| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Vuosi tulipalon jälkeen: Paloasema jälleenrakennetaan

Kauniaisten paloaseman lähes täydellisesti tuhonneesta tulipalosta on kulunut reilu vuosi. Palon aiheutti sähkövika. Kauniaisten VPK on nyt päättänyt, että paloasema remontoidaan. Tästä huolimatta toiveissa on, että paloasema voi tulevaisuudessa muuttaa aivan uusiin tiloihin niin kutsutulle Esson-tontille.

Nyt VPK on saanut päätöksen vakuutusyhtiöltä. Kauniaisten VPK saa täyden korvauksen palossa syntyneistä vahingoista ja rakennusprojekti voidaan aloittaa. Palo 1963 rakennetussa varikkorakennuksessa syttyi 28. helmikuuta viime vuonna. Palosta aiheutui useiden satojen tuhansien eurojen vahingot.

– Jatkamme aktiivista työtä uuden paloaseman rakentamiseksi. Se on tavoitteemme. Mutta jotta voimme ylläpitää tavallisen toimintamme tarvitsemme tiloja, ja taloudellisesta näkökulmasta tämä on paras vaihtoehto, sanoo palokunnanpäällikkö Jens Tegengren.

Kun lukee hälytystiedotteessa, että oma paloasema palaa – surrealistista on ehkä paras sana kuvaamaan tätä tunnetta, Jens Tegengren kertoi KG:lle aamulla palon jälkeen reilu vuosi sitten.

Tegengren ei tiedä miten kauan uuden aseman valmistuminen ja toteutuminen kestää. Tegengrenin mukaan tontin omistaja Lujatalo, kaupunki ja rajanaapuri, toisin sanoen Bensowin säätiö, sekä palokunta ovat yksimielisiä siitä, että asema pitää rakentaa Esson tontille. Mutta suunnitteluprosessi ja neuvottelut kaupungin ja tontin omistajan kanssa jatkuvat edelleen.

VPK on nyt pyytänyt tarjouksia rakennusyhtiöiltä korjauksesta. Korjaus on käytännössä jälleenrakennus, koska lähes kaikki tuhoutui palossa. Tegengren toivoo, että rakentaminen alkaa mahdollisimman nopeasti, mutta ei uskalla spekuloida, milloin se tapahtuu. Tegengren ei tiedä sitäkään, kuinka isoja kustannukset ovat, koska ei tiedetä varmasti millaisia materiaaleja rakentamisessa käytetään.

Parakki käytössä

Palokunnan autot pystyttiin pelastamaan. Samoin operatiiviset varusteet. Sen sijaan sosiaalitilat, nuoriso-osaston tilat ja liikuntatilat tuhoutuivat palossa. Tulipalon jälkeen Kauniaisten VPK on selviytynyt ja pystynyt ylläpitämään hälytysvalmius pihamaan parakin ansiosta.

– Oloihin verrattuna olen valtavan tyytyväinen. Meillä on kaikkea, mitä tarvitsemme, jotta selviydymme hälytyksistä. Suurin ongelma liittyy toimintaan hälytyksen jälkeen, koska meillä ei ole tiloja varusteiden huoltamiseksi, Tegengren sanoo.

Hän kiittää kaupungin nuorisotoimea uusien tilojen saamisesta remontoidusta nuorisotalosta.

– Nuoret ovat myös saaneet pitää varusteensa siellä, joten se on toiminut oikein hyvin, Tegengren sanoo.

Toivotaan lisää nuoria

Tulipalon jälkeen toiminta on jatkunut koko ajan, myös hälytykset ja yhdistystoiminta lasten ja nuorten parissa. Tegengren toivoo, että saa lisää aktiivisia nuoria mukaan VPK:n toimintaan.

– Nuorisopuolella meillä on ollut puutteita, mutta viime vuonna meillä oli historiallinen jäsenten määrän kasvu hälytysosastossa. Saimme kymmenen uutta jäsentä, joka oli ennennäkemätöntä jopa kansallisella tasolla. Monessa paikassa Suomessa trendi on ollut alaspäin, hän sanoo.

Nuorisotoiminnassa nuorten määrä on ollut parikymmentä. Parhaimmillaan määrä on ollut yli 30. Minimi-ikäraja on kahdeksan vuotta.

Hälytyspuolella autojen pitää olla ulkona kahdeksassa minuutissa hälytyksen jälkeen iltaisin ja pyhinä. Arkena aika on 12 minuuttia.

– Olemme parantaneet valmiuttamme ja lupaamme olla entistä nopeampia lähtijöitä kuin aiemmin nelihenkisellä sammutusautolla. Olemme ainoat Espoon-alueella, joka lupaa näin nopeaa lähtöä, ja olemme pystyneet pitämään lupauksemme, Tegengren toteaa.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *