| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Ett år efter branden: Brandstationen byggs upp igen

Det har nu gått drygt ett år sedan brandstationen i Grankulla i det närmaste totalförstördes i en brand orsakad av ett elfel. Grankulla FBK har nu fattat beslut om att brandstationen ska renoveras, men förhoppningen är trots det att kåren i framtiden ska kunna flytta in i en helt ny brandstation på den så kallade Esso-tomten.

Nu har beskedet från försäkringsbolaget kommit. Grankulla FBK ersätts helt och hållet för de skador som uppstod och byggprojektet kan inledas. Branden i depåbyggnaden från 1963 bröt ut den 28 februari ifjol. Branden orsakade omfattande skador för flera hundratusentals euro.

– Vi fortsätter att aktivt jobba för en helt ny brandstation. Det ligger i vårt intresse. Men för att upprätthålla vår normala verksamhet behöver vi utrymmen och ur ekonomisk synvinkel är det här det fiffigaste alternativet, säger kårchef Jens Tegengren som inte vet hur länge det dröjer innan en helt ny brandstation kan bli verklighet.

Att läsa i alarmmeddelandet att den egna brandstationen brinner – surrealistiskt är kanske bäst beskrivande ordet, berättade Jens Tegengren till KG på morgonen efter branden för drygt ett år sedan.

Enligt honom är tomtens ägare Lujatalo, staden och rågrannen, dvs. Stiftelsen Bensow, och brandkåren eniga om att stationen bör byggas på Esso-tomten, men själva planläggningsprocessen och förhandlingarna mellan staden och tomtägaren pågår fortfarande.

Nu har kåren bett om offerter av byggföretag för reparationsbyggandet som det heter även om det i praktiken handlar om en återuppbyggnad eftersom det mesta förstördes. Tegengren hoppas på en byggstart som snabbt som möjligt, men vågar inte spekulera i när det kan ske. Hur stora kostnaderna blir vet Tegengren ännu inte, eftersom man inte exakt vet vilka material som ska användas.

Använder barack

Brandkårens bilar lyckades man rädda och även den operativa utrustningen. Däremot förstördes de sociala utrymmena, ungdomsavdelningens lokal och gymet i branden. Under tiden efter eldsvådan har Grankulla FBK klarat av att upprätthålla den dagliga jourverksamheten tack vare en barack på gården.

– Med tanke på omständigheterna är jag väldigt nöjd. Vi har allt vad vi behöver för att klara utryckningarna. Det stora problemet är att vi efter utryckningen inte har utrymmen för att serva vår utrustning, säger han.

Tegengren tackar stadens ungdomsväsende för att ungdomsverksamheten har fått utrymmen i den nyrenoverade ungdomsgården.

– Där har ungdomarna också all sin utrustning så det har fungerat mycket bra, säger han.

Hoppas på fler ungdomar

Efter eldsvådan har alltså verksamheten pågått hela tiden, både utryckningsarbetet och föreningsverksamheten bland barn och unga. Tegengren hoppas nu på att får fler aktiva ungdomar med Grankulla FBK.

– På ungdomssidan har vi en svacka, men under fjolåret hade vi ett historisk uppsving av medlemmar i larmavdelningen. Vi fick tio nya medlemmar, vilket var makalöst även nationellt sett. På många ställen i Finland går trenden nedåt, säger han.

I ungdomsverksamheten är antalet unga cirka 20. Som mest har de varit över 30. Minimiåldern för att få delta i verksamheten är åtta år.

På larmsidan ska bilarna rycka ut åtta minuter efter att larmet gått under kvällar och helger. Under kontorstid är tiden 12 minuter.

– Vi har höjt beredskapen och lovar snabbare start än tidigare för släckningsbilen med fyra man. Vi är de enda i Esbo-området som lovar en så snabb start och vi har kunnat hålla löftet, säger Tegengren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *