| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Viisi mukana vaaleissa Kauniaisista – Näin he vastaavat kysymyksiimme

Mitä mieltä ovat kauniaislaiset ehdokkaat? Kaunis Grani lähetti ehdokkaille kysymyksiä ajankohtaisista asioista. Ennakkoäänestys alkaa 22.3. ja varsinainen vaalipäivä on 2.4. Kaupungista on mukana viisi ehdokasta: RKP:n Henrik Dettmann (sitoutumaton) ja Fredrik Waselius, Kokoomuksen Binga Tupamäki, SDP:n Minna Aitola ja Kristillisdemokraattien Pauli Tuohioja.

1. Mikä on vaalien tärkein kysymys sinulle? Valitse yksi kysymys.

2. Miten uskot voivasi ajaa Kauniaisten asioita eduskunnassa?

3. Kuinka aiot pitää yhteyttä kauniaislaisten kanssa seuraavan neljän vuoden aikana, jos sinut valitaan?

4. Eri paikkakuntien kansanedustajat yrittävät usein ajaa asioita, jotka koskevat omaa kotiseutua, esimerkiksi teiden kunnossapitoavustukset ovat usein olleet esillä julkisuudessa. Onko olemassa mitään tiettyä Kauniaisiin liittyvää kysymystä, jota voi tai pitää ajaa valtakunnan tasolla?

5. Mikä on viestisi niille, jotka nyt taistelevat korkeiden korkojen ja isojen sähkölaskujen kanssa, eli miten heitä voidaan auttaa?

6.Ilmastosta keskustellaan vilkkaasti. Mitä ajattelet asiasta itse, ja mitä kauniaislaisten pitäisi tehdä ilmaston hyväksi?

7. Aiotko järjestää vaalivalvojaiset kotikaupungissa vaali-iltana, vai missä aiot seurata ääntenlaskentaa?

Minna Aitola, SDP

 1. Demografiset muutokset tulevat olemaan merkittäviä tulevina vuosikymmeninä ja meidän pitää vastata niihin. Näitä ovat esimerkiksi ikääntyminen, nuorten syrjäytyminen, huoltosuhde, työperäisen maahanmuuton sujuvoittaminen, alueelliset erot ja niihin reagointi.
 2. Pitämällä huolta koko alueen turvallisuudesta, elinvoimaisuudesta sekä ennakointiosaamisesta, jotta myös Kauniainen pysyy turvallisena sekä viihtyisänä vaikeinakin aikoina. Pitämällä elävän kaksikielisyyden lippua korkealla. Keskittymällä soten jälkeen kuntiin jäävän hyvinvointityön kehittämiseen.
 3. Pysyn täällä läsnä ja kuntapolitiikassa. Minua voi nykäistä hihasta vaikkapa kävelyllä Gallträskin luona, minä en siitä pahastu! Olen aina myös puhelimen, somen ja sähköpostin päässä. Viestin myös somessa sekä nettisivuillani aktiivisesti siitä politiikan teosta, jossa olen mukana.
 4. Soteuudistuksen jälkeen kuntiin jäänyttä hyte-työtä tulee kehittää. Samalla tulee huomioida Kauniaisten tarpeet, alueellinen demografia sekä paikalliskulttuurin tuoma hyvinvointiarvo. Meillä on paljon monenlaista yhdistystyötä paikallisesti lisäten asukkaiden hyvinvointia. Toivon, että tämä huomioidaan valtionosuuksissa eli hytekertoimessa.
 5. Kriisiajat ovat tavalla tai toisella kovia kaikille, ikävä kyllä. Kannatan väliaikaisia tukia heille, jotka todella taistelevat kohtuullisen elintason kanssa. Me muut kyllä pärjäämme.
 6. Planetaariset rajat eivät jousta kriisien mukaan. On toimittava luonnon monimuotoisuuden puolesta ja panostettava heti, että pysymme 1,5 asteen lämpenemisessä. Menemme jo nyt 1,1-asteessa. Me kaikki voimme tehdä vihreitä valintoja arjessa: kierrättää, antaa takapihojen myös vähän rehottaa pölyttäjä- ja perhosystävällisesti  ja suosia kiertotaloutta.
 7. Olen varmaankin ihan kotona perheen ja ystävien kanssa hyvän ruuan parissa.

Henrik Dettmann, SFP (obunden)/ RKP (sitoutumaton)

 1.  Lasten ja nuorten arki ja hyvinvointi. Tämä lähtee siitä, että tarjolla on laadukkaita liikunta- ja harrastuspalveluita koulupäivän yhteydessä. Päämääränä on tilanne, jossa vanhemmat eivät joudu kuskaamaan pieniä lapsiaan harrastuksiin joka ilta.
 2. Sinänsä hassu kysymys, koska eduskunnassa tulee edistää Suomen asioita! Tärkeintä on koulutus, joka on kyllä poikkeuksellisen hyvin ymmärretty täällä Kauniaisissa. Sitä tulee varjella loppuun asti.
 3. Mitäs jos pidetään treffit Lähellä Delissä tasaisin väliajoin? Olen pitänyt tapanani jo nykyisessä tehtävässäni koripallomaajoukkueiden vastuuhenkilönä vastata kaikkiin asiallisiin kysymyksiin ja tarpeen mukaan olla oman jengin käytettävissä aina, kun pyydetään ja kalenteri antaa myöten.
 4.  Kaupunkirata on iso kysymys. Sen sijoittaminen tunneliin säästäisi kaupungin luontoa. Se voi tuntua aluksi hullunkuriselta ja kalliilta ajatukselta, mutta se kannattaa ainakin tutkia. Kyse on kuitenkin sadan vuoden investoinnista.
 5. Kun huolehdimme valtiontaloudesta, ainakin valtion korkomenot pysyvät kurissa. Se taas antaa mahdollisuuden tukea suoraan avun tarvitsijoita. ”Kaikkea kaikille”-ratkaisuja on puolestaan jo tehty tarpeeksi. Sellainen on kallista ja tehotonta.
 6. Meillä monella on asiat todella hyvin. Meidän parempiosaisten täytyy kantaa enemmän vastuuta kuin heidän, jotka kamppailevat arjen perusasioiden kanssa. Aurinkoenergia- ja maalämpöä soisi näkevän yhä useamman kauniaislaisen kodin ratkaisuina.
 7. Ups! Olen niin kokematon näissä politiikan kuvioissa, että en ole ehtinyt edes miettiä asiaa. Jotenkin pitää varmistaa, että oma tiimi saa hyvät bileet. He ovat sen loistavalla työllään ansainneet.

Pauli Tuohioja, KD

 1. Suomen valtiontalouden tervehdyttäminen. Velkaantumisen aste on aivan liian korkea ja ongelmia on ratkottu aina vain lisävelalla. Kestämätön tie.
 2.  Asiallisella ja hyvällä yhteistyöllä kaikkien tahojen kanssa.
 3. Olemalla siellä, missä ihmiset kokoontuvat. Toisaalta olemalla helposti tavoitettavissa eri viestintävälineiden kautta.
 4. Puolustaa taloudellisesti vahvojen kuntien itsenäisyyttä kaikissa niissä keskusteluissa, joissa kuntarakenteita mietitään valtakunnan tasolla.
 5. Akuutti ratkaisu on erilaiset tuet, mutta se ei voi olla pysyvä asetelma. Pidemmän päälle terve talousrakenne ja omavaraisen energiatuotannon kasvattaminen painavat osan kustannuksista alemmas. 
 6. Keskustelussa on paljon ilmastohysteriaa. Tehdään tietysti kaikki toimenpiteet, jotka parantavat ilmasto-olosuhteita, mutta tasapainossa valtakunnan ja globaalin kehityksen kanssa.
 7. Kotisohvalla seuraan.

Binga Tupamäki, Kok./Saml.

 1. Vaalien tärkein kysymys on valtion talouden tasapainottaminen. Talouskasvu on lamaantunut, eikä Suomeen kerry varallisuutta tai investointeja. Elintasomme säilyttämiseksi hallitus on ottanut holtittomasti velkaa. Joudumme vähentämään julkisen sektorin palveluita ja uudistamaan työmarkkinoita.
 2. Haluan, että pienilläkin kunnilla on jatkossa itsenäisyyttä päättää asioistaan. Valtion ei tulisi enää lisätä kunnille lakisääteisiä tehtäviä, sillä kunnat ovat jo nyt hukkumassa niihin. Hyvin pärjääviä kuntia, kuten Kauniaista, ei tule myöskään pakkoliittää naapurikuntiin.
 3. Olen myös Kauniaisten kaupunginvaltuustossa, joten kotikuntani asiat ovat aina lähellä sydäntäni. Tulen pitämään aktiivisesti yhteyttä esimerkiksi järjestämällä keskustelutilaisuuksia sekä vierailemalla eri tapahtumilla täällä. Nähdään Granissa!
 4. Sote-palveluiden siirtäminen hyvinvointialueille on ollut huono diili. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on alijäämäinen budjetti ja rutkasti talousongelmia. Tämä tarkoittaa, että meidän terveysasemamme saattaa mennä leikkuriin, ja tämä tulee estää. Hyvinvointialueita tulee tarkastella uudelleen.
 5. Ajat ovat hankalat johtuen poikkeuksellisista oloista. On silti muistettava, että valtion tuet useimmiten vääristävät markkinoita ja aiheuttavat pahimmillaan lisää inflaatiota. Suora rahallinen tuki kuuluisi vain niille, jotka olisivat muuten ajautumassa maksukyvyttömiksi. Talouskuri pitää!
 6. Suomen osuus – puhumattakaan Kauniaisista – on pieni ilmastokysymyksissä. Ilmastonmuutosta torjuu parhaiten hiilineutraalit energiaratkaisut ja uusien innovaatioiden kehittäminen. Kauniaislaisten tulee siirtyä nykyisistä fossiilisista energialähteistä (n. 40 %) täysin ydinvoimaan.
 7. Menen todennäköisesti Kokoomuksen valtakunnallisiin vaalivalvojaisiin, jotka järjestetään Helsingissä. Kaikki kokoomuksen kannattajat ovat sinne tervetulleita!

Fredrik Waselius, SFP/RKP

 1. Lasten ja nuorten hyvinvointi. Tähän kuuluu myös vastuullinen ja kestävä talous ja ympäristöstä huolehtiminen. Lapsista ja nuorista huolehtiminen on investointi, jota ei ole varaa olla tekemättä. Heille on taattava ja vahvistettava hyvinvointivaltion täysi tuki.
 2. Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan yhteiset asiat ovat vahvasti Kauniaisten intresseissä. Meidän on mm. turvattava osaavan työvoiman saatavuus ja lisätä koulutuspaikkojen määrää, meidän on saatava työperäisen maahanmuuton onnistumaan ja meidän on nostettava valtion rahoitusosuudet seudun liikenneinfrastruktuuriin.
 3. Panostan olemaan helposti lähestyttävissä netin ja somen kautta. Sen lisäksi pyrin järjestämään tilaisuuksia jossa tapaan kauniaislaisia. Tämä varsinkin Kauniaisten kaupunginhallituksen jäsenenä mutta myös kansanedustajana. 
 4. Aikaisemmin mainitut metropolialueen asiat sekä Sote-uudistuksen jälkeiset valtionosuudet ovat Kauniaisille tärkeitä asioita. Myös kannustimet hoitaa kaupungille jääneet tehtävät pitää saada kuntoon. Kauniaisissa hoidamme itse kaikki tiemme joten minun panokseni on nähtävä siinä paikallispoliittisesti. 
 5. Jos sähkön hinta jatkuu korkeana tukitoimet on jatkettava. Inflaatio ei ole enää kasvamassa ja sähkön hinnan kehityksessä on toivoa paremmasta. 
 6. Näen että Suomi voi pienenä ja ketteränä maana toimia edelläkävijänä Euroopassa ympäristöasioissa. Samalla tavalla Kauniainen voi toimia edelläkävijänä Suomessa. 
 7. Puolueeni järjestää yhteiset vaalivalvojaiset johon aion osallistua. Läpimenoa juhlitaan sitten Kauniaisissa omana tilaisuutena.
Binga Tupamäki (vas.), Minna Aitola, Fredrik Waselius ja Henrik Dettmann ovat ehdokkaina eduskuntavaaleissa. Viides ehdokas Pauli Tuohioja ei päässyt paikalle ryhmäkuvan kuvauspäivänä. Vuonna 2019 eduskuntavaaleissa Kauniaisista oli mukana yhdeksän ehdokasta.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *