| YLEINEN - ALLMÄN

Aloite kaupungille: Kauniainen tarvitsee senioriasuntoja

Nyt ei tarvita hoivakoteja vaan senioriasuntoja. Tarvitaan eri kokoisia asuntoja, joissa asukkaat asuvat itsenäisesti, mutta joissa myös tarjotaan mahdollisuutta palveluihin. Näin toteaa Grankulla Marthaförening aloitteessa, jonka useat organisaatiot ja seurakunnat ovat allekirjoittaneet.

– Toivomme, että suunnitelmissa otetaan huomioon terveet ja aktiiviset seniorit, jotka asuvat Kauniaisissa. Tällaisia asuntoja tarvitsemme tänne, sanoi Marthaföreningenin puheenjohtaja Marianne Carlson, kun hän jätti aloitteen kaupunginjohtaja Christoffer Masarille joulukuussa.

Aloitteen ovat allekirjoittaneet myös Grankulla svenska pensionärer, Granin Lähiapu, Grankullagillet, Kauniaisten Suomalaiset Seniorit ry, Kauniaisten Martat ry, Kauniaisten suomenkielinen seurakunta ja ruotsinkielinen seurakunta sekä vanhusneuvosto.

Yhdessä olo on avainsana senioriasumisessa. Grankulla Marthaföreningenin puheenjohtaja Marianne Carlson (keskellä) ja varapuheenjohtaja Carola Juselius sekä Grankulla svenska pensionärerin puheenjohtaja Torolf Hedlund tapasivat kaupunginjohtaja Christoffer Masarin joulukuussa.

Marianne Carlson huomauttaa, että yli 65-vuotiaitten kauniaislaisten määrä on jo noin 2 000, ja määrän odotetaan nousevan voimakkaasti.

– Tämän takia tarvitaan tälle ryhmälle uudenlaisia asumistapoja, jotta heidän ei tarvitse muuttaa pois tutulta seudulta. Asumistavassa, jossa on mahdollista tuntea jo ennestään asukkaita luo myös turvallisuuden tunnetta. Tämän takia kaupungin pitää aktiivisesti toimia ja tukea senioriasumista, Carlson sanoo.

Carlson kutsuu aloitetta terveyden edistämiseksi ja huomauttaa, ettei tässä ei tarvitse olla kyseessä kokonainen talo vaan esimerkiksi yksi kerrostalon porras.

Joustavaa asumista

Aloitteentekijät etsivät asumismuotoa aktiivisille ja terveille senioreille, jotka haluavat muuttaa pienempään asuntoon. Viesti on, että itsenäinen asuminen antaa mahdollisuuden joustoon. Mahdollisuus käyttää palveluja parantaa myös elämänlaatua.

Aloitteen mukaan kaikilla yli 65-vuotiailla senioreilla täytyy olla mahdollisuus asua kohtuullisilla hinnoilla joko vuokralla tai omistusasunnossa tuloista riippumatta.

– Pitää myös olla mahdollista vuokrata suurempia tiloja jotta voi järjestää lapsilleen ja lastenlapsilleen sekä ystäville päivällisiä vaikka samalla asuu pienemmissä asunnoissa. Näin ei tarvitse jättää sosiaalisia tapaamisia. Vaikka asuisi pienissä tiloissa ei tarvitse luopua kohtaamisista, sanoo Marianne Carlson.

Onko kaupungintalon tontti mahdollinen?

Kaupunginjohtaja Christoffer Masar sanoo, että yhteiskunnalle kokonaisuudessaan on eduksi, että seniorit voivat asua kotona niin kauan kuin mahdollista. Hän sanoo, että tämän tyyppisen projektin toteuttaminen vie kauan aikaa. Tällainen projekti voidaan kuitenkin ottaa huomioon suunnitteluvaiheessa.

– Meillä on uusi strategia, joka astui voimaan vuoden alussa. Siihen on kirjattuna, että me teemme senioriasumisen mahdolliseksi, jotta ihmiset voivat asua mahdollisimman itsenäisesti. Mitä tuo tarkasti tarkoittaa, on vielä avoinna, mutta tätä suuntaa olemme etsimässä, Masar sanoo.

Asuminen on yhteisöjen mukaan sijoitettava lähelle keskustaa lähelle muita palveluja kuten kauppoja, tapaamispaikkoja, julkista liikennettä, puistoja ja polkuja.

Paikka on myös kaupunginjohtajan mukaan tärkeä. Jos asuminen tapahtuu tavallisessa kerrostalossa, voi hänen mukaansa olla olemassa myös senioriporras, joka helpottaisi kotisairaanhoidon palveluja ja myös muita palveluitten tuottajia. Mutta keskustassa on vain vähän mahdollisia tontteja.

– Lähinnä tulee mieleeni kaupungintalon tontti. Koska projekti ei ole edennyt, on meillä nyt mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, sanoo Masar.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *