| KAUPUNKI - STADEN

Villasukat ja puuhella pitävät Villa Ekoren asukkaat lämpiminä

Kauniaisten kaupunki on mukana valtionhallinnon Astetta alemmaksi -kampanjassa ja haastaa nyt kaikki granilaiset säästämään energiaa niin, että sähköä riittää tulevana talvena. Villa Ekoressa Bredantiellä ollaan jo ennen kampanjan alkua ryhdytty toimeen.

Johanna Ahlberg avaa oven sateisena syyspäivänä ja pyytää astumaan sisään. Villa Ekore täyttää tänä vuonna sata vuotta ja on viime vuosien ajan remontoitu uuteen kuntoon.

Täällä on turvallista ja tosi mukava asua. Täällä on helppo hengittää, Johanna Ahlberg sanoo. Talo, joka on 171 neliötä, on kulkenut koko ajan suvussa. Nyt talossa asuu viisi henkilöä jakamassa sähkölaskuja. Tontti on alun perin ollut 10 000 neliötä, mutta pikkuhiljaa on myyty osia pois.

– Talon on rakentanut perheen isoisoisä rakennusmestari Werner Westerberg vuonna 1922. Hän on ollut mukana rakentamassa myös useita muita taloja Kauniaisissa. Vuoden 2011 jälkeen taloon on tehty iso peruskorjaus ja se on päivitetty tähän päivään kaikilta osin, ekologisia materiaaleja käyttäen ja vanhaa kunnioittaen, Johanna kertoo.

Keittiössä on puuhella käytössä päivittäin. Myös kaasuhella löytyy, mutta sähköä ei käytetä ruoanlaittoon. Suositaan pataruokia, jotka saavat puuhellalla rauhassa kypsyä päivän aikana. Vanhat konstit ovat Johannan mukaan taas tulossa.

Talossa on suora sähkölämmitys, mutta tuleva talvi ei hirvitä, koska sähkönkulutus on vuosien varrelta saatu alas, kiitos monien toimenpiteiden.

– Grani kiihdyttämö on auttanut tekemään omaa tiekarttaa, jolla on saatu hiilijalanjälki pienemmäksi ja energiatehokkuutta isommaksi. Suunnittelussa on mietitty omavaraisuutta. Keittiöistä löytyy puuhella ja lämmitykseen käytetään takkoja ja ilmalämpöpumppua. Seuraavana hankintalistalla on aurinkopaneelit. Pihalta löytyy tarvittaessa oma kaivo ja talon alta viileä kellari, Johanna sanoo.

Toimii yhteisönä

Talossa on kaksi asuntoa ja siinä on aina asunut useampia perheitä ja ihmisiä, joten se on aina ollut yhteisö, kuten nytkin. Tällä hetkellä talossa asuu kolme ruokakuntaa. Johanna asuu alhalla ja toinen perhe ja opiskelija ylhäällä. Kohta Johannan poika Teemu Heiskanen ja hänen tyttöystävänsä Minka Kentta ovat muuttamassa taloon, mikä saattaa tarkoittaa, että Johanna jossain vaiheessa muuttaa yläkertaan. Teemu on nyt omistajana jo viidennessä sukupolvessa.

Makuuhuoneessa lämpötila on päivisin 18 astetta. Talon vanhoja ulko-ovia on otettu hyötykäyttöön.

Yhdessä asumisessa on Johannan mielestä monia hyviä puolia.

– Meitä on useampia pitämässä huolta kiinteistöstä ja siinä olevista hommista, se luo myös turvaa sekä säästää kuluissa. Koskaan ei tarvitse olla yksin, mutta jokaisella on omaa tilaa ja rauhaa olla itsekseen.

Naapureidenkin kanssa tehdään tiiviisti yhteistyötä. On yhteiskäytössä oleva auto, lumilinko jne. Kaikkea ei siis tarvitse hankkia itse. Hiljattain vietettiin elonkorjuujuhlia, mihin osallistui 40 henkilöä.

Kesäkahvila tulossa?

Talo antaa myös laajempia mahdollisuuksia, kuten hybridityöskentelyn ja sitä käyttääkin nyt muutama taho CoOfficena (useampi yritys tekee työtä saman katon alla). Valokuitu huippunopeuksilla löytyy.

– Täällä toimii myös 58-vuotias perheyrityksemme Ekore Solutions Oy. Talossa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, mm. koulutuksia.

Pihalta löytyy usein myös ystävän asuntoauto. Piha toimii hänen kotipesänä Suomen vierailujen ajan.

– Ajatus tällä kaikella on avata talo ja sen mahdollisuudet myös muille ja hienoa olisi jos joku vielä olisi esimerkiksi kiinnostunut pitämään pihalla, omenapuiden katveessa vaikka kesäkahvilaa tai kirpputoria, Johanna sanoo.

”Kompakti kaupunki on hyvä”

Keittiössä talon vanha hirsi toimii nyt valaisimena. Talosta löytyy myös saviseinä ja hirsi- ja tiiliseiniä. Ihmiset ja sukupolvet tulevat ja menevät, talo on ja pysyy ja meidän tehtävä on pitää siitä hyvää huolta, Johanna sanoo.

Johanna on tyytyväinen granilainen. Esimerkiksi kierrätys toimii hänen mielestä erittäin hyvin, kaupunki on turvallinen ja kulkuyhteydet ovat hyviä. Hän on myös tyytyväinen uuteen linjaukseen, jonka mukaan kasvutavoite pienennetään niin, että vuonna 2040 asukasluku on maksimissaan 12 000.

– Hyvä, että kaupunki pidetään kompaktin kokoisena, että pystytään hoitamaan ne ihmiset jotka asuvat täällä. Grani on hyvä paikka asua, kasvattaa lapsia ja vanheta. Täällä pidämme huolta toisistamme, Johanna toteaa.

Ja hänen vinkkinsä muille energiasäästäjille näinä aikoina on yksinkertainen:

– Ei tämä ole vaikeaa, vaatii vaan vähän asennemuutosta ja uudelleenajattelua. Tämä on ihan kiva harrastus!

 

Asioita joita on mm. tehty, jotta saadaan hiilijalanjälki ja energiakustannukset alas

  • tiivistys
  • villasukkia
  • paljon mattoja
  • lämpötila alemmas (19-21 astetta, makuuhuone 18 astetta päivisin)
  • huonejako: ei lämmitetä koko ajan kaikkia huoneita
  • kylpyhuoneessa hyvä ja nopea tuuletus ja kuivaus suihkun jälkeen niin ei tarvitse pitää lattialämmitystä isolla
  • ilmalämpöpumppu 
  • sähkönkulutus pienempi joka vuosi
  • kaasuliesi
  • puuliesi
  • varaava takka, sekä ylhäällä että alhaalla
  • vaatteiden pesu (pyykkinaru, ei kuivausrumpua)

Villa Ekoren sähkön kulutus, esimerkki: Syyskuu 2020 noin 1000 kWh, syyskuu 2022 noin 400 kWh.

Lähde: Johanna Ahlberg

Astetta alemmas -kampanja

Tavoitteemme on, että:

  • Kaikki suomalaiset tekevät konkreettisia ja nopeasti tehoavia energiansäästötekoja.
  • Sähkön käyttöä rajoitetaan omatoimisesti vuorokauden huippukulutustunneilla – arkisin klo 8–10 ja 16–18 välisenä aikana – siirtämällä sähkölaitteiden käyttöä ja lataamista toiseen ajankohtaan.
  • Energiankulutusta vähennetään kauttaaltaan koko yhteiskunnassa; kodeissa ja taloyhtiöissä, yrityksissä, kunnissa, järjestöissä ja oppilaitoksissa. Lähde, källa: kauniainen.fi, grankulla.fi, astettaalemmas.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *