| YLEINEN - ALLMÄN

Kolumni: Muutosten tuulet puhaltavat

Tänä syksynä energia-asiat puhuttavat enemmän kuin koskaan, näin myös Kauniaisissa. Korkeat energiahinnat ja talven mahdollinen energiansääntely huolestuttavat, mutta voiko tästä seurata jotain hyvää?

 

Kaupungin jo pitkään käynnissä ollut energiantehokkuustyö on ottanut monta askelta eteenpäin, kaupunkilaiset miettivät toden teolla oman taloutensa energiankulutusta ja yhä useamman kauniaislaisen omakotitalon ja taloyhtiön katolle asennetaan aurinkopaneeleita. Yhdessä kaupunkiorganisaatio ja asukkaat toteuttavat toimenpiteitä kohti hiilineutraalia Kauniaista 2030 ja kaupungin resurssisviisauden tiekartan muita ympäristö- ja kestävän kehityksen tavoitteita.

Tukeutukaamme Britannian entisen pääministerin, Winston Churchillin sanoihin eli ”Älä koskaan anna hyvän kriisin mennä hukkaan”.

Tässä lehdessä voit tutustua kauniaislaisen omakotitalo-omistajan energiantalkoisiin sekä kaupungin energiansäästötoimenpiteisiin. Mikäli sinä kaipaat energianeuvontaa, voit esim. kääntyä HSY:n Ilmastoinfon puoleen, löydät lisätietoja www.energianeuvonta.fi.

Rakentamista säätelevää lainsäädäntöä ollaan muuttamassa. Esitys uudesta rakentamislaista on eduskunnan käsittelyssä ja lain on tarkoitus tulla voimaan siten, että se on sovellettavissa käytäntöön vuoden 2024 alusta. Lakiuudistuksen tavoitteena on hiilipäästöjen vähentäminen, rakentamisen sujuvoittaminen ja digitalisaation edistäminen.

Lupakynnystä tullaan lakiuudistuksen myötä nostamaan, aiemmin lupapäätöksen vaativa toimenpide ei jatkossa välttämättä enää vaadi luvitusta. Täytyy kuitenkin aina muistaa, että edelleen rakentamisessa tulee noudattaa voimassa olevia lakeja, asetuksia ja kaavamääräyksiä.

Lakiuudistus poikii väistämättä myös paljon kunnan sisällä tehtäviä muutoksia, niin toimintamalleissa kuin järjestelmissä (tietomallipohjainen lupakäsittely), lisäksi lakimuutoksen myötä mm. rakennusjärjestys joudutaan muuttamaan suhteellisen ripeällä aikataululla.

Maailmaa ravistelevien kriisien keskellä on yhä tärkeämpää rauhoittua säännöllisesti ja hakeutua voimaannuttavien ja palauttavien aktiviteettien äärelle. Tutkimukset viittaavat siihen, että lähiluonnossa vietetty lyhytkin aika laskee stressitasoa, nopeuttaa palautumista ja nostaa mielialaa ja esimerkiksi lisää luovuutta. Palautumisen merkkejä voidaan mitata jo muutaman luonnossa vietetyn minuutin jälkeen: pulssi alkaa hidastua syke laskea ja stressihormonien eritys vähentyä. Lähiluontoon kannattaakin suunnata kaikkina vuodenaikoina. Iloksemme voimme todeta, että kaupungin luontoalueista entistä suurempi osa on saatu suojelun piiriin, kun Kasavuoren luonnonsuojelualueen viereinen Dalängsbranten alue suojeltiin tänä syksynä.

Syysterveisin,

KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTOIMI JA RAKENNUSVALVONTA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *