| KAUPUNKI - STADEN

Kustannustason nousu vaikuttaa kaupunkirata-hankkeeseen

Väylävirasto sekä Espoon ja Kauniaisten kaupungit hakevat yhdessä ratkaisuja yleisen kustannustason nousun aiheuttamaan riskiin kaupunkirata-hankkeella, Väylävirasto kertoo. 

Kustannustason nousu huomioiden näyttää viraston mukaan todennäköiseltä, että hankkeen rakentamista ei voida käynnistää nykyisen rahoituksen puitteissa. 

Kauniaisten kaupunginvaltuusto hyväksyi marraskuussa 2020 kaupunkirata-sopimuksen, mutta päätti kustannuskatosta, jonka mukaan kaupunki maksaa enintään 27,5 miljonaa euroa hankkeesta. 

Vallitseva maailmantilanne vaikuttaa merkittävästi rakentamisen kustannuksiin. Maarakennuskustannusindeksi on kesästä 2021 noussut 18 prosenttia, ja myös kaupunkirata -hankkeella täytyy nyt ennakolta varautua mahdolliseen kustannusnousuun. Hankkeelle on nyt myönnetty rahoitusta yhteensä 275 miljoonaa euroa.

– Yleisen kustannustason nousun lisäksi ei hankkeen sisällössä tai olosuhteissa ole havaittu kustannuksia oleellisesti nostavia tekijöitä. Yllätyksiä ei siis ole tullut vastaan. Pandemian vaikutukset kustannusnousuihin pystyimme vielä taklaamaan, mutta Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset hintatasoon ovat niin suuret, että huolellinen rakentamis- ja työvaihdesuunnittelukaan ei riitä kumoamaan yleistä hintojen nousua, projektipäällikkö Tommi Rosenvall Väylävirastosta sanoo lehdistötiedotteessa.

Kustannusarviota päivitetään seuraavan kerran keväällä 2023. 

– Etsimme aktiivisesti yhteistä ratkaisua hankkeen kustannusten hillitsemiseksi sekä rahoituksen varmistamiseksi, jotta rakentamaan päästään aikataulun mukaisesti, Rosenvall sanoo. 

Miten Väyläviraston aloite vaikuttaa Kauniaisiin, kaupunginjohtaja Christoffer Masar?

– Asiasta on käyty alustavia keskusteluja osapuolten välillä ja myös Kauniaisten kaupunginhallituksessa. Kauniaisten kaupungin osalta prioriteetti numero yksi on varmistaa, että kaupunginvaltuuston päättämä kustannuskatto ei meidän osalta ylity. Toisena prioriteettina on varmistaa, että Kauniaisten asemanseutu toteutuu laadukkaana ja esteettömänä. Keskustelut muiden osapuolten kanssa jatkuvat tältä pohjalta, Masar sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *