| YLEINEN - ALLMÄN

GraniWorks sysselsätter unga även i sommar

GraniWorks erbjuder sommarjobb för ungdomar för andra sommaren i rad. Jobben kan vara allt från gräsklippning till paketinslagning. Både privatpersoner och företag kan beställa arbeten via GraniWorks.

Företaget GraniWorks drivs av elever på Kauniaisten lukio. I sommar fortsätter det framgångsrika sommarjobbsprojektet som i fjol ledde till företagets största omsättning någonsin.

– Om du inte själv orkar klippa gräset, vattna blommorna eller annars bara vill sysselsätta ungdomar kan du beställa hjälp av oss. Det här är ett lätt sätt för ungdomar att få arbetserfarenhet och det är ett stort plus numera att få arbetserfarenhet. Den är svår att få. Många har kommenterat att de fått sin första jobberfarenhet hos oss. Sedan är det mycket lättare att kunna få jobb på annat håll när man har ett jobb i sin CV. Det är lätt at få jobb via oss, säger GraniWorks chef Johannes Karilainen.

Största delen av arbetstagarnas lön betalas via sommarsedlar så på det viset minskar GraniWorks andel av lönekostnaderna betydligt.

Samarbete med företag

Förutom privatpersoner åtar sig GraniWorks också arbetsförmedling för företag. Med GraniWorks hjälp slipper företaget intervjuer och arbetsavtal eftersom GraniWorks gör det för företaget. Därmed kan Graniworks erbjuda arbetstagare för korta jobb med kort varsel till företagen.

GraniWorks erbjuder sommarjobb till ungdomar. Johannes Karilainen (t.v) och Eetu Koskinen jobbar med att försöka hitta jobben.

– I fjol samarbetade vi med ett företag som på kort tid anställde folk att packa bondbönor, säger Johannes.

Det är inte alltid så lätt att få kontakt med företag. Oftast tar GraniWorks den första kontakten. I fjol skrev Helsingin Sanomat om GraniWorks verksamhet. Det gav önskad synlighet.

– Dagen efter att artikeln publicerades ringde telefonen hela dagen hos min föregångare Tuomas.

I sommar har GraniWorks ännu inte avtal med företagskunder, men samtal med företag pågår.

EERO HEDEMÄKI, praoelev, åttondeklassare från Kasavuoren yläaste

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *