| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Jo toinen runsasluminen talvi peräkkäin

Tänä talvena lunta tuli normaalia aiemmin ja runsaasti. Runsas lumen määrä on muodostunut useissa pihoissa jo haasteeksi, kun suunniteltua tai ylipäätään vapaata tilaa lumikasoille ei enää löydy. Mitä silloin kannattaa tehdä?

Kiinteistönomistajan tulee lähtökohtaisesti sijoittaa lumet omalle tontilleen, myös auran jättämät lumivallit. Kiinteistöiltä ulos työnnetty lumi voi estää kävelemisen jalkakäytävällä, vaarantaa liikenneturvallisuutta tai muuten aiheuttaa vahinkoa. Lunta ei myöskään saisi kasata portin pieleen tai kadun yli, sillä seuraavan aurauksen yhteydessä aura siirtää ne helposti takaisin joko oman tai naapurin liittymän tukkeeksi. Näkymiä ei myöskään saa estää lumivalleilla.

Kaupungin maalle ei lumia saa kasata, kuten ei myöskään paikkoihin joita kaupunki käyttää lumen läjitykseen. Muuten kaupungilta loppuvat paikat katuverkolta poistetun lumen sijoitukseen. Varsinkin runsaslumisina talvina kaupunki joutuu puuttumaan entistä herkemmin kaupungin alueelle kasatun lumen poistosta aiheutuneiden kustannusten laskuttamiseen kiinteistöiltä. Tämän mahdollistava uusi taksa on astunut voimaan 1.1.2023. Ajatuksena on, että valvonnassa lähdetään liikkeelle varovasti kehotuksin ja tiedottaen seuraamuksista.

Yhteistyötä ja sopua

Useat naapuririidat johtuvat siitä, että lunta työnnetään naapurin puolelle. Epäselvissä tapauksissa voivat kiinteistönomistajat pyytää selvitystä rajoista/ rajanäyttöä. Naapuruussuhdelaissa todetaankin, ettei naapurille saa aiheuttaa vahinkoa tai haittaa. Lumen kasaaminen toisen tontille on rinnastettavissa hallinnan loukkaukseen. Mikäli omalle tontille ei enää mahdu lunta, on kiinteistönomistajan tilattava lumen kuljetus lumenkaatopaikalle. Saman kadun varrella olevat asukkaat voivat tilata yhdessä kuljetuksen yksityiseltä toimijalta, jolloin se on edullisempaa. Lunta voi kuljettaa myös itse Espoon tai Vantaan lumenkaatopaikalle, mutta se vaatii etukäteen rekisteröitymisen.

Auraajat ovat kaduilla asukkaiden vuoksi

Lumen auraaminen on yhteispeliä auraajien ja muiden tiellä liikkujien kesken. Molemmilta vaaditaan joustoa ja toistensa huomioimista. Auraaja tarvitsee työn turvallisen suorittamiseen tilaa kanssaliikkujilta. Lumen liikkeelle saamiseksi vaaditaan työkoneelle riittävää vauhtia, sillä muuten lumi valuu aurasta helposti takaisin jalankulkuväylille ja väylät kapenevat. On siis kaikkien edun mukaista antaa tietä, kun näkee auran lähestyvän. Suurin osa jalankulkijoista antaakin tilaa auraajalle jalkakäytävillä. Joskus kuitenkin auraajat näkevät koululaisten alkavan yhtäkkiä pyörimään maassa auran lähestyessä. Olisi hyvä, jos vanhemmat informoisivat lapsiaan näiden leikkien vaarallisuudesta. Kuljettajat ovat varovaisia liikenteessä, mutta varovaisuus kannattaa jokaisen ottaa huomioon isojen koneiden lähistöllä.

Taas aurausvalli!

Aurausvallit ovat tonttiliittymissä jokavuotinen haaste, niin asukkaille kuin auraajillekin varsinkin runsaslumisina talvina. Kunnossapito-osastolla ohjeistetaan kuljettajia minimoimaan niiden muodostumista, mutta väistämättä aurausvalleja syntyy. Nopeimmat lumen luojat ovat välittömästi putsaamassa liittymiään heti auran mentyä. Joskus kuitenkin aura joutuu kulkemaan tontin ohi useaan kertaan, ennen kun tie on puhdas. Kannattaa siis odottaa hetki ensin, jotta säästyy ylimääräiseltä työltä. Varsinkin kun polanteita irrotetaan, tulee ensimmäisen koneen perässä pian toinen.

Aurausvallien poisto kuuluu tontinomistajille kunnossa- ja puhtaanapitoa koskevan lain mukaisesti. Mikäli kaupunki ottaisi vallien poiston hoitaakseen, kuten välillä pyydetään, hidastuisi katuverkon puhdistus merkittävästi ja liikenne vaikeutuisi. Vaihtoehtoisesti tarvittaisiin henkilökuntaa ja konekalustoa lisää, mikä tietenkin lisäisi kustannuksia veronmaksajille.

Kunnossapitohenkilöstömme on työhönsä erittäin sitoutunutta ja tekee töitä isolla sydämellä kaikkina vuodenaikoina viihtyisän ja hyvin hoidetun kaupunkikuvamme eteen. Hyvää talven jatkoa ja tulevan kevään odotusta kaikille.

JARKKO RIIPINEN

KUNTATEKNIIKKAPÄÄLLIKKÖ

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *