| YLEINEN - ALLMÄN

Nu är dags att vara extra försiktig i trafiken

Barnen vid daghemmet Lyan och Grytet i Grankulla promenerar ofta och långa sträckor. Bland favoritmålen finns Gallträsk och Kasabergsskogen.

– Vi rör oss jättemycket. Vi är både ute i skog och mark och i trafiken. Vi upplever att det inte finns några långa avstånd i Grankulla. Vi har alltid rört oss massor. För några år sedan fanns det föräldrar som tyckte att vi promenerar för mycket och för långa sträckor, men vi kontrade med att barnen orkar gå mycket mer än vad deras föräldrar tror. Dessutom tänker vi pedagogiskt också här: man sjunger, man räknar lyktstolpar osv. Det är också pedagogik, säger Andréa Sjöström, chef för småbarnspedagogiken vid Lyan och Grytet.

För det mesta känns det enligt henne tryggt att röra sig i trafiken i staden.

– När vi rör oss i grupp och bär reflexvästar så upplever vi att det känns tryggt och bra i nio fall av tio. Trafikanterna stannar och ger plats och vinkar åt barnen och barnen vinkar tillbaka. Det känns nog tryggt, säger hon.

Nu har barnen vid Lyan och Grytet splitternya reflexvästar på sig när de rör sig på stan. Västarna har sponsorerats av Christoffer Henriksson, Granibo och företagare vid Kiinteistömaailma Mankkaa, som själv har två barn på dagis, Adessa vid Grytet och Fabian vid Lyan.

– När jag för första gången blev pappa för fem år sedan så började jag nog vara mera vaksam i trafiken. Det finns skyltar som uppmanar bilisterna att köra försiktigt och det är nog något vi ska uppmärksamma här i vår by, säger Christoffer Henriksson.

Det blir nu allt mörkare och enligt Andréa Sjöström är det jätteviktigt att trafikanterna beaktar detta och är extra försiktiga i trafiken. Hon har också ett klart budskap till alla:

– Använd reflex! Som chaufför blir man ju själv skräckslagen när man mitt i allt märker att det fanns en människa som gick där i mörkret. Reflex är en billig livförsäkring, säger hon.

Det finns sammanlagt 78 barn på Stiftelsen Bensows daghem Lyan på Gräsavägen och vid Grytet vid Södra Heikelvägen. Flytten av undervisningen av alla svenskspråkiga förskolebarn till Granhult har lett till att barnen är allt yngre på daghemmen.

– Vi har fått tänka om helt och hållet och har flyttat över yngre barn från Lilla Lyan till Stora Lyan. Vi har aldrig tidigare haft så små barn här uppe vid Stora Lyan, säger Andréa Sjöström.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *