| KAUPUNKI - STADEN

Vallmogård täyttyy lauluista rakkaudesta suruun

Trio Flamme esintyy Carita Holmströmin ja Esko Grundströmin kanssa konsertillaan Tämä tuoksuva maa Vallmogårdissa sunnuntaina 12.2.

Tämä tuoksuva maa -konsertin aikana Trio Flamme laulaa Carita Holmströmin maanläheisiä lauluja elämästä. Konsertissa tarjotaan tarinoita rakkaudesta, kaipuusta sekä oodeja luonnolle. Lisäksi kuullaan lauluja paosta, surusta.

Miten saitte idean yhteistyöhön Carita Holmströmin ja Esko Grundströmin kanssa?

Olen pitkään ihaillut Caritaa taiteilijana ja säveltäjänä ja tiesin, että hänellä oli erittäin laaja tuotanto myös ruotsinkielisiä kappaleita, joita mielestäni todella pitäisi esittää ja nostaa esiin monissa eri yhteyksissä, Emilie Adolfsson toteaa.

Trio Flammen Emilie Adolfsson, Daniela Fogelholm ja Minna Nyberg palavat ​​intohimoa suomenruotsalaista teatteria, musiikkia ja revyyperinnettä kohtaan ja ovat kiertäneet ympäri Suomea ja Ruotsia useilla konserttiohjelmilla vuosien varrella. Trio Flammen työ pohjautuu merkittäviin suomenruotsalaisiin säveltäjiin ja lauluntekijöihin, ja trio oli erittäin iloinen, kun Carita Holmström suostui yhteistyöhön. Ennen Tämä tuoksuva maa -konserttia trio on käynyt läpi pääasiassa Caritan ruotsinkielisen laulutuotannon, jota on hänen mukaansa esitetty Suomessa melko vähän, ainakin muuhun hänen laajaan tuotantoonsa verrattuna.

Konserttiohjelman valmistelun punainen lanka on ajankohtaiset ​​teemat, koskettavat laulut sanoituksineen keskittyen erityisesti luontoon ja siihen, miten huolehdimme siitä ja toisistamme. Tekstin kirjoittajat mm. Solveig von Schoultz, Stella Parland, Annika Sandelin, Bodil Lindfors ja Carita Holmström itse tarjoavat värikkäitä tekstejä rakkaudesta, kaipauksesta ja ilolauluista luonnolle. Mutta elämä jatkuu niin monella tasolla samaan aikaan, lämmintä ja iloista sekaisin surua, pakenemista ja todellisuutta, että aina on joku, joka siivoaa jokaisen sodan jälkeen. Ohjelmassa Caritan lauluarkiston helmiä ajoittui 70-luvulta uusiin vain Trio Flammelle kirjoitettuihin kappaleisiin.

Esko Grundström on työskennellyt Trio Flammen kanssa lähes kaikissa konserteissamme vuodesta 2016 lähtien, joten tuntui luonnolliselta pyytää häntä mukaan.

– Hän soittaa kontrabassoa ja harmonikkaa konsertissamme.

Carita Holmström kertoo tavanneensa nämä kolme “Flammea” eri yhteyksissä vuosien varrella:

– Emilie oli piano-opiskelijani Sibelius-Akatemiassa monta vuotta. Minna, jonka kanssa tein viimeksi yhteistyötä, oli sopraanosolistina isommassa teoksessani Varde ljus! Teos oli tehty Susanne Ringellin teksteistä kuorolle, instrumentaaliyhtyeelle, uruille ja sopraanolle sekä alttosolistille. Daniela oli TaDamin ensimmäisessä musikaalissa Blyton Rock, jonka sävelsin vuonna 1995 Anders Larssonin librettoon.

Oletteko soittaneet Kauniaissa aikaisemmin, mitkä ovat fiilikset ennen konserttia?

Trio Flammen Daniela ja Minna ovat molemmat esiintyneet Kauniaisissa mutta ainut joka on esiintynyt Vallmogårdissa on Carita. Hän esiintynyt monta kertaa Vallmogårdissa ja palaa mielellään aina takaisin ainutlaatuiseen tunnelmaan ja mukavaan porukkaan! Viimeksi Carita esiintyi siellä Annika Cleon kanssa ja he tekivät musiikkiesityksen Sing the Sorrow (2019, 2021). Carita esitti harpisti Lily-Marlene Puuseppin yhdessä ohjelman Skimrande sander – Heleitä hetkiä, muutama vuosi sitten Vallmogårdissa.

– Olen aiemmin esiintynyt Kauniaisissa mm. ToraBellan taikashowssa sekä ruotsinkielisten lastenmusiikkiyhtyeideni FlipFlop ja Mimmit kanssa. Kauniaisten kulttuurisihteerinä vuosia työskennellyt tätini Clara Palmgren järjesti 20 vuotta Vallmogårdissa Torstai-sarjan mm. muusikoiden, taidehistorioitsijoiden ja kirjailijoiden kanssa. En ole aiemmin itse esiintynyt Vallmogårdissa, mutta olen ollut siellä muutaman kerran perhejuhlissa, Daniela Fogelholm sanoo.

Nuorempana lauloin paljon Kauniaisissa kun otin laulutunteja Espoon musiikkikoulussa nykyisin Musiikkiopisto Kungsvägen. Kauniaisten keskustassa oli monia laulukokeita ja oppilaiden iltaesityksiä. Voisi sanoa, että minulle on viime vuosina muodostunut perinteeksi laulaa jouluaattona Kauniaisten kirkossa. Esitin myös Carita Holmströmin teoksen Varde ljus! Kauniaisissa. Odotan innolla, että pääsen laulamaan Caritan fantastista musiikkia taas Vallmogårdissa, Minna Nyberg toteaa.

Miten näette kulttuurin ja hyvinvoinnin kuuluvan yhteen? Tammikuusta alkaen kulttuuri kuuluu ennaltaehkäisevään hyvinvointiin kunnissa.

– Kulttuuri ja hyvinvointi ovat todellakin yhteydessä toisiinsa ja ennen kaikkea kannattaa varmistaa, että sitä on enemmän kouluopetuksessa. Nykypäivän liian hektisessä tahdissa tarvitaan hetkiä pysähtyä, pohtia ja hengittää. Kaikki taide tukee ja kehittää luovuutta ja sen tehtävänä on näyttää uusia puolia olemassaolosta. Mutta myös vain antaa iloa, tilaa, uusia ideoita, naurua ja itkua! Ja herättää uusia ajatuksia….

Viimeinen kysymys, haluatteko lähettää terveisiä granilaisille?

– Älä missaa tätä kokemusta! Tulet katumaan sitä, kun kuulet myöhemmin huhun leviävän!

Liput maksavat 20 € ja on ostettavissa Kauniaisten kaupungintalon infosta maanantaista torstaihin klo 08.00 – 15.45. Lippuja myydään tapahtumapäivän ovella käteisellä, jos niitä on jäljellä. Ilmainen sisäänpääsy Kaikukortilla. Haethan lippusi etuajassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *