| URHEILU - IDROTT

”Kilpauran kokemukset antoivat perspektiiviä elämään” – Marcus Sandell tekee nyt töitä lajinsa eteen

Marcus Sandellin kilpaura päättyi viitisen vuotta sitten. Nyt parhaimmillaan suurpujottelun Maailmancupissa neljänneksi sijoittunut GrIFK Alpinen kasvatti tekee töitä alppihiihdon hyväksi, taustalla ja ruutukasvona.

– Keho voi hyvin ja mieli voi hyvin, kaikki on siinä mielessä hyvällä mallilla. Heti urheilu-uran jälkeen oli vähän pohtimista, että mitä haluaisi tehdä. Kun urheilijana oli koko ajan reissun päällä ja matkusti paljon, niin nyt on ollut kiva, kun on ollut vähän rauhallisempaa aikaa ja koen, että olen päässyt vähän siihen omaan juttuun.

Kun Sandell päätti kilpauransa, edessä oli monelle lopettaneelle urheilijalle tuttu tilanne – mitä tekisi seuraavaksi. Suomeen palattuaan töitä löytyi viestinnän saralta. Nykyisin hän toimii Ski Sport Finlandissa projektipäällikkönä kilpa-alppihiihdon parissa. Lisäksi hän toimii Ylen alppiasiantuntijana.

Fearless Finns on Ski Sport Finlandin lajiyhdistys, joka vastaa Suomessa jäsenseurojensa kanssa alppi- ja freestylehiihdon lajien kehittämisestä, tapahtumista ja menestyksestä. Brändi syntyi urheilijoiden ajatusten pohjalta haastamaan yhdistyksen olemusta ja totuttuja tapoja.

– Se on ollut tosi hauskaa, mutta se vie aika paljon aikaa, kun teen Ski Sport-hommia maanantaista perjantaihin ja viikonloppuisin Yleä. Pitkällä aikavälillä koen, että riippumatta mikä se ala sitten on, niin se on sellainen, missä tuntee, että voi kehittyä ja haastaa itseään, ja samalla nauttia. Minulle on tosi tärkeää se, että on ala, johon koen aitoa kiinnostusta. Jostain sellaisesta varmaan sitten löydän itseni jatkossa.

– Ylen kuvioissa menee varmasti niin kauan kuin heillä on TV-oikeudet. Ainakin MM-kisat ja olympialaiset ovat vielä edessä, mutta jossain vaiheessa Maailmancupin osakilpailujen oikeudet todennäköisesti häviää Yleltä.

Sandellin ura laskettelijana alkoi Granibackenin rinteissä jo pikkunassikkana. Vanhempiensa opastuksella tehdyt ensipiirrot aivan kodin naapurissa sijainneeseen rinteeseen saivat jatkoa hiihtokoulussa. Loppujen lopuksi kaikista hauskin paikka viettää aikaa oli rinne.

– Siellä pystyi hiihtämään ja ihan yhtä tärkeää oli, että siellä oli paljon kavereita. Heidän kanssa viiletettiin siellä siitä asti, kun rinne aukesi siihen, kun se meni kiinni. Kun oli ratavuoro, laskettiin rataa, muuten leikittiin metsässä omia reittejä tai hypittiin tai jotain muuta. Se oli monipuolista, mikä myös oli tosi tärkeää.

Taitojen karttuessa Sandell jatkoi valmennusryhmien kautta kohti huippua.

– Olin jo silloin sellainen, että tykkäsin laskea suoraan ja kovaa, oli niin kuin oma tahto, Sandell muistelee uransa alkuaikoja.

Ensimmäisen maailmancupin kisansa Sandell laski Levillä 2006, ja jo vuotta myöhemmin laski useamman kerran maailmancupin pistesijoille suurpujottelussa. 2008 hän nousi ensimmäistä kertaa kärkikymmenikössä Whistlerin osakilpailussa.

Lupaava ura sai kovia kolhuja syyskuussa 2009 Itävallan Pitztalissa tapahtuneessa onnettomuudessa, jossa hengenlähtökin oli lähellä. Paluu kilparadoille vaatii aikaa ja tahtoa, mutta molemmat palkittiin. Uran parhaat vuodet olivat 2011–2015, jonka jälkeen tuli ensin takapakkia, kun mies joutui keskeyttämään kilpakauden 2016–17 selkävaivojen takia. Lopullisen päätöksen jättää kilparadat Sandell teki keväällä 2018.

Urheilu on näyttänyt sinulle myös varjopuolensa. Mikä on merkittävin asia, mitä urasi on sinulle antanut?

– Sanoisin ehkä, että se mitä kilpaura on antanut eniten urheilun jälkeiseen uraan, ja ylipäätään, on perspektiiviä elämään.

– Henkinen valmius sen jälkeen, kun on altistanut itsensä moneen eri tilanteeseen, niin se että olen aina päässyt niistä yli ja takaisin sellaiselle tasolle, että olen saanut itseluottamuksen takaisin. Ja se tietysti, että on päässyt haastamaan itseään ja uskaltanut lähteä sille polulle ja samalla sitä kautta olen saanut mahtavia ystäviä ja kokea monta erilaista juttua on ollut tosi positiivista.

Marcus Sandell

Syntynyt: 1987

Seura: Grankulla IFK

Ura:

Kahdet olympialaiset (2010 ja 2014), viidet MM-kisat.

Alppihiihdon Maailmancupissa 2006–2017. Paras sijoitus helmikuussa 2013 Garmisch-Partenkirchenin suurpujottelun neljäs sija.

Nuorten MM-hopeaa suurpujottelussa 2007.

Työ:

Ski Sport Finland projektipäällikkö.

Yle alppihiihdon asiantuntija.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *