| YLEINEN - ALLMÄN

Nyt on aika olla erityisen varovainen liikenteessä

Lyan – ja Grytet -päiväkotien lapset kävelevät usein ja pitkiä matkoja. Lempikohteina ovat muun muassa Gallträsk ja Kasavuoren metsä.

– Liikumme tosi paljon. Olemme sekä metsässä että maalla ja liikenteessä. Mielestämme Kauniaisissa ei ole pitkiä välimatkoja. Muutamia vuosia sitten oli vanhempia, jotka olivat sitä mieltä, että kävelimme liikaa ja liian pitkiä matkoja, mutta vastasimme tähän, että lapset jaksavat paljon enemmän kuin mitä heidän vanhempansa luulevat. Sitä paitsi ajattelemme tätä myös pedagogiselta kannalta: lauletaan, lasketaan lyhtypylväitä ja niin edelleen. Tämä on myös pedagogiikkaa, sanoo Andréa Sjöström, joka johtaa varhaiskasvatuksen pedagogiikkaa Lyanissa ja Grytetissä.

Hän tuntee olonsa useimmiten turvalliseksi liikkuessaan kaupungilla liikenteessä.

– Kun liikumme ryhmissä ja heijastinliivit päällä, meistä tuntuu yhdeksän kertaa kymmenestä turvalliselta. Autoilijat pysähtyvät ja antavat tilaa, heiluttavat lapsille ja lapset heiluttavat takaisin. Kyllä, tuntuu turvalliselta, hän sanoo.

Lyan ja Grytet päiväkotien lapsilla on uunituoreet heijastinliivit, kun he liikkuvat kaupungilla. Liivihankintoja tuki Christoffer Henriksson, kauniaislainen ja Kiinteistömaailma Mankkaan yrittäjä, jolla on kaksi lasta päiväkodissa: Adessa Grytetissä ja Fabian Lyanissa.

– Kun tulin isäksi ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten, aloin seurata liikennettä erityisen tarkasti. On liikennemerkkejä, joissa autoilijoita kehotetaan ajamaan varovaisesti, ja tuo on asia, joka pitää ottaa tarkasti huomioon meidän kylässämme, sanoo Christoffer Henriksson.

Andréa Sjöströmin mukaan on hyvin tärkeää, että autoilijat ottavat nämä asiat huomioon ja ovat erityisen varovaisia liikenteessä. Hänellä on myös yksi kirkas pyyntö kaikille:

– Käyttäkää heijastinta. Kuljettajana järkyttyy itsekin kovasti, kun yhtäkkiä huomaa, että sehän onkin ihminen, joka liikkuu pimeydessä. Heijastin on halpa henkivakuutus, hän sanoo.

Esikoululaisten opetus ruotsiksi tapahtuu nykyisin Granhultissa ja se on lisännyt entistä nuorempien päiväkotilasten määrää Bensowin säätiön päiväkodeissa Lyanissa ja Grytetissä, joissa on yhteensä 78 lasta. Lyan on Gresantiellä ja Grytet Eteläisellä Heikelintiellä.

– Meidän on pitänyt alkaa ajatella asioita uudelleen. Nuorimmat lapset on siirretty Lilla Lyanista Stora Lyaniin. Meillä ei ole aiemmin ollut näin pieniä lapsia Stora Lyanissa, sanoo Andréa Sjöström.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *