| YLEINEN - ALLMÄN

Fokus på att barn och ungdomar mår bra med sina hobbyer

Grankulla vill främja barnens och ungdomarnas helhetsvälmående inom hobbyverksamheterna. Ett årslångt pilotprojekt startade i Grankulla den 22 maj med den första gemensamma utbildningsträffen.

Staden bad föreningen Mieli och Finlands olympiska kommitté att delta i projektet och kallade fyra Stjärnföreningar verksamma i Grankulla att delta i den gemensamma planeringen. Bakom idén står Grankullas välfärdskoordinator Taru Ikäheimonen och idrottstjänstkoordinator Nina Allenius.

De konstaterar att skolorna börjat bra i arbetet att stödja välmåendet, men de tycker att det också är viktigt att det här sker inom hobbyverksamheten.

– Skolan är ändå en ganska liten del av barnets liv och ibland går det läraren säger inte fram hos ungdomar. Om tränarna också talar samma språk kanske effekten är större, säger Taru Ikäheimonen.

Utvecklingsförslaget upplevdes genast som betydelsefullt i Grankulla och alla klubbar meddelade att de vill vara med. En av dem är Grani Tennis.

– Det är jätteviktigt att stödja barnens mentala välmåga och det är en glädje att delta. Skolorna jobbar redan med det här och det är viktigt att vi drar vårt strå till stacken, säger verksamhetsledaren Kirsi Lassooy.

Projektet innebär konkret att tränarna genomför ett av Mielis nätbaserade utbildningsprogram som utgår från evidensbaserade teorier.

– Vi har kommit överens med klubbarna när vi fokuserar på olika ämnen och de kan sedan själva besluta hur de behandlar ämnet och vilka arbetssätt de tar med i vardagen.

I kick off-evenemanget deltog totalt närmare 50 tränare från alla Stjärnföreningar (GrIFK ishockey, GrIFK fotboll, Grankulla gymnastikförening och Grani Tennis). Som talare under kvällen deltog Urheas mentala tränare Kim Forsblom och professionella basketspelaren Lotta-Maj Lahtinen.

Lassooy hoppas att tränarna pratar med varandra om de här frågorna.

– Förhoppningsvis hittar vi nya och också små verksamhetsformer i vardagen med vilka vi kan främja barnens välmåga. Jag hoppas att praxisen etableras och att nivån på träningen blir högre på det här sättet.

Hur märker ungdomarna i Grani Tennis att ni funderar på de här sakerna?

– Vi kommer att berätta om det här längs med säsongen och förhoppningsvis märker ungdomarna det i hur tränaren agerar.

Hobbyn är barnets fritid 

Ibland kanske tränaren är den enda trygga vuxna i barnets liv, sägs det i presentationen av projektet. Får tränarna tillräckligt med stöd och utbildning så det kan ta hand om sina adepters helhetsvälmåga?

– Klubbarnas tränare kan göra sin del för att stöda sina adepters välmående. Det skadar inte att barnen har många trygga vuxna i sin vardag. Jag hoppas att unga tränare i de olika grenarnas tränarutbildningar sporras att tänka på de här frågorna redan i början av tränarkarriären. Om tränaren blir intresserad av den här kompetensen och vill utvecklas finns det garanterat information, konstaterar Kirsi Lassooy.

Märker man i klubben att många barn i dag inte mår så bra?

– Jag har inte märkt att barnen mår dåligt. En del barn som mår dåligt är kanske inte mer med i idrottsklubbar. Motion i sig är bra för alla. Barnets koncentrationsförmåga är nog kortare numera och deras fysiska förmåga är sämre. En del barn vill inte tävla vilket förvånar och det är också litet ledsamt att det blivit så.

Hobbyerna är barnets fritid och Kirsi Lassooy hoppas att de gärna kommer till sin hobby.

– Genom sport och tävlingar lär sig barnen viktiga färdigheter som fostrar dem för livet.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *