| URHEILU - IDROTT

Fredrik teki liigadebyytin vuosi sitten – nyt jo maajoukkueessa

GrIFK:n nuoren laiturin Fredrik von Troilin nousu kohti käsipallohuippua on ollut vauhdikas. Vuoden sisään debyytit sekä SM-liigassa että miesten maajoukkueessa tehneen 18-vuotiaan mielessä siintää jo ura ulkomailla.

Kauniaisissa kasvanut ja koko ikänsä asunut von Troil kertoo kiinnostuksen käsipalloon olleen aina osa elämää. Pelaamisen GrIFK:ssa hän aloitti samaan aikaan kun meni kouluun.

– Isällä on tennistausta, mutta sisko pelasi käsipalloa. Olin ensimmäistä kertaa Siuntio Cupissa jo kuukauden vanhana. En sentään pelannut, ihan katsojana vaan, von Troil sanoo hymyillen.

Eteneminen käsipallouralla on ollut nousujohteinen. B-junioreista hyppäys suoraan miesten edustusjoukkueeseen tapahtui viime kaudella, ja ensimmäisen SM-liigaottelunsa von Troil pelasi vuosi sitten syyskuussa. Hyvät otteet liigassa ja nuorten EM-kisoissa elokuussa Romaniassa poikivat tänä syksynä kutsun miesten maajoukkueen EM-karsintapeleihin Serbiaa ja Norjaa vastaan.

– No, olihan se yllätys. Ei se ihan pommi ollut, mutta en olisi arvannut sitä ihan vielä. Kiva yllätys, sanotaan niin, mutta ei se kuitenkaan tuntunut ihan mahdottomalta, von Troil kuvailee kutsua maajoukkuerinkiin.

– Vahvuuteni on ehdottomasti nopeus. Olen hyvä kontrapelaaja, ja ehkä se, että pystyn pelaamaan nopealla tempolla, on varmaan se suurin vahvuus. Ja vasenkätisyys on tietysti iso etu.

Valoisa ja pirteä pelimies käy lukiota Kulosaaressa, jonka kautta hän saa lisäharjoitusta Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian harjoituksissa. Rakettimaisen nousun von Troil sanoo olevan kovan työn tulosta.

– Käsipalloakatemia on auttanut todella paljon. Olen saanut tarpeeksi treeniä ja päässyt kiinni sellaiseen ammattimaiseen elämäntapaan, että saa elää käsipalloilijan elämää. Käyn lukion neljässä vuodessa, nyt kolmas vuosi menossa. Kirjoitan osan nyt keväällä ja ensi vuonna loput. Jatko-opinnoista en vielä tiedä mitä tai mihin.

Tavoitteena on nyt päästä kokeilemaan käsipalloa ammattilaisena.

Potentiaalia ja kehitettävää

GrIFK:n päävalmentajana toimivalla Mikael Källmanilla on von Troilin potentiaali ja kehityskohteet hyvin tiedossa.

– Teknisesti ja taktisesti on vielä tekemistä, mutta yksilötasolla hän on todella hyvä pelaaja ja omaa erittäin paljon potentiaalia. Laatu on tällä hetkellä hyökkäyspelissä, jossa hän on noinkin nuoreksi pojaksi suoraan sanoen erittäin pitkällä. Puolustuspäässä on vielä tekemistä ja fysiikan kehittämisessä riittää työsarkaa.

Tavoitteeseen pelata ammattilaisena Källman näkee mahdollisuudet, kunhan sen kanssa ei pidetä turhaa kiirettä.

– Eväitä ja potentiaalia on! Aika näyttää miten pitkälle pääsee. Hänellä on se iso plussa, että hän on vasenkätinen. SM-liiga on hyvä kehityspaikka hänen kaltaiselleen nuorelle pelaajalle.

Kova hinku mitaleille

Kahdella viime kaudella SM-liigassa neljänneksi sijoittuneella GrIFK:lla on mitalinälkä kasvanut jo lähes sietämättömän kovaksi. GrIFK on tällä hetkellä runkosarjassa kolmantena ja matkalla kohti neljän parhaan joukkueen ylempää jatkosarjaa, joka alkaa helmikuussa.

GrIFK pelaa vielä kaksi kotiottelua ennen joulutaukoa. Keskiviikkona 14.12. Luolaan saapuu hallitseva Suomen mestari BK-46 ja joulutauolle mennään 21.12. HIFK:ta vastaan pelattavan ottelun kautta.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *