| URHEILU - IDROTT

”Tävlingskarriären gav perspektiv till livet” – Marcus Sandell jobbar nu för sin gren

Marcus Sandells aktiva idrottskarriär tog slut för fem år sedan. Nu jobbar den GrIFK Alpine-fostrade forna utförsåkaren för sin gren både i bakgrunden och i tv-rutan.

– Kroppen mår bra och sinnet mår bra, så allt är med tanke på det bara bra. Genast efter karriären fick jag fundera ett slag på vad jag skulle ta mig för. Som idrottare är man hela tiden på resande fot och jag reste jättemycket så nu har det varit skönt med lite lugnare tider och jag tycker jag är på väg mot min grej, säger Sandell, vars bästa merit var en fjärdeplats i världscupen i storslalom.

När Sandell avslutade karriären stod han inför ett för många idrottare bekant läge: vad sker nu? När han återvände till Finland fick han jobb inom kommunikation. Numera är han projektchef för utförsåkningen på Ski Sport Finland och dessutom utförsåkningsexpert på Yle. Fearless Finns är Ski Sport Finlands grenförening som i Finland tillsammans med medlemsklubbarna ansvarar för utförsåkningens och freestyleskidåkningens utveckling, evenemang och framgång. Varumärket utvecklades från idrottarnas tankar om hur man kan utmana invanda traditioner och sätt att agera.

– Det har varit roligt men det kräver mycket tid när jag jobbar med Ski Sport från måndag till fredag och för Yle under helgerna. På lång sikt tror jag att oavsett bransch kommer det att vara något där jag känner att jag kan utvecklas och utmana mig själv och samtidigt njuta. Oavsett bransch är det viktigt att jag känner äkta intresse för den. Där hittar jag säkert mig själv i framtiden.

– För Yle jobbar jag säkert så länge de har tv-rättigheterna. Åtminstone VM och OS återstår, men i något skede kommer världscupstävlingarnas rättigheter sannolikt att försvinna från Yle.

Sandells utförsåkningskarriär började i Granibacken redan när han var liten. Han tog sina första skär under föräldrarnas ledning i backen som fanns nära hemmet. Han fortsatte i skidskolan och till slut var slalombacken det ställe det var roligast att vara på.

– Där kunde man åka skidor och lika viktigt var att det fanns många kompisar där. Med dem körde vi på från det backen öppnade tills den stängde. När det var bantur åkte vi på den, annars lekte vi i skogen och gjorde egna rutter eller hoppade eller gjorde något annat. Det var mångsidigt vilket också var mycket viktigt.

I och med att han blev bättre gick Sandells väg uppåt via olika träningsgrupper.

– Jag var redan sådan att jag gillade att åka rakt utför och fort, sådan var min egen vilja också, säger Sandell om karriärens början.

Sin första världscuptävling körde Sandell i Levi 2006 och redan ett år senare tog han världscuppoäng i storslalom flera gånger. Han kom bland de tio bästa för första gången i kanadensiska Whistler 2008.

Den lovandet karriären fick sig en svår törn i en olycka i österrikiska Pitztal i september 2009. Då var det inte långt ifrån att han fått sätta livet till. Återkomsten krävde tid och vilja men det gick vägen till slut. Karriärens bästa år var 2011–2015, varefter han backade och tvingades avbryta säsongen på grund av ryggbesvär 2016– 17. Han tog det slutliga beslutet att sluta våren 2018.

Du har också fått se idrottens baksida. Vad är det bästa idrotten gett dig?

– Jag skulle kanske säga att idrottskarriären gett mest till karriären efter idrotten och överhuvudtaget gett perspektiv på livet.

– Den mentala styrkan efter att jag utsatt sig för många olika situationer och att jag alltid kommit över dem och tillbaka på en nivå så att jag återfått självförtroendet. Och naturligtvis att jag fått utmana mig själv och vågat mig ut på min väg och att jag via det fått många fina kompisar och fått uppleva många olika saker är positivt.

Marcus Sandell

Född: 1987

Klubb: Grankulla IFK

Karriär:

OS 2010 och 2014, VM fem gånger.

Världscupen 2006–2017, bästa placering: fyra i storslalom i Garmisch-Partenkirchen i februari 2013.

JVM-silver i storslalom 2007.

Jobb:

Ski Sport Finlands projektchef.

Yle-expert i utförsåkning.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *