| KAUPUNKI - STADEN

Kastanja-kerho 2–4 -vuotiaille avaa ovensa elokuussa

Kerhotoiminnan tarjoaminen kaksi vuotta täyttäneille lapsille kaupungin toimesta on pitkään ollut agendalla, mutta nyt päätös on tehty. Kastanja-kerho avaa ovensa elokuussa, jos saadaan riittävästi ilmoittautuneita.

– Tarvitsemme riittävän monta osallistujaa, jotta kerho lähtee käyntiin. Minimimäärä on 6-10 lasta, Camilla Hildén-Pinola, joka toimii varhaiskasvatuksen palveluohjaajana Kauniaisissa, sanoo. Ilmoittautuminen kerhoon tapahtuu juuri nyt, eli viimeinen ilmoittautumispäivä on 1.5.2023. Kyseessä on vuoden pilotti ja Kastanja-ryhmä toimii kolme päivää viikossa samassa rakennuksessa kuin avoin perhetoiminta, eli kaupungintalon takana.

Valtuutettu Satu Mollgren (kok.) jätti viime vuonna valtuustoaloitteen, jossa ehdotetaan, että kaupunki tarjoaisi kerhotoimintaa kaksi vuotta täyttäneille lapsille. Ennen sitä tehtiin kuntalaisaloite samasta asiasta ja parikin kyselyä vanhemmillekin on tehty. Hän on nyt tyytyväinen lopputulokseen.

– Olen erittäin tyytyväinen, että löytyi poliittinen tahto, jotta kerhotoiminta voidaan aloittaa ja päästään katsomaan onko tämä hyvä toiminta meidän kuntalaisille, Satu Mollgren toteaa.

Keskeisimmät muutokset toimintaympäristössä, jotka lopullisesti vaikuttivat päätökseen, olivat koronapandemian aiheuttamat muutokset yhteiskuntaan, josta esimerkkinä mainitaan etätyön yleistyminen sekä suuri vuonna 2021 syntyneiden lasten määrä Kauniaisissa. Toinen asia oli yksityisen päiväkoti Ankkalammen muutto pois avoimen perhetoiminnan kanssa jakamastaan rakennuksesta vuonna 2022, jolloin tila vapautui ja oli luontevasti käytettävissä kerhotoimintaa varten.

Kerhotoiminta on mahdollisesti kaksikielistä, riippuen osallistujista.

– Tarkoitus on että toiminta on kaksikielinen, jos hakijoita on. Ollaan varauduttu siihen, Camilla Hildén-Pinola sanoo.

Vanhemmilla on ollut tarvetta kerhotoimintaan sen jälkeen kun puistotätitoiminta on loppunut sanoo Satu Mollgren (vas.). Camilla Hildén-Pinola, joka vastaa kerhotoiminnasta, toivoo nyt riittävästi ilmoittautuneita kerhoon.

Kerhossa lapsi tutustuu muihin lapsiin ja saa uusia ystäviä, oppii toimimaan ryhmässä ja osallistuu monipuoliseen toimintaan. Toiminnasta vastaavat varhaiskasvatuksen opettaja ja lastenhoitaja. Mollgrenin mukaan kerho on hyvä vaihtoehto tarhapäivälle.

– On hienoa, että pääsee sosiaalisia kontakteja harjoittelemaan, mutta kaksivuotiaan ei välttämättä tarvitse olla 8–16 hoidossa, jos on mahdollista olla kotona. Kaikissa naapurikunnissa on aikaisemmin ollut kunnallista kerhotoimintaa vaihtoehtona eli Kauniainen on ollut ainoa, joka ei ole sitä tarjonnut, Satu Mollgren sanoo.

Tällä tavalla tarjotaan hänen mukaansa uusi vaihtoehto, kevennetty sellainen, niille vanhemmille, jotka esimerkiksi haluavat opiskella tai hakea töitä muutaman tunnin aikana viikossa.

– Nykyään työelämä ei ole sitä kahdeksasta neljään. Moni tekee vuorotyötä tai freelancer-työtä, eikä ole välttämättä halua eikä tarvetta, että lapsi on jo kaksivuotiaana täysipäiväisessä varhaiskasvatuksessa, Mollgren sanoo.

Halutaan myös tavoittaa maahanmuuttajataustaisia perheitä. Monelle heistä seurakuntien päviäkerhot eivät ole hänen mukaansa vaihtoehto.

Myös Tammikumpu aloittaa

Camilla Hildén-Pinola on ollut uudessa virassa, eli varhaiskasvatuksen palveluohjaajana kaupungilla, pari kuukautta ja on tyytyväinen kaupungin tarjoamaan varhaiskasvatukseen.

– Täällä on todella laadukas varhaiskasvatus, erittäin hyvää osaamista, resurssihenkilöstöä löytyy ja täällä kaikin puolin huomioidaan lapsiperheitä ja heidän tarpeitaan, hän sanoo.

Uusi varhaiskasvatusyksikkö Tammikummun päiväkoti käynnistyy myös elokuussa. Uusi yksikkö on rakennettu aiemman Villa Anemonen paikalle osoitteeseen Lippajärventie 1. Tammikummun päiväkoti tarjoaa päivittäisen varhaiskasvatuksen lisäksi vuorohoitoa vuorokauden ympäri sekä viikonloppuisin ja pyhinä. Pikku Akatemian vuorohoitoryhmä siirtyy Tammikummun päiväkotiin elokuussa.

Kastanja-kerho

  • Kauniaisten avoin varhaiskasvatus tarjoaa elokuusta alkaen varhaiskasvatusta kotona hoidettaville lapsille. Samalla se tarjoaa tukea lapsiaan kotona hoitaville huoltajille jokapäiväisessä elämässä.
  • Kerho kokoontuu kolme kertaa viikossa klo 9.00–12.00 ja lapsi saa tuoda omat eväät mukaansa.
  • Kerhomaksu on 50 €/kk, eikä kerho vaikuta kotihoidon tukeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *