| YLEINEN - ALLMÄN

Hallitusnevuottelut käynnistyvät – Kaksi neuvottelijoista Kauniaisista

Kauniaislaispoliitikot Veronica Rehn-Kivi ja Johan Johansson ovat mukana hallitusneuvotteluissa, jotka aloitettiin hallituksen muodostajan Petteri Orpon johdolla tiistaina.

Neuvotteluihin osallistuvat Kokoomus, Perussuomalaiset, Ruotsalainen kansanpuolue ja Kristillisdemokraatit. Hallitusneuvotteluissa neuvotellaan hallituksen ohjelmasta, sovitaan ministerien määrästä sekä ministerisalkkujen jakautumisesta ja työnjaosta puolueittain.

RKP:n Rehn-Kivi ja Johansson ovat osallistuneet hallitusneuvotteluihin aiemminkin.

Onko odotettavissa, että tämänkertaiset neuvottelut tulevat olemaan vaikeammat kuin neljä vuotta sitten vaalien jälkeen?

– Vaikea sanoa, ovatko neuvottelut vaikeammat kuin esimerkiksi vuonna 2011, jolloin viisi ideologiaa Vasemmistoliitosta Kokoomukseen pyrittiin yhdistämään yhteiseen hallitusohjelmaan. Silloinkin pääsimme kuitenkin sopimukseen, vaikka neuvottelut kestivät ennätyspitkään ja Kataisen hallitus aloitti vasta juhannusviikolla. Politiikka on mahdollisuuksien taidetta, kuten tiedämme, joten olen toiveikas myös tällä kertaa, sanoo Johan Johansson Kaunis Grani -lehdelle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veronica Rehn-Kivi ja kaupunginhallituksen jäsen Johan Johansson paikalla Säätötalolla. He ovat mukana maan seuraavan hallituksen muodostamisessa.

Rehn-Kivi uskoo, että neuvottelut ovat vaikeampia nyt kuin viime kerralla.

– Hallituskaudella 2015-2019 käytiin tiukkaa talouskuripolitiikkaa, joka vähensi koulutusmäärärahoja ja sisälsi ehdotuksen terveydenhuollon uudistuksesta, joka olisi heikentänyt julkista terveydenhuoltoa. Viidellä puolueella, joista kaikki olivat oppositiopuolueita paitsi Keskusta, aloittaessa neuvottelut neljä vuotta sitten oli suuri yhteinen tahto kääntää kurssi ja panostaa tasavertaisempaan palveluun ja yhteiskunnan heikoimpiin. Nyt henki ei tunnu samalta, arvot ovat niin erilaiset. Olen mukana vain puolustamassa sosiaali- ja terveysasioita, jotka ovat tärkeitä sekä minulle että puolueelle, jotta asiat eivät mene täysin pieleen, hän sanoo.

Mikä on vaikein kysymys tällä kertaa?

– Valtion rahoituksen tasapainottaminen on suurin haaste. Valtiovarainministeriö arvioi, että tarvitaan sopeutustoimia 6 + 3 miljardin euron edestä tulevina kahden vaalikauden aikana. Tämä on kunnianhimoinen, mutta samalla looginen tavoite, jos haluamme pitää kiinni Pohjoismaisesta hyvinvointimallista pitkällä aikavälillä. Tämä vaatii kompromisseja ja vastuullisuutta tulevilta hallituspuolueilta, Johansson sanoo.

https://valtioneuvosto.fi/hallitusneuvottelut/neuvotteluorganisaatio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *