaisissa ja ylipäätään yhteiskunnassa. Kauniaisissa tilanne on hyvä hänen mukaansa, kun on kyse mahdollisuuksista saada äänensä kuuluviin. Mutta siirto Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen tuo uusia haasteita.

– Pointti on se, ettei nyt pidä vetää kotiinpäin, vaan miettiä hyvinvointialueen parasta. Mutta tästä voi kehkeytyä kamppailu palvelukeskuksista, säilyvätkö ne, tai mistä ne häviävät. Silloin saattaa syntyä helposti ”paikallispolitiikkaa”. Eniten minua huolestuttavat mahdolliset kuilut paikallisten ja alueen välillä. Meillä ovat asiat toimineet erinomaisesti, etenkin kun on ollut helppoa tavata kaupunginjohtajaa eri asioissa.

Hän muistuttaa, että monet vanhuksista ovat huolestuneet siitä, miten hoiva etenee.

”Ukraina huolestuttaa”

Hedlund sanoo, että moni asia toimii hyvin Kauniaisissa, muun muassa Villa Breda ja terveyskeskus, vaikka ajoittain valitetaan, ettei takaisinsoitto toimi aina ihan odotetusti, ja aikoja vastaanotoille on vaikea saada.

– Uskon kuitenkin, että meillä asiat ovat suhteellisen hyvin, vaikka myös parannettavaa varmasti on, Hedlund sanoo.

Hedlund luovutti aiemmin tänä vuonna kirjelmän kaupunginjohtaja Christoffer Masarille. Viestissä kerrotaan, että eläkeläisjärjestöjen yhteistoiminta on tärkeässä osassa ennaltaehkäisevässä hoidossa. He toivovat, että suora taloudellinen tuki jatkuu ja ilmainen tapaamispaikka säilyy.

HSL:n lippujen hinnat eläkeläisille huolestuttaa. Lippujen hintoja pitää alentaa. Lisäksi tarvitaan asuntoja vanhuksille.

– Monet tekevät lyhyitä ja nopeita bussimatkoja, ja silloin liput tuntuvat kalliilta. Pitäisi myös olla asuntoja, joissa tarjotaan joitain palveluja vanhuksille, sanoo Hedlund.

Nämä eivät ole ainoita kysymyksiä, joista eläkeläiset keskustelevat juuri nyt. Hedlund uskoo, että moni vanhus on huolestunut Ukrainan-sodasta ja maailmantilanteesta.

– Monet haluavat tehdä jotain Ukrainan puolesta. Huomasin sen, kun meillä oli tiistaitapaamisen teemana Ukraina.

Tällainen on Torolf Hedlund, puheenjohtaja 2022–

  • Syntyi ja kasvoi Tampereella. Muutti Helsinkiin opiskelemaan. Muutti tammikuussa 1976 Kauniaisiin vaimon kanssa suoraan varusmiespalveluksen jälkeen. Kolme lasta ovat käyneet koulut Kauniaisissa.
  • On ollut eläkeläinen vuodesta 2017, kun hän täytti 65 vuotta.
  • Ehti olla hallituksessa vuoden ennen kuin valittiin puheenjohtajaksi. Hän on luvannut jatkaa puheenjohtajana myös vuoden 2023.
  • Ruotsinkielisessä eläkeläisyhdistyksessä on noin 590 jäsentä, jotka ottavat säännöllisesti osaa tiistaitapaamisiin (noin 130 kerrallaan) ja yli 20:een harrasteryhmään.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *