| URHEILU - IDROTT

Granis handbollsdamer har siktet inställt på guld

Halvvägs in i säsongen, efter åtta spelade matcher, ligger GrIFK Damer i toppen av FM-serien tillsammans med Dicken och HIFK (12p var). Det utlovas en spännande handbollsvår.

Tränaren Patrik Pava Johanson har siktet inställt på guld.

– Vi har två tydliga mål i år, att först vinna finska cupen och sedan bli finska mästare.

I första omgången av finska cupen slog GrIFK KyIF på hemmaplan. Nästa omgång spelas den 27 januari, då möter Granidamerna Dicken i semifinal, medan BK-46 möter HIFK. Redan följande dag klarnar cupvinnaren.

– Vi vill självklart ta revansch i år, säger Pava Johanson.

Fokuserad träning bär frukt

Inför säsongen var målsättningen att både spelarna och laget skulle utvecklas för att vara på topp till slutspelsmatcherna. Vägen dit var att målmedvetet träna handboll, gym och kondition och genom att vara både fysiskt och mentalt närvarande på alla träningar.

– Det ser bra ut, jag är väldigt nöjd så här långt på säsongen, säger Pava Johanson. De målsättningar vi ställde upp har vi nått och det kommer bara bli bättre. Spelarna har jobbat hårt, de tränar allt mer fokuserat och det syns också på planen.

Försvaret är hårt och samspelt och kommunicerar bra med målvakterna, som allmänt anses vara seriens hårdaste målvaktstrio. Laget har också jobbat på att få fler alternativ i försvaret, spelarna har fått prova på nya positioner och roller. Man vill få in ett aktivt 6-0 försvar i repertoaren.

– Vi har tränat hårt hela hösten och nu börjar säsongens roliga matcher, säger Johanna Hilli, lagets kapten och FM-seriens måldrottning.

Nyförvärven från i höstas har alla hittat sina platser i laget: mittbacken Ella Paukku som kommer från KyIF, Granifostrade målvakten Alexandra Olsson från HIFK och mittbacken Irina Jolkkonen, som är tillbaka i representationslaget. Också mittbacken Linnea Harms är tillbaka efter ett par års paus. Hon har tränat med laget under hösten och återvände till spelplanen i januari.

– Den starka juniorverksamheten har också burit frukt, flera av Granis egna juniorer har fått en plats i representationslaget, säger lagledare Raija Rehnberg.

Hemmapubliken ger extra energi

Hemmamatcherna i Grottan har varit välbesökta. Matcherna kan också ses via Solidsport, men för laget är stödet från hemmapubliken viktigt.

– Vi hoppas att hela byn ställer upp på de sista hemmamatcherna. Förra säsongens slutspel var helt magiskt. Publiken “den åttonde spelaren” var aktivt med och hejade fram oss, säger Pava. Det betyder enormt mycket!

Grankulla IFK Handboll fyller 50 år i år.

– FM-guldet skulle vara den finaste födelsedagspresenten, ler Raija Rehnberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *