| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Kolumni: Uteliaana uutta kohti

Pian toteutuva sote-uudistus on yksi Suomen historian merkittävimmistä hallinnollisista uudistuksista.

Viisi pääministeriä hallituksineen yritti vuosia löytää ratkaisua, jolla turvataan sote-palvelujen yhdenvertaisuus, saatavuus ja parannetaan laatua ja vaikuttavuutta. Sanna Marinin kaudella v. 2021 päätös vihdoin saatiin aikaan.

Vuonna 2023 tulee kuluneeksi 20 vuotta Kauniaisten kaupungin organisaatiomuutoksesta, jolloin perustettiin kaksi toimialaa, sosiaali- ja terveystoimi sekä yhdyskuntatoimi. Minulla on ollut siis mahdollisuus seurata läheltä ja olla mukana valmistelussa koko prosessin ajan. Nyt on hyvä hetki katsoa takapeiliin.

Paras-hankkeen aikana kävimme keskusteluja kuntayhtymämallista Espoon kanssa. 2010 solmittiin valtion, Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten, Keravan ja Kirkkonummen välinen aiesopimus sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä. 2014 hyväksyttiin valinnanvapauslainsäädäntö. Uusimaa2019-hankkeessa tehtiin tehokasta valmistelutyötä ja 2021 alkoi hyvinvointialueiden valmistelu.

Espoon kanssa yhteistyötä on tehty kauan, mutta kaikkien pääkaupunkiseudun kaupunkien välinen yhteistyö on ollut tiivistä etenkin 2010-luvulta alkaen. Olemme kehittäneet yhteisiä palveluja ja yhtenäistäneet toimintatapoja. Olemme etsineet yhdessä ratkaisuja tutkimustiedosta ja käytännöstä nouseviin pääkaupunkiseudulle ominaisiin ilmiöihin. 10 vuotta kestänyt Apotti-hanke toteutui Espoota lukuun ottamatta muiden pääkaupunkiseudun kuntien ja HUS:n kanssa.

Kauniainen liittyi mukaan kehittämään hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen käytän töjä ja johtamista 2004 alkaneessa Stakesin (THL) TEJO-hankkeessa. Meillä sote-toimiala oli vetovastuussa hankkeesta ja jokaisen muun sektorin edustajat tulivat innolla mukaan – olimmehan luomassa uutta! Hankkeessa konkretisoitui meille kaikille yhteinen vastuu kaupunkilaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Ensimmäinen hyvinvointikertomus valmistui 2005, kaupunki täytti Terve Kunta-verkostoon tarvittavat kriteerit v. 2007 ja sai Vuoden Terve Kunta-palkinnon 2009. Tähän asti jatkunut pitkäjänteinen työ on hyvä pohja uudessa tilanteessa, kun hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyön keskeisenä painopisteenä on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.

Sote-uudistuksen valmistelun myötä katse on viime vuosina kääntynyt yhä enemmän pääkaupunkiseudulta Länsi-Uudellemaalle. Se on iso ja haikeakin muutos, mutta meillä on jo nyt yhteisiin tavoitteisiin sitoutunut hyvinvointialueen johto ja yhteen hitsautunut laaja joukko, jolla on selkeä tavoite: ”Jotta länsiuusimaalaiset voivat hyvin.”

Kuntalaislaisten näkökulmasta on tärkeää, että tuttu henkilökunta toimii jatkossakin nykyisissä toimipisteissä. Lähivuosina huomio kiinnittyy yksiköiden tuottavuuteen ja toimivuuteen. Olemme ennakoineet tämän ja kehittäneet jo nyt toimintaa Tulevaisuuden sote-keskushankkeessa ja Ikääntyneiden palveluiden kehittämishankkeiden mukaisesti. Kulttuurihankkeet ovat kulkeneet rinnalla koko ajan, ja haluamme olla edelläkävijä myös jatkossa.

Kauniaisissa kuntalaisten voimavarana on aina ollut yhteisöllisyys, osallistuminen ja halu vaikuttaa. Pidetään näistä kiinni jatkossakin!

Lämmin kiitos yhteisistä vuosista!

ULLA TIKKANEN

SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *