| KAUPUNKI - STADEN

Vallmogård fylls med sång om allt från kärlek till sorg

Trio Flamme uppträder på Vallmogård med konserten Den doftande jorden tillsammans med Carita Holmström och Esko Grundström söndagen den 12.2.

Under konserten Den doftande jorden sjunger Trio Flamme Carita Holmströms sånger om vårt liv på jorden. Det bjuds på sånger om kärlek, längtan och jubelsånger till naturen som varvas med sånger om flykt och sorg.

Hur fick ni idéen till samarbetet med Carita Holmström och Esko Grundström?

– Jag har länge sett upp till Carita som konstnär och kompositör och visste att hon hade en väldigt omfattande produktion av sånger också på svenska, som jag verkligen tycker att borde framföras och lyftas upp i många olika sammanhang, säger Emilie Adolfsson.

Trio Flamme Emilie Adolfsson, Daniela Fogelholm och Minna Nyberg brinner för den finlandssvenska teatern, musiken och revytraditionen och har under årens lopp turnerat runtom i Finland och Sverige med ett flertal konsertprogram. Trio Flammes arbete grundar sig på att uppmärksamma betydelsefulla finlandssvenska kompositörer och visförfattare och trion blev väldigt glad då Carita Holmström tackade ja till ett samarbete. Inför konserten Den doftande jorden har trion främst gått igenom Caritas svenskspråkiga vokala produktion som enligt Carita själv framförts ganska lite i Finland, i alla fall i jämförelse med hennes övriga omfattande produktion.

En röd tråd i utarbetandet av konsertprogrammet blev sånger med lyrik som tangerar aktuella teman med speciellt fokus på naturen och hur vi tar hand om den och varandra. Textförfattare som bl.a. Solveig von Schoultz, Stella Parland, Annika Sandelin, Bodil Lindfors och Carita Holmström själv bjuder på färgsprakande texter om kärlek, längtan och jubelsånger till naturen. Men livet pågår på så många nivåer samtidigt och det varma och glädjefyllda varvas med sorg, flykt och realiteten att det alltid är någon som städar upp efter varje krig. På programmet pärlor ur Caritas sångarkiv daterade allt från 70-talet till sånger skrivna idag enkom för Trio Flamme.

Esko Grundström har jobbat med Trio Flamme i nästan alla av gruppens konserter sedan 2016, så det kändes naturligt att be honom med.

– Han spelar kontrabas och dragspel under vår konsert.

Carita Holmström berättar att hon har mött med de tre “Flammorna” i olika sammanhang under årens lopp:

Emilie var min mångåriga pianoelev på Sibelius-Akademin. Minna samarbetade jag senast med i då hon var sopransolist i mitt större verk Varde ljus! till texter av Susanne Ringell för kör, instrumentalensemble, orgel och sopran- och altsolist. Daniela var med i TaDams första musikal, Blyton Rock som jag komponerade 1995 till Anders Larssons libretto.

Har ni spelat i Grankulla tidigare, vad är känslorna innan konserten?

Trio Flammes Daniela och Minna har båda uppträtt i Grankulla tidigare men Carita är den enda som har uppträtt på Vallmogård. Carita berättar att hon har uppträtt många gånger på Vallmogård och kommer alltid gärna tillbaka till den unika atmosfären och trevliga publiken! Senast var hon där med Annika Cleo och gjorde deras musikföreställning Sjung sorgen (2019, 2021) Hon har även uppträtt där tillsammans med harpisten Lily-Marlene Puusepp med programmet Skimrande stunder – Heleitä hetkiä för några år sedan.

– Jag har tidigare uppträtt i Grankulla bl. a. med ToraBellas magishow och med mina barnmusikband FlipFlop och Mimmit på svenska. Min faster Clara Palmgren, som i många år jobbade som kultursekreterare i Grankulla ordnade i 20 år på Vallmogård torsdagsserier med bl a musiker, konsthistoriker och författare. Jag har inte tidigare själv uppträtt på Vallmogård, men har varit där några gånger på släktfester, berättar Daniela Fogelholm.

– Som yngre sjöng jag mycket i Grankulla då jag tog sånglektioner på Esbobygdens musikskola (i dag Musikinstitutet Kungsvägen). Det blev många sång-examen och uppträdanden på elevaftnar i Grankulla centrum. Man kan väl säga att det blivit något av tradition för mig på senare år att sjunga på julafton i Grankulla kyrka. Så har jag ju uppfört Carita Holmströms Varde ljus! i Grankulla. Jag ser fram emot att igen sjunga Caritas fantastiska musik på Vallmogård, säger Minna Nyberg.

Hur ser ni att kultur och välmående håller ihop? Från och med januri så är kulturen med i förebyggande välfärdsarbete hos kommunerna. 

– Kultur och välmående hänger verkligen ihop och framför allt borde man se till att ha mera av det i skolundervisningen. I dagens alltför hetsiga tempo behövs de stunder att stanna upp, reflektera, andas. All konst understöder och utvecklar kreativiteten och dess uppgift är att visa nya aspekter på tillvaron. Men också att bara ge glädje, utrymme, nya idéer, skratt och gråt! Och väcka nya tankar….

En sista fråga, vill ni skicka en hälsning till graniborna? 

– Missa inte denna upplevelse! Ni kommer att ångra det när ni efteråt hör ryktet gå vidare!

Biljetterna kostar 20 € och kan köpas vid Grankulla stadshus info från måndag till torsdag kl. 08.00-15.45. Ifall det finns kvar biljetter på evenemangsdagen säljs det vid dörren mot kontantbetalning. Fritt inträde med Kaikukort. Kom gärna ihåg att hämta din biljett i god tid på förhand.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *