| - KULTUREN

Ny festival vill bjuda på upplevelser och möten

Festivalen GraniARTmix som ordnas från torsdag till söndag 20-23.4 vill erbjuda publiken konst i olika former som skapas av lokala talanger.

 

– Grundidén är att erbjuda mångsidiga kulturupplevelser med artister från Grankulla med omgivning, säger Annika Palm som är konstnärlig ledare för evenemanget som hon hoppas ska bli årligen återkommande.

På varje evenemang blandas olika musikstilar och konstgenrer för att ge åhörarna en multikulturell upplevelse på hög nivå. Edith Södergrans dikter är i år ett återkommande tema.

– Jag fick iden under coronatiden när alla var så isolerade. Jag tänkte att var är alla konstnärer? Jag har bott i Grankulla i sju år efter 23 år utomlands och tänkte att det vore roligt att göra något tillsammans, säger hon.

Det spontana intresset har varit jättepositivt. Jag ser fram emot många möten, säger Annika Palm (t.v). Satu Roberg tycker att idén är jättebra och passar fint nu på våren. Musikinstitutet har elever som uppträder under festivalen.

Själv är hon klassisk pianist och har haft många olika konserter där hon blandat flera konstarter.

– Det finns de som inte gillar att gå på konserter med klassisk musik, men tar man med andra konstarter och uppskattar de det mera när det blir en mångfacetterad upplevelse, säger hon.

Hon vill också bidra till att bilda ett större och aktivare konstnärligt nätverk i Grankulla med en stark kulturell gemenskap som skapas genom festivalen. 

– Det som är fint i staden är sammanhållningen och därför tänkte jag att det vore bra med en festival för Grankulla med omnejd, säger hon. 

Bland dem som uppträder finns Ami Aspelund, Johanna Almark, Nina Hukkinen, Henrik Huldén och Geir Rönning. Arrangörerna samarbetar också med konstskolan i staden och elever från musikinstitutet uppträder.  

Satu Roberg, rektor för Grankulla musikinstitut, tycker att idén med en festival är bra.

– Det är jättefint att Annikka insett att det behövs en festival för lokala talanger och olika konstarter och att hela Grankulla är med, säger hon.

Fredagens program är avgiftsfritt. Till övriga dagar säljs biljetter via netticket.fi/graniartmix23 och vid dörren. Festivalen finansieras med stöd från Svenska kulturfonden, Grankulla stad och lokala företag. Läs mera: www.graniartmix.fi 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *