| YLEINEN - ALLMÄN

Villa Breda sai tunnustuksen: Saattohoidossa tarvitaan myös vapaaehtoisia

Villa Bredalle luovutettiin syyskuussa Lohtua läsnäolosta -saattohoidon vapaaehtoishankkeen tunnustus ja kiitos aktiivisesta ja arvokkaasta toiminnasta saattohoidon vapaaehtoistoiminnan kehittämisessä.

Villa Breda on yksi ensimmäisistä saattohoidon vapaaehtoistoimintaa pääkaupunkiseudulla ja läntisellä Uudellamaalla kehittämään lähteneistä paikoista. Erityisen tärkeää vanhusten hoidon ja hoivan kehittymiselle on, että esihenkilöissä ja henkilökunnassa on rohkeita ja avoimia tekijöitä, jotka rakentavat sinnikkäästi siltoja uusille mahdollisuuksille ja toimintatavoille, perusteluissa todetaan.

– Villa Bredassa on avattu keskustelua ja näytetty, mitä toimintakulttuurin kehittyminen voi parhaimmillaan saada aikaan hoivakodissa asuvien vanhusten elämän loppuvaiheiden tukemisessa, toteavat hankkeen projektipäällikkö Kristiina Niemelä ja vanhustyön asiantuntija Ritva Pihlaja, jotka jakoivat tunnustuksen.

Projektipäällikkö Kristiina Niemelä (vas.) ja vanhustyön asiantuntija Ritva Pihlaja, jotka jakoivat tunnustuksen Villa Bredalle. Hankkeen hallinnoijana toimii Suomen Raamattuopiston Säätiö.

Vastaava tunnustus on luovutettu aiemmin Espoon Leppävaaran elä ja asu -seniorikeskukselle ja Vihdin Nummelan terveysaseman vuodeosastolle.

Vapaaehtoisia myös Kaunialassa

Lohtua läsnäolosta -hankkeessa, joka on sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama, koulutettuja saattohoidon vapaaehtoisia toimii Kauniaisissa Villa Bredan lisäksi myös Kaunialan sairaalassa. Aktiivisesti Kauniaisissa toimivia saattohoidon vapaaehtoisia on noin kymmenen. Lisää vapaaehtoisia halutaan myös Kauniaisista. Vapaaehtoisia koulutettiin viimeksi nyt lokakuussa. Pääkaupunkiseudulla koulutetaan uusia vapaaehtoisia noin kahdeksan kertaa vuodessa ja koulutukseen voi osallistua missä vaan.

– Hoivakodin voi valita sen mukaan mikä on lähimpänä ja sopii parhaiten, Niemelä sanoo.

Normaalisti kurssilaisia on 10–20 henkilöä. Kurssilla käydään läpi mitä vanhuksen tukeminen konkreettisesti tarkoittaa.

– Haetaan ihan tavallisia ihmisiä, joilla ei tarvitse olla mitään erityistaitoja, nuoria tai vanhoja, miehiä tai naisia, Kristiina Niemelä toteaa.

Yleisin profiili on sellainen että on nainen eläkeiän kynnyksellä ja etsii elämälle vapaaehtoistyötä.

– Mutta ihan yhtälailla on nuoria, meillä on ollut 25-vuotiaita, on perheenäitejä, ihan laidasta laitaan, Ritva Pihlaja sanoo.

Koronaika oli rankka, koska vapaaehtoistoiminta saattohoidon saralla hiipui.

– Nyt ollaan päästy tätä toimintaa käynnistämään uudestaan. Nyt etsitään lisää vapaaehtoisia. Sekä suomen- että ruotsinkielisiä tarvitaan, he toteavat.

Saattohoidon vapaaehtoiset ovat olleet todella joustavia, ystävällisiä ja sitoutuneita tähän työhön. Ja nyt pandemian jälkeen samat vapaaehtoiset tulivat paikalle niin kuin taukoa ei olisi ollutkaan, niillä on iso merkitys, Lea Pyykkönen sanoo. Kristiina
Niemelä vasemmalla.

Tärkeä kumppani Villa Bredalle

Nykyään suunta on se että hoivakodeissa saa kuolla. Villa Breda on Kristiina Niemelän mukaan monen ihmisen viimeinen koti. Noin 80 prosenttia hoivakotien asukkaista ovat muistisairaita ja tämä tarkoittaa, että elämän loppuvaihe usein eteene hiipumalla.

– Selkeätä kohtaa, missä vaiheessa saattohoitopäätöstä tehdään ei ole näillä iäkkäillä ja haurailla. Erottaa aikalailla esimerkiksi syöpäpotilaan saattohoidosta, jolloin on selkeimmin nähtävissä ne merkit koska saattohoito alkaa, Ritva Pihlaja sanoo.

Lohtua läsnäolosta -hanke on Villa Bredalle tärkeä yhteiskumppani, sekä henkilökunnalle että asukkaille, toteaa Villa Bredan asumisyksikön esimies Lea Pyykkönen.

– Hanke on opastanut henkilökuntaa saattohoidon kehittämisessä. Asukkaiden näkökulmasta se tarkoittaa laadukkaampaa saattohoitoa sitten kun sen aika on. Saattohoidon vapaaehtoiset ovat olleet todella joustavia, ystävällisiä ja sitoutuneita tähän työhön. Ja nyt pandemian jälkeen samat vapaaehtoiset tulivat paikalle niin kuin taukoa ei olisi ollutkaan, niillä on iso merkitys, hän toteaa tyytyväisenä.

Lisätietoja: www.lohtualasnaolosta.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *