| YLEINEN - ALLMÄN

5 kysymystä eläinfysioterapeutille – Eläimillä on samoja vaivoja kuin ihmisillä

Inka Malmi on fysioterapeutti, joka toimii myös eläinfysioterapeuttina. Hän tutkii terveiden, esimerkiksi työ-ja harrastuskoirien liikkumista ja siinä olevia häiriöitä sekä hoitaa koirien vaivoja. Myös kotikoirat ja seniori-ikäiset koirat hyötyvät hänen mukaansa lihasten ja nivelten käsittelyistä ja venytyksistä. Esitimme hänelle viisi kysymystä.

Hoidat eniten koiria, minkälaisia vaivoja niillä on?

– Koirilla on samanlaisia vaivoja kuin ihmisillä. On jäykkiä niveliä, tiukkoja lihaksia, ongelmia perusliikkumisessa. On leikkauksista toipuvia koiria, esim. polvileikkaukset tai välilevyn pullistumasta johtuvia halvauksia. Onnettomuuksista (esimerkiksi murtumat) toipuvia koiria jne.

Miten koiria hoidetaan ja ovatko ne hankalia potilaita?

– Puhuisin mieluummin asiakkaista kuin potilaista. Sairaat eläimet tulevat fysioterapiaan aina eläinlääkärin lähetteellä. Fysioterapia alkaa aina liikkumisen tutkimisella eri askellajeissa. Sen jälkeen tutkimme rangan ja raajojen liikkuvuudet tarpeen mukaan nivel ja nikama kerrallaan. Tutkimme lihaksistoa, koordinaatiota, tasapainoa ja tarvittaessa asentotuntoa. Tulosten perusteella käsittelemme manuaalisesti (hieronta, venytykset, lihaskalvot, nivelten mobilisointi) ongelmakohtia. Tärkeä osa kuntoutusta on täsmälliset yksilölliset kotiharjoitukset, jotka opetetaan omistajalle. Koirat eivät ole hankalia asiakkaita, niillä ei ole minkäänlaisia ennakko-odotuksia hoidon suhteen. Ujoimmatkin tapaukset oppivat yleensä melko pian, ettei fysioterapiassa tehdä niille mitään pahaa. Aina mennään koiran ehdoilla. Toisinaan enemmän haasteita on omistajien oppimisen kanssa, Inka Malmi nauraa.

Tuleeko koirille iän myötä samalla tavalla kuin ihmisillä enemmän vaivoja, jotka vaativat hoitoa?

– Koirille tulee samalla tavalla kulumia kuin ihmisille. Nivelet jäykistyvät ja kudosten joustavuus vähenee ja lihasten voima heikkenee. Sen myötä tasapaino heikkenee ja liikkuminen käy hankalammaksi. Senioreiden lihas- ja nivelhuolto sekä tasapaino- ja koordinaatioharjoitukset parantavat seniorikoiran elämänlaatua ja usein ennaltaehkäisee tai vähentää mahdollisia kipuja.

Miten hakeudut alalle ja minkälainen koulutus tarvitaan?

– Olen toiminut 30 vuotta fysioterapeuttina ja pitkään myös lymfaterapeuttina. Itselläni on ollut koiria koko aikuisiän. Eläinten hyvinvointi on minulle tärkeää ja niiden kanssa on kivaa puuhastella. Eläinfysioterapeutin koulutus on 1,5 vuoden täydennyskoulutus fysioterapeuteille, jotka ovat toimineet pitkään eläinten parissa. Koulutuksessa opiskellaan lähinnä koiran ja hevosen anatomiaa, fysiologiaa, liikkumista ja sen häiriöitä. Koulutukseen sisältyy myös erilaisia eläinten ortopedisia ja neurologisia vaivoja ja niiden hoitamista sekä eläinten käyttäytymistä. Perehdytään myös eri harrastuksiin ja niiden eläimelle asettamiin vaatimuksiin.

Miten muut eläimet, minkälaisia eläimiä sinulla on ollut asiakkaana?

– Olen hoitanut muutamaa kissaa. Niillä on ollut esimerkiksi haluttomuutta hypätä tai hankaluutta kyykistyä tekemään tarpeitaan tai pestä itseään. Todella monilla kissoilla tiedetään nykyisin olevan mm. nivelrikkoa.

Inka Malmi, tässä oman Reko-koiran kanssa, tekee työtä omassa Fysinka-yrityksessä Pohjantorilla Espoossa, missä hän hoitaa ihmisiä. Koirat ja mahdolliset muut pieneläimet hän hoitaa kotikäynteinä. Tärkeä osa fysioterapiaa ovat yksilölliset kotiharjoitukset, jotka hän opettaa omistajille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *