| URHEILU - IDROTT

Fredrik ligadebuterade för ett år sedan – nu i landslaget

Unge GrIFK-yttern Fredrik von Troil har gjort en raketfärd mot handbollstoppen. Han debuterade inom ett år både i FM-ligan och herrlandslaget. 18-åringen drömmer redan om en karriär utomlands.

Fredrik von Troil har bott hela sitt liv i Grankulla och berättar att handbollen alltid varit en del av hans liv. Han började spela i GrIFK samtidigt som han började skolan.

– Min pappa har tennisbakgrund, men min syster spelade handboll. Jag var för första gången med i Sjundeå cup när jag var en månad gammal. Fast då spelade jag inte utan tittade bara, säger von Troil med ett leende.

Framstegen i handbollskarriären har gått spikrakt uppåt. Hoppet från B-juniorerna direkt till representationslaget skedde förra säsongen och sin första FM-ligamatch gjorde han i september i fjol. Bra spel i ligan och junior-EM i Rumänien i augusti öppnade dörren till herrlandslaget i höst. Han kallades till EM-kvalmatcherna mot Serbien och Norge.

– Visst var det en överraskning. Inte en bomb, men jag trodde inte att det skulle ske än. En kul överraskning, ska vi säga. Men det kändes inte helt omöjligt, säger von Troil om landslagsinbjudan.

– Min styrka är utan vidare snabbhet. Jag är bra på att kontra och det att jag kan spela i snabbt tempo är säkert min största styrka. Och att jag är vänsterhänt är naturligtvis en stor fördel.

Den soliga och pigga spelaren går i gymnasium på Brändö. Han får via skolan extra träning på huvudstadsregionens idrottsakademi (Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia). Hans snabba kliv mot toppen är frukten av hårt arbete, säger von Troil.

– Handbollsakademin har hjälpt mig verkligen mycket. Jag har fått träna tillräckligt och kommit in i en så proffsig livsstil att jag får leva en handbollsspelares liv. Jag går gymnasiet på fyra år, jag håller nu på med det tredje. Jag skriver en del av studentproven i vår och resten nästa år. Vad jag ska studera sedan vet jag inte. Målet nu är att får testa på att spela handboll som proffs.

Potential och utveckling

GrIFK:s chefstränare Mikael Källman har koll på von Troils potential och det som behöver utvecklas.

– Tekniskt och taktiskt har han fortfarande att lära, men på individnivå är han en verkligen bra spelare med mycket stor potential. Hans bästa sida är i anfallsspelet där han för att vara en så ung spelare är rakt ut sagt mycket avancerad. I försvarsspelet har han ännu att lära sig och den fysiska sidan måste han också utveckla.

Målet att spela utomlands som proffs anser Källman vara realistiskt, bara von Troil inte har för bråttom.

– Han har talang och potential! Tiden får utvisa hur långt han går. Det är ett stort plus för honom att han är vänsterhänt. FM-ligan är ett bra ställe att utvecklas för en ung spelare som han.

Vill ha medalj

GrIFK kom fyra de två senaste säsongerna och det har ökat medaljhungern till nästan en outhärdlig nivå. GrIFK är just nu trea i grundserien och har ett stadigt grepp om en plats i den övre slutserien där de fyra bästa i ligan spelar. Övre slutserien börjar i februari.

GrIFK spelar två hemmamatcher före julpausen. Onsdagen den 14.12 möter GrIFK regerande mästaren BK-46. Julpausen börjar efter en match mot HIFK den 21.12.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *