| YLEINEN - ALLMÄN

”Den tryggaste platsen att växa upp på” Hockeytränaren Toni Söderholm besökte hemstaden

Ishockeytränaren Toni Söderholms besökte nyligen Grankulla med anledning av GrIFK handbolls seminarium Business & Sport. Seminariet flyttades från november till februari efter att Söderholm plötsligt flyttade från posten som tysk landslagstränare till chefstränare för schweiziska ligans topplag SC Bern.

Jag har redan upplevt en hel del med laget. Först spelade vi jättebra och nu har vi spelat lite sämre, så jag har fått känna på båda ytterligheterna. 44-årige Söderholm, som vuxit upp i Grankulla, berättade i Nya Paviljongen om uppväxtmiljön i staden och han minns den och hobbymöjligheterna med värme. Det gick att ha flera grenar som hobby och det var tryggt att hålla på med dem. Det fanns mycket att välja emellan.

– Hobby var dåförtiden att man i ett bekant gäng spelade eller tränade tillsammans och vi fick göra det i en mycket trygg miljö. Det var alltid bra tränare och allt i bakgrunden fungerade och det fanns alltid en möjlighet att ha en hobby.

– Jag var med i matchen där ishallen i tiderna invigdes med Grankulla sjuttisexor, säger Söderholm som senare gjorde ishockeyn till sitt yrke.

Hans grenar var tennis, fotboll och ishockey.

– Jag minns helger där jag under samma dag kunde ha två ishockeymatcher och två tennismatcher. Det var korta sträckor mellan spelplatserna så jag hoppade på cykeln och åkte till nästa ställe.

Slumpen spelade en in när Söderholm bytte från spelarrollen till tränarrollen. Planerna att spela ytterligare en säsong lades på is efter ett oväntat erbjudande att ta över som tränare hos laget han spelade för. Så istället för att spela för EHC München i tyska ligan 2016 blev han klubbens utvecklingstränare.

Han tog över hos tyska landslaget 2019 och nu har han kontrakt med SC Bern, som är åttonde av fjorton lag i den schweiziska ligan. Söderholm hade funderat på att bli klubbtränare ett slag innan erbjudandet från Bern, som var en fullständig överraskning.

– Jag ville träna varje dag, ha lite mer tränarinnehåll i min vardag. I Tyskland har landslagstränaren två turneringar färre än den finländska, svenska eller schweiziska.

– Och så kom det där samtalet, säger Söderholm.

– Trots att jag å mitt arbetes vägnar följde med den schweiziska ligan hade jag just det veckoslutet av någon anledning missat att Bern sparkat sin tränare.

Söderholm njuter av att träna och tycker att han lärt sig mycket av det. Men han anser att det är ett tuffare yrke än att vara spelare.

– Klart spelare också har det stressigt men tränarens jobb är hårdare och, måste jag säga, också ganska ensamt. Man tänker mer på spelarnas och lagets välmående än sitt eget välmående. Men det är också lärorikt, man lär sig förstå människor och hur man får ut det bästa ur spelarna, stresstålighet och kreativitet.

Under sin tid som spelare spelade Söderholm i FMligan och ligorna i Schweiz, Sverige och Tyskland. Han har tagit med sig av sina erfarenheter av lagens tränare. Som sina största förebilder nämner han Alpo Suhonen och Kari Jalonen.

– Jag skulle egentligen inte vilja namnge någon eftersom någon alltid inte nämns, men jag har alltid fått något av alla mina tränare. Om det inte handlat om grenkompetens så har det varit passion och har det inte varit passion var det kanske en nyfikenhet på att förbättras eller utvecklas.

 

Toni Söderholm

  • Född 14.4.1978, Grankulla.
  • Familj: fru och två döttrar.
  • Som spelare: tre VM-turneringar, VM-silver 2007, FM-guld 2011 med HIFK, tyska DEL-ligans seger 2016 med EHC München.
  • Tränare sedan 2016. Tyska landslagets chefstränare 2019–2022. Nu chefstränare för SC Bern i schweiziska ligan.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *