| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

FöretagsGrankulla hjälper i alla skeden av företagandet – Den avgiftsfria rådgivningstjänsten möjliggörs av Grankulla stad

FöretagsGrankulla har redan under tre decennier gett råd åt företagare i Grankulla, såväl nya som sådana som varit verksamma en längre tid. Jag träffade företagarna på två olika företag, som anlitat FöretagsGrankulla.

ODD Bakerys Katja Ferm och Jamarlizah Hyvärinen träffades på ett bageri där Katja jobbade medan Liz gjorde sin arbetspraktik på bageriet. När Katja sedan blev arbetslös, bestämde sig kvinnorna att förverkliga sin ”galna idé”, dvs. att bli företagare. Först försökte de hitta lokaler i Grankulla, men när det inte lyckades, inledde ODD Bakery sin verksamhet i Nordsjö. Företagets hemort är emellertid Grankulla.

Katja Ferm (t.v), Nordsjö K-Supermarkets köpman Sasu Hamina och Jamarlizah Hyvärinen. ODD Bakery verkar i Nordsjö, men företagets hemort är Grankulla.

ODD Bakerys bageriprodukter säljs i matbutiker. En av bageriets mest omtyckta produkter är Banana Bread, som bakas med svinnbananer från matbutiker. Företagarna satsar framför allt på produktutveckling och kvalitet: delikatesser måste ju både se bra ut och smaka gott.

När Katja och Liz planerade att bli företagare, rekommenderade Katjas vän FöretagsGrankullas tjänster för dem. De fick till exempel veta hur man utarbetar en affärsverksamhetsplan och ansöker om startpenning.

– Det var viktigt att förstå hurdana risker affärsverksamheten medför och få information om t.ex. finansieringsmöjligheter, säger Katja.

Företagarna var också glada över att de fick rådgivning på engelska.

Lähellä Deli behöver man inte presentera dess vidare i Grankulla. Någon har kallat kaféet Grankullabornas andra vardagsrum.

Päivi Leveelahti säger att en företagare inte klarar sig ensam. I början kan man tro att man orkar jobba 16 timmar per dygn, men det kan man inte göra i all oändlighet.

Pia Laakio och Päivi Leveelahti grundade sitt kafé för drygt 10 år sedan. Enligt Pia var den hjälp som de då fick av FöretagsGrankulla mycket värdefull. Speciellt viktigt var det att kunna bolla idéer med erfarna företagsrådgivare och få hjälp till sina beslut. Det är svårt för ett litet kafé att klara sig utan realistiska planer.

Men Lähellä Deli har inte bara klarat sig utan etablerat sig bland Grankullaborna med sin förtjusande inredning, sina läckra produkter och företagarnas innovativa verksamhet.

Päivi har några tips för nya företagare.

– En företagare klarar sig inte ensam. I början kan man tro att man orkar jobba 16 timmar per dygn, men det kan man inte göra i all oändlighet. Därför är det viktigt att genast i början söka hjälp och stöd. Det lönar sig också att i god tid ta reda på hur och var man kan få finansiering, eftersom överraskande saker kan hända när som helst. En företagare borde alltid ha ett visst spelrum.

FöretagsGrankulla är ett nyföretagarcentrum med ett brett serviceurval. Kunderna betjänas av en grupp erfarna företagsrådgivare på finska, svenska, engelska, kinesiska och ryska. Tjänsterna produceras av FöretagsEsbo. Läs mera: www.yrityskauniainen. fi och www.yritysespoo.fi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *