| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Vauhti kiihtyy…

Noin 50 työpäivää ja Kauniaisten sotepalvelu-, oppilashuolto- sekä osasta tukipalveluhenkilöstöä (172 henkilöä) tulee hyvinvointialueen henkilökuntaa, mutta työ jatkuu entisissä työpisteissä.

Sekä henkilökuntaa että kuntalaisia kiinnostavia kysymyksiä on paljon. Laajaalaisesta, monissa kanavissa tapahtuvasta aktiivisesta tiedottamisesta huolimatta vastauksia ei ole ihan helppoa löytää, eikä kaikkiin kysymyksiin niitä vielä edes ole.

Viikko 40 oli vanhustenviikko, jota vietettiin Villa Bredassa monin tavoin. Mm. ikääntyneiden palveluiden palvelualuejohtaja Tuula Suominen kertoi valmistelun tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella LUVN). Esityksessä tuli esille alueemme monimuotoisuus ja erilaiset toimintaympäristöt sekä tavoite tarjota yhdenvertaiset palvelut koko alueella.

Isossa muutoksessa on päätetty edetä maltillisesti. Kuntien sotepalvelut siirtyvät aluksi lähes sellaisenaan hyvinvointialueelle ja muutoksia tehdään vasta seuraavina vuosina saadun kokemuksen myötä. Lähipalveluina tulevat jatkossakin säilymään paljon ja usein käytettävät palvelut. Myös osa erityispalveluista voidaan tuoda lähelle perustason työtä esimerkiksi etäyhteyksien avulla, ja liikkuvia palveluja on tarkoitus hyödyntää nykyistä laajemmin.

Yksi tärkeimmistä alkuvaiheen muutoksista on keskitetty ikääntyneiden asiakas- ja palveluohjauksen organisaatio, joka ohjaa ikääntyneet suoraan oikean palvelun tai avun piiriin. Etsivä vanhustyö sisältyy tähän kokonaisuuteen. Asiakas- ja palveluohjauksen tulee olla koko alueella yhtenäistä, mutta jatkossakin ensiarvoisen tärkeää on paikallisen palvelutarjonnan tuntemus. Myös alueen puhelinpalvelut tullaan keskittämään yhteen, koko LUVN-laajuiseen ratkaisuun. Käyttöönotto tehdään vaiheittain maaliskuun 2023 loppuun mennessä. Tästä informoidaan enemmän lähiaikoina.

Hyvinvointialueelle tehdään osallisuusohjelma ja asukkaat, asiakkaat ja kokemusasiantuntijat pääsevät osallistumaan palvelujen kehittämiseen. Heidän lisäkseen järjestöjen sekä vammais- ja vanhusneuvostojen ja nuorisovaltuuston rooli on tärkeä. Asukkaille on tarjolla myös Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen yhteisö, jossa voi osallistua kehittämiseen.

Paitsi hyvinvointialueelle, kuntalaiset asettavat odotuksia myös kunnalle. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävä on sekä kunnilla että hyvinvointialueilla. Kuntalaiset ovat painottaneet mm. turvallisuutta, viihtyisää elinympäristöä, järjestöjen, vapaaehtoistyön ja sukupolvien välisen yhteistyön tukemista. Siinä onnistumiseksi Kauniaisissa on tehty hyviä ratkaisuja niin, että jo pitkään toteutettu hyte-työ jatkuu ja vahvistuu uudessa tilanteessa kehittämällä toimintamalleja toimialojen välillä, hyvinvointialueen, järjestöjen ja yritysten kanssa.

Mistä saan tietoa muutoksesta?

Uutiskirjeen voi tilata www.luvn.fi etusivulta. Sivuston hakutoiminnolla löytyy myös usein kysytyt kysymykset ja tietoa seuraavasta asukastilaisuudesta koskien vammaispalveluja 27.10.

www.luvn.fi | Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue |Twitter: @LUhyvinvointi | LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

ULLA TIKKANEN

SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *