| URHEILU - IDROTT

Fotbollssäsongen har börjat – positivt GrIFK mot nya säsongen

Förberedelserna inför GrIFK:s representationslags sjätte raka säsong i fotbollens Herrtvåa har gått bra. Kaptenen Omar Khary säger att lagets egna mål är lite högre än vad Grani allmänt tippas placera sig.

– Jag tror att vi anses höra till övre medelkastet i serien. Det är alltid svårt att förutse Tvåans dynamik före säsongen har börjat, men jag har en stark tro på att vi befinner oss i topp-fem, säger Omar Khary.

Khary anser att lagets chanser är goda. Vinterns träningssäsong gick bra. Laget, som inte förändrats så värst mycket sedan fjolårssäsongen, har kunnat arbeta utan större problem.

– Vi har en lång försäsong bakom oss. Vi har slipat på samspelet och gått igenom taktiska grejer. Det ska bli roligt att få förverkliga det i praktiken och se hur vi lyckats slipa det tillsammans. Vi ser med stor tillförsikt fram emot säsongen.

– Vi har en bra blandning av ungt och erfaret, samt sådana som ännu inte spelat i Tvåan. Det blir kul att se hur säsongen börjar med den här kombinationen, säger den 28-årige mittfältaren.

Starkare än i fjol

Tränare för andra året är Jens Mattfolk. Han väntar sig att laget gör bättre ifrån sig i början än i fjol.

– Vår process från i fjol fortsätter. Den är ju aldrig färdig men vi är mycket mer färdiga än förra året. Laget är starkare, alla spelare är friska och jag tycker bredden är bra. Vi har på riktigt två bra spelare till nästan varje position och självförtroendet är starkt just nu, säger Mattfolk.

Khary anser att fjolsäsongens sjätteplats var en summa av en tudelad säsong för GrIFK:s del.

– Vi hade bra perioder där vi vann många matcher i rad men sedan blev det några sämre insatser där vi borde ha tagit poäng och därmed ha nått en högre placering.

GrIFK har spelat bra i träningsperiodens matcher, men Khary säger att resultaten ändå inte var riktigt det önskade.

– Vi spelade ganska många matcher med få mål, den senaste mot PKKU slutade 0–0. Vi hade många lägen. Kanske det är det vi måste fokusera på: att lyckas i mållägena. Målskyttet har haltat lite men vi har några unga spelare som vi väntar oss får ett uppsving i karriären och förhoppningsvis blir det sedan mål också.

Målskyttet är också det största av Mattfolks eventuella bekymmer.

– Om man jämför den här säsongens lag med tidigare så försvann Matias Sorvali med tio mål till SalPa och inte heller Petter Meyer eller Matias Pyysalo är med längre. Trots att Pyysalo inte gjorde mål själv var han en stor kugge i vårt anfallsspel. Nu får andra spelare ta ansvar för målskyttet. Jag hoppas att vi den här säsongen får upp nya målskyttar, åtminstone borde det tack vare vårt spelsätt bli lägen för varje spelare.

Aggressivt försvar och press

GrIFK strävar enligt Mattfolks spelplan efter att hålla bollen och bestämma tempot i matchen. På den egna planhalvan ska Grani göra det trångt för motståndaren.

– Vi vill spela en fotboll där vi dominerar bollinnehavet och pressar motståndaren högt uppe. Vi strävar efter att vi ska ha bollen mer än motståndaren. Det betyder inte korta passningar utan vi har också goda förutsättningar att vara rätlinjiga.

Omar Khary.

Khary håller med tränaren.

– Vi ska vara mycket aggressiva i försvaret, pressa aktivt och genom det ta oss till motståndarens planhalva. Samtidigt vill vi också ha högt bollinnehav och bestämma tempot. Kanske är det filosofin vi startar säsongen med. Khary tror att de tuffaste motståndarna finns i närheten.

– Honka Akatemia har alltid varit bra och ett otippat kort är kanske EPS, som gjort en ganska övertygande försäsong. Det är svårt att bedöma hur säsongen startar för dem. Jag kanske inte tippar EPS som vinnare men gänget kan väl vara den svarta hästen och överraska positivt.

– Också Tammerforsgängen är alltid bra, där finns många bra spelare med lång erfarenhet i Tvåan, det klarar man sig i allmänhet bra med.

Nytt system nästa år

Fotbollens Herrtvåa spelas i år för sista gången med det nuvarande seriesystemet. Nästa säsong blir det förnyat system på herrsidan och det leder till förändringar i serienivåerna under Tipsligan. I och med förnyelsen ökar antalet lag i huvudserierna med 4 till sammanlagt 64. Ettan som idag har 12 lag krypmper till 10 lag och döps om till Förstaligan (Ykkösliiga) och under den grundas Ettan (Ykkönen) med 12 lag. Herrtvåan är under Ettan och lagantalet minskar med två var i de tre grupperna.

– Förändringarna påverkar inte vårt spel men vi vill absolut spela på så hög nivå som möjligt i framtiden. Vi har ambitiösa unga spelare som vi vill ge en möjlighet att nå så högt som möjligt.

Viktigt med hemmapublikens stöd

Omar Khary hoppas att supportrarna ställer upp mangrant för att heja på laget och trivas under sommarens matcher. Han uppmanar i synnerhet juniorspelarna att komma till Granis stadion och se matcherna.

– Ingen vill förlora inför hemmapubliken. Publikens stöd skapar stämning och laget får en högre växel. Den positiva stämningen inspirerar kanske i större skala även Granis unga fotisspelare att träna ännu hårdare och på det viset föds nya superlöften.

Hemmamatcherna i Tvåan

La/lö 13.5. klo 16:00 GrIFK – Ilves/2

Su/sö 28.5. klo 18:00 GrIFK – PIF

Su/sö 11.6. klo 18:00 GrIFK – FC Honka/Akatemia

Su/sö 2.7. klo 18:00 GrIFK – Atlantis FC

Su/sö 16.7. klo 18:00 GrIFK – FC Jazz

Su/sö 23.7. klo 18:00 GrIFK – EPS

Su/sö 13.8. klo 18:00 GrIFK – P-Iirot

Su 27.8. klo 18:00 GrIFK – SexyPöxyt

La/lö 9.9. klo 14:00 GrIFK – Ilves-Kissat

Su/sö 24.9. klo 16:00 GrIFK – Tampere United

Su/sö 1.10. klo 16:00 GrIFK – HJS

Juniorernas säsongsavslutning före matchen.

Omar Kharys fyra skäl att se på matcherna:

  • Underhållande fotboll.
  • Grankullas snyggaste stadion.
  • Många lovande, lokala unga fotbollsspelare, vars karriär det är bra att börja följa och stödja helt i början.
  • God stämning på planen och bra servering vid sidan av planen.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *