| URHEILU - IDROTT

Konståkning både som hobby och på allvar i Grankulla

Det är spänning i luften i Grankulla ishall. Julsånger höjer stämningen och de bästa läktarplatserna tas snabbt. Det doftar glögg, jultårtor och mockabitar. Ungefär 200 har kommit för att se Grankulla Konståkningsklubbs (Kauniaisten Taitoluisteluklubi) höstuppvisning Snövits jul.

Ungdomar och barn från klubbens alla grupper deltar. Varje grupp har en egen koreografi som motsvarar gruppens nivå. Föreställningen kulminerar i en dans med alla och där också klubbens yngsta, treåringarna, är med.

Elli Lindholm är styrelsemedlem i Grankulla konståkningsklubb och ordnar evenemang samt leder en skridskoskola.

Elli Lindholms uppgift i Snövits jul är att se till att catering och annat kring arrangemanget löper friktionsfritt. Hon sköter inte allt ensam utan allt är ordnat i samarbete med tränarna, den aktiva styrelsen och många frivilliga. Hon är inte enbart klubbens mockabitsansvariga utan tränar i skridskoskolan, planerar framtida evenemang och är med i klubbens styrelse.

– Jag började med konståkning när jag var cirka tre år. Jag höll på i 16 år varefter jag tyckte att jag uppnått det jag ville inom konståkningen. Men kärleken till grenen falnade inte och jag drabbades av en lust att träna andra. Jag är glad över att jag hittade till Grankulla. Det här är en liten sammansvetsad klubb, men vi har breda axlar och kan erbjuda konståkningsundervisning både i hobbysyfte som för dem som vill bli proffs. Från vår is har man tagit sig till strålkastarljuset. Bland annat åker en före detta Grankullaåkare i teamåkningsklubben Marigold IceUnity, som vunnit fem VM-guld.

Följande namn lönar det sig att lägga på minnet. Det är 15-åriga Grankullabon Vivi Nurmi. Hon gjorde dvärgen Toker, en krävande roll, i Snövits jul.

– Jag började åka skridsko som femåring och har hållit på i tio år, hela tiden i samma klubb. Nu är jag i gruppen K1 och min tävlingsserie är FM-noviserna. Jag tränar sex gånger i veckan, 2–3 timmar om dagen. Lördag är ledig. Jag siktar på internationella tävlingar och landslaget, säger Nurmi.

Alla har inte lika höga mål som Vivi Nurmi och behöver inte heller ha det.

Jag gillar skridskoåkning jättemycket trots att det på min nuvarande nivå tar mycket tid eftersom jag tränar sex gånger i veckan, säger Vivi Nurmi som varit aktiv i tio år.

– Konståkning är en härlig gren att ha som hobby, säger Lindholm med sin långa erfarenhet. Den utvecklar motoriken, kroppskontroll, rytmkänsla och uttrycksförmåga. Grankulla Konståkningsklubb har en mycket låg tröskel för dem som vill gå i skridskoskola. Hos oss kan man lära sig att åka skridsko även om man aldrig haft skridskor på sig förut. I skridskoskolan delas deltagarna upp enligt förmågan. Eleverna lär sig konståkningens grunder – naturligtvis tryggt och genom lek. Vi har knattegrupper för 3-6-åringar och skolelevgrupper för 7–13-åringar. Dessutom erbjuder vi skridskoundervisning för vuxna samt har grupper för vuxna + barn. Där får barnen vara på isen med sina föräldrar. Dessa barn är vanligen 2–4 år. Vuxengrupperna är också mycket populära och de har blivit fullbokade snabbt.

Konståkning i Grani? Det måste vara dyrt!

– Den här uppfattningen stöter man ofta på, säger Lindholm med ett skratt. Jag svarar att inte alls. Vi tar som exempel knatte- och skolelevgrupperna. Om man deltar en gång i veckan är terminsavgiften 160 € + medlemsavgiften 25 € (syskonrabatt 10 %). Barn + vuxen-gruppen kostar 115 € per termin. Utrustningen kostar inte heller alltför mycket. Man kan åka med helt vanliga skidskor i gott skick. De minsta ska ha hjälm samt varma och elastiska utekläder. Men med rätt slags skridskor lär man sig ändå snabbare och lättare. Om man gillar konståkning kan man så småningom skaffa riktiga konståkningsskridskor. Man behöver inte heller genast förbinda sig för hela terminen eftersom de två första timmarna är gratis. Ta mod till dig och kom med, skridskoåkning är en härlig hobby, säger Lindholm.

Mer info om anmälning, klubben, grupperna med mera finns på webbsidan: kauniaistentaitoluisteluklubi.com

Grankulla Konståkningsklubb – Kauniaisten Taitoluisteluklubi – KaTa

  • Verksamheten började i liten skala 1985. Grankulla Konståkningsklubb grundades och registrerades som förening 1997.
  • Klubben betonar rättvis och uppmuntrande träningsmiljö där barn och ungdomar erbjuds högklassig träning och skridskoundervisning i olika åldersklasser. Det finns åtta grupper.
  • Man kan hålla på i hobbysyfte och det är också möjligt att satsa på att bli konståkare på proffsnivå.
  • Ledarna och tränarna har fått ändamålsenlig utbildning och har själva åkt länge.
  • Klubben ordnar teknik- och konditionsåkningsträningar, tävlingar, uppvisningar, utbildning och annan liknande verksamhet.
  • Kring 800 tränar med klubben.
  • Undervisningsspråket är i huvudsak finska, men det finns möjligheter till undervisning också på svenska, engelska och ryska.
  • Klubbens träningar är i huvudsak i Grankullas ishall. Andra träningsställen är ishallarna Metro Areena och Warrior Areena i Esbo.
  • Klubben samarbetar med Grankullas skolor så att klubbens konståkare som går i skolan i Grankulla får så bra träningsförutsättningar som möjligt.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *