| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Eduskuntavaaliehdokkaiden nimeäminen jatkuu: Kauniaisissa on useita ehdokkaita selvillä

Minna Aitola (sd.), Henrik Dettmann (r., sitoutumaton), Pauli Tuohioja (kd.), Binga Tupamäki (kok.) ja Fredrik Waselius (r.) ovat Kauniaisista ehdolla eduskuntavaaleissa. Useampia ehdokkaita voi vielä olla tulossa, sillä ehdokaslistat pitää jättää vasta 21. helmikuuta vaalilautakunnalle.

Yllä mainituista ehdokkaista kaikki ovat Dettmannia lukuun ottamatta aktiivisia kunnallispolitiikassa ja valtuuston jäseninä.

Ja pitkästä aikaa tapahtuu myös niin, ettei istuva kansanedustaja ole mukana vaaleissa. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (r.) ilmoitti lokakuussa, ettei enää asetu ehdolle eduskuntavaaleissa keväällä. Hän aikoo panostaa luottamustehtäviin kaupungissa ja hyvinvointialueella. Rehn-Kivi on Kauniaisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallituksen ja valtuuston jäsen.

Kauniaisten RKP:lle nämä vaalit ovat siten erilaiset kuin neljä vuotta sitten. Tällä kertaa puolueella on kaksi ehdokasta Kauniaisista: Henrik Dettmann, joka asettuu ehdolle RKP:n listalla sitoutumattomana ja Fredrik Waselius.

– Meillä on kaksi hyvää ehdokasta Kauniaisista. Tavoitteena oli kaksi ehdokasta ja sen tavoitteen saavutimme. RKP:n ehdokkaat edustavat koko Uuttamaata ja Kauniaista, Keski-Uusimaa on tärkeä alue, sanoo Anna Lena Karlsson-Finne, joka on Kauniaisten RKP:n puheenjohtaja.

Kokoomuksella on Kauniaisista ehdolla yksi ehdokas, eli Binga Tupamäki, joka oli ehdolla myös neljä vuotta sitten. Kauniaisten Kokoomuksen puheenjohtaja Tapani Ala-Reinikka kertoo, että puolue piti Uudellamaalla ennen vaaleja kaksi ylimääräistä kokousta elo- ja lokakuussa, ja niissä valittiin yhteensä 34 ehdokasta.

– Uudellamaalla on mahdollista laittaa 37 ehdokasta. Näiden kokousten jälkeen on ehdokaslista täydentynyt kahdella nimellä, ja vapaana on vielä yksi paikka. Yleensä ottaen ehdokkaita olisi ollut enemmän kuin ehdokaspaikkoja eli Kokoomuksella ei ole ollut vaikeuksia löytää hyviä eduskuntavaaliehdokkaita Uudellamaalla, hän sanoo.

Muista valtuustopuolueista Sosiaalidemokraatit asettavat ehdolle Minna Aitolan. Hän on ensimmäistä kautta valtuutettuna. Kristillisdemokraattien ehdokkaana on Pauli Tuohioja. Vihreät ja perussuomalaiset, joilla myös on edustajia valtuustossa, eivät ole vielä nimenneet omia ehdokkaitaan Kauniaisissa eduskuntavaaleihin. Myös Keskusta, jolla ei ole edustajaa valtuustossa, on tällä erää ilman omaa ehdokasta vaaleissa.

Puolueiden kannalta tärkeitä kysymyksiä

Mitä Kauniaisten puolueaktiivit ajattelevat tärkeimmistä kysymyksistä ennen vaaleja. Ohessa on muutamia vastauksia, joita saimme, kun kysyimme puolueilta, jotka ovat viime vuosina olleet aktiivisimpia kaupungin politiikassa.

Elämme RKP:n Anna Lena Karlsson-Finnen mukaan maailmassa, jossa muutoksia tapahtuu paljon ja nopeasti. Tämä tarkoittaa sitä, ettei kukaan voi tietää juuri vaalien aikaan, mikä on ajankohtaista juuri silloin.

– Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on tullut tärkeäksi meille kaikille, hän sanoo.

RKP:lle on hänen mielestään tärkeää vastuunkanto ja kestävä talous.

– Meidän täytyy puolustaa hyvinvointia ja työskenneltävä tulevaisuudenuskon ja turvallisen sekä ympäristöystävällisen Suomen puolesta. Kysymykset työllisyydestä sekä työvoimasta ja työstä kuuluvat yhteen talouden ja hyvinvoinnin kanssa. Ruotsinkielinen koulu, varhaiskasvatus ja koulutus ovat tärkeitä, kun kehitämme kaksikielistä yhteiskuntaa ja palvelua molemmilla kielillä, hän sanoo.

Kokoomuksen Tapani Ala-Reinikka sanoo, että tulevien vaalien keskeisin kysymys koskee julkistalouden saneeraamista ja kasvun luomista.

– Vain tällä tavalla voimme turvata maamme turvallisuuden ja tulevaisuuden. Siksi me lupaamme vähentää velkaantumista ja nostamme suomalaisten elintasoa. Meidän politiikkamme mahdollistaa, että selviydymme arjesta samaan aikaan kun saamme tilaa unelmille. Useiden miljardien velkaa ei saa jättää maksettavaksi tuleville sukupolville. On aika kääntää Suomi oikealle tielle, hän sanoo.

Lulu Waselius, joka on vihreiden puheenjohtaja Kauniaisissa, korostaa muun muassa lapsiperheiden tukemista.

– Tämän päivän ja tulevaisuuden haasteiden selättämiseksi tarvitaan merkittäviä ilmasto -ja ympäristötoimia. Lapsia ja nuoria on tuettava ja lapsiperheitä tulee nostaa köyhyydestä. Perusasiat kuntoon peruskoulussa ja panostuksia koko koulutusjärjestelmään, jotta Suomella on eväät 2030 -luvulla pärjäämiseen, hän sanoo.

Pasi Niskanen, joka on perussuomalaisten puheenjohtaja Kauniaisissa, korostaa valtiontalouden tasapainottamista ilman veronkorotuksia, mutta kuitenkin niin, etteivät leikkaukset vaikuta perusopetukseen, varhaiskasvatukseen, opintotukeen, turvallisuuteen tai sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Sdp:n Minna Aitola sanoo, että tärkein kysymys vaaleissa on, miten selviydymme kriiseistä kestävällä tavalla.

Eduskuntavaaleissa neljä vuotta sitten Kauniaisista oli mukana yhdeksän ehdokasta. Nytkin voi tulla lisää ehdokkaita. Tämä oli tilanne silloin, kun artikkelia kirjoitettiin. Ehdokkaiden pitää ilmoittautua vaalipiirille viimeistään tiistaina 21. helmikuuta 2023 klo 16.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *