| YLEINEN - ALLMÄN

Miten kaupungin liikuntapaikoissa säästetään energiaa?

Käsillä oleva energiakriisi kohtelee kaltoin paitsi yksittäisiä kansalaisia, myös kunnallisia toimijoita. Isojen liikuntatilojen ylläpito kuluttaa paljon, ja energian ja rahan säästämiseksi täytyy siksi suorittaa erilaisia säästötoimenpiteitä.

KG haastatteli kaupungin liikuntapäällikkö Tero Kuivalaista ja kysyi kuinka energiansäästötalkoot näkyvät urheilevien kuntalaisten elämässä.

Mitä toimia kaupunki on tehnyt tai on tekemässä säästääkseen energiaa liikuntapaikoissa?

– Tähän mennessä eniten muutoksia on tehty uimahallissa. Kuumemmat, 100-asteiset saunat otettiin pois käytöstä. Lisäksi ison altaan ja sisäilman lämpötiloja laskettiin asteella. Yksin saunojen sulkemisella saavutettiin jo kymmenen prosentin säästö kokonaiskulutuksessa. Mikäli lisäsäästöjä vielä tarvitaan, voidaan myös 80-asteisten saunojen käyttöä rajoittaa kolmeen päivään viikossa, toteaa Kuivalainen.

Tero Kuivalainen.

– Suurin energiasyöppö on jäähalli, jonka kulutusta vähentämällä voidaan siten myös säästää eniten. Energiatehokkuuden parantamiseksi halliin ollaan tekemässä laaja remonttihanke, jonka suunnittelu on vielä käynnissä. Hallin kesäkäyttöä tullaan joka tapauksessa rajoittamaan; halli on kiinni toukokuusta elokuuhun, hän toteaa.

Kuivalainen kertoo, että myös ulkovalaistusta ollaan päivittämässä: esimerkiksi kaikkien pysäköintialueiden valaistuksesta tehdään LED-pohjainen, jolloin mahdollistuu myös valaistuksen yöaikainen himmentäminen. Keskusurheilukentän valot puolestaan asetetaan toimimaan kenttävarausten mukaisesti. Muillekin urheilukentille pyritään asentamaan vähemmän kuluttava valaistus. Smedsintien kentän valaistusremontin on tarkoitus valmistua vielä tämän vuoden puolella.

Miten säästötoimet vaikuttavat liikkumiseen? Voiko urheilemista jatkaa edelleen normaalisti?

– Liikkumista voi jatkaa normaaliin tapaan ja siihen hyödyntää kaikkia tarjolla olevia liikuntatiloja ja -välineitä, tarpeellisista rajoituksista huolehtivat liikuntapalvelut. Tähän mennessä muutosten suhteen on oltu ymmärtäväisiä ja toivon näin olevan myös jatkossa.

– Liikkumista ei missään nimessä tule lopettaa. Se on terveyden kannalta äärimmäisen tärkeää. Sisäliikuntatilojen lisäksi kannattaa hyödyntää monipuolisesti ulkoliikuntapaikkoja ja kenttiä ja liikkua myös omatoimisesti luonnossa, Tero Kuivalainen sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *