| YLEINEN - ALLMÄN

Uusi valokuvanäyttely Kauniaisten taloista

Vanhat huvilat on hyvin dokumentoitu, nyt on vuorossa uudemmat rakennukset Grankulla svenska kulturförening -yhdistyksen aloitteen ansiosta.

Huvilat Kauniaisissa ovat leimanneet kaupunkiamme vuosikymmenten aikana, aina paikkakunnan perustamisesta 1900-luvun alusta lähtien. Viime vuosien vilkasta rakentamista on muokannut vanhat huvilaympäristöt kun on rakennettu useita uusia taloja jakamalla vanhat isot tontit. Tietoisuus kulttuuriperinnöstä ja ympäristön arvosta heräsi varhain koskien vanhoja arvokkaita huviloita. Nämä on dokumentoitu sekä luetteloissa että julkaistuissa kirjoissa. Viimeisin huvilakirja (Huviloita Kauniaisissa, lokakuu 2020) toteutettiin yhteistyössä Grankulla svenska kulturförening -yhdistyksen ja Grankulla svenska pensionärer -yhdistyksen valokuvauskerhon välillä.

Kasavuorentie 12-14. Kasavuorentien pohjoispuolelle rakennettin vuonna 1966 kaksi rivitaloa. Asuntoihin muutti paljon lapsiperheitä. Foto: Christer Nikander

– Nyt ruotsinkielinen kulttuuriyhdistys on ottanut askeleen eteenpäin dokumentoimalla uudempia rakennuksia. Moni 1960- ja 1970-luvuilla rakennettu talo on purettu ja jopa 1980-luvulla rakennettuja taloja on purettu jos ne ovat olleet huonossa kunnossa, sanoo kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Christoffer Lindqvist

– On tärkeää että huolehdimme lähiympäristöstämme. Uusissa valokuvissa olemme dokumentoineet taloja ja huviloita jotka on rakennettu koko 1900-luvun aikana, kertoo Lindqvist.

Kulttuuriyhdistys kääntyi jälleen ruotsinkielisen eläkeläisyhdistyksen aktiivisen valokuvauskerhon puoleen, jonka valokuvaajat Henrik Bremer, Christer Nikander, Anders Svartbäck ja Peter Slotte ovat valokuvanneet lähes 50 taloa, rivitaloa ja kerrostaloa ympäri Kauniaista. 

Lopputulos on valokuvanäyttely Huvilat ja talot Kauniaisissa. Näyttely avataan Kauniaisten kirjaston Galleriasssa 1.2. Näyttelyssä on esillä otos valokuvista ja niihin on liitetty tekstejä, jotka kaupungin entinen kulttuurisihteeri Clara Palmgren on kirjoittanut. Näyttely jatkuu koko helmikuun.

Mäntymäenkuja 2. Keltainen huvila Mäntymäentien ja Bredatien kulmassa. Tontilla on lisärakennus ja autotalli maalattu samaan keltaiseen ja valkoiseen sävyyn. Foto: Peter Slotte

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *