| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Sportlovsstämningar från Granibacken

Det är fortfarande lugnt vid Granibacken i början av sportlovsveckan. Endast två grupper från skidskolan livar upp backen som är i utmärkt skick efter helgens snöfall.

Vädret, som har förändrats på bara en halv dag, har skapat underbara förutsättningar för att utöva alla typer av vinteraktiviteter.

An (t.v), Jenni och en snöboll.

Jag följer noga skidåkarna klädda i blå västar som tränar grunderna i skidåkning i barnbacken. Dessa LumiWerneri-kursdeltagare står idag på skidor för första gången och lär sig allt från grunden: hur man tar på sig skidor och hur man rör sig med dem. Att träna på att falla är naturligtvis också viktigt.

LumiWerneris lärare Ilona Toivonen instruerar sin grupp halvvägs ner för sluttningen.

– Vi håller en pizzabit mellan fötterna och gör stora svängar, uppmanar hon.

Några av gruppmedlemmarna behöver mera hjälp så Toivonen åker med dem sist av alla. De andra får åka självständigt.

Längre bort i backen övar VauhtiWerneri-gruppen som består av lite mer erfarna skidåkare på att åka aningen snabbare på ett kontrollerat sätt.

Sportlovskursernas lektioner är dubbelt så långa som under 10-veckorskurserna, eftersom det finns mindre tid att genomföra kursen. 100-minuterskursen under sportlovet inkluderar alltid en paus i cafeterian, under vilken varm saft och kakor avnjuts. Pausen ger en bra chans att fråga barnen om deras tankar den första dagen.

Hur känns det att åka. Har det varit kul?

– Det har varit riktigt roligt! Vi har lärt oss mycket, säger vännerna An Nguyen och Jenni Pham, som hör till LumiWerneri-gruppen.

Vad var det bästa med idag?

– Att åka nerför stora backen! utbrister An som entusiastiskt har åkt hela förmiddagen och redan lärt sig mycket.

Jenni håller med och tillägger med ett skratt:

– Och att jag klarade hissen utan att ramla!

I slutet av veckan får alla kursdeltagare ett Werneri-diplom.

“Barnens entusiasm smittar av sig”

Skidskolläraren Ilona Toivonen har kommit till Finland från Maastricht, Holland, där hon studerar juridik. Under sportlovet undervisar hon tre kurser, vilket innebär minst sex timmars arbetsdagar.

Ilona Toivonen.

Hur är det att undervisa hela dagen?

– Det är tungt att undervisa och jag är ofta riktigt trött i slutet av dagen. Barnens entusiasm smittar dock av sig och det är givande att se framstegen. Det uppmuntrar mig att fortsätta arbeta, säger Ilona Toivonen som själv tidigare tävlat i Granibacken.

KATRI KALLIO,

som också jobbar som skidlärare i Grani i vinter

ÖVERSÄTTNING: JAN SNELLMAN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *