| YLEINEN - ALLMÄN

Regeringsförhandlingarna inleds – Två av förhandlarna är från Grankulla

Grankullapolitikerna Veroncia Rehn-Kivi och Johan Johansson är med och förhandlar nu då regeringsförhandlingarna under ledning av regeringsbildaren Petter Orpo inletts i Ständerhuset.

Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna deltar i förhandlingarna. Vid regeringsförhandlingarna avtalas om regeringens program, antalet ministrar, fördelningen av ministerposterna och arbetsfördelningen mellan partierna.  

SFP-politikerna från Grankulla har deltagit i regeringsförhandlingar också tidigare.

Väntar ni er tuffare förhandlingar den här gången än efter valet för fyra år sedan?

– Svårt att säga ifall dessa blir svårare än t.ex. 2011 då fem ideologier, från Vänsterförbundets till Samlingspartiets, skulle sammanföras till ett gemensamt regeringsprogram. Men också då lyckades vi komma överens även om förhandlingarna blev rekordlånga och Katainenregeringen tillträdde först i midsommarveckan. Politik är möjligheternas konst som vi vet så jag är hoppfull även denna gång, säger Johan Johansson till Kaunis Grani.

Stadsstyrelsens ordförande Veronica Rehn-Kivi och stadsstyrelsemedlemmen Johan Johansson på plats i Ständerhuset. De deltar nu i arbetet med att bilda landets nästa regering.

Rehn-Kivi tror att förhandlingarna blir svårare nu än förra gången.

– Under regeringsperioden 2015-2019 fördes det en strikt åtstramningspolitik med mindre anslag för utbildning och med ett förslag på en vårdreform som skulle ha undergrävt den offentliga hälsovården. Den gemensamma viljan att vända på skutan och satsa på jämlikare service och på de svagaste i samhället var stor då de fem partierna, alla tidigare oppositionspartier utom Centern, startade regeringsförhandlingarna för fyra år sedan. Nu känns nog inte den samma andan, värderingarna är så olika. Jag är med bara för att försvara social- och hälsovårdsfrågor som är viktiga både för mig och för partiet, så att det inte går helt tokigt, säger hon.

Vilken blir den svåraste frågan den här gången?

– Balanseringen av de statliga finanserna blir den största utmaningen. Finansministeriet ser ett behov av anpassningsåtgärder på 6 + 3 miljarder under de kommande två riksdagsperioderna. En ambitiös men samtidigt logisk målsättning ifall vi vill värna om den nordiska välfärdsmodellen på sikt. Här kommer det att krävas kompromisser och ansvarstagande av de kommande regeringspartierna, säger Johansson.

https://valtioneuvosto.fi/sv/-/10616/forhandlingsorganisationen-for-regeringsforhandlingarna-har-offentliggjorts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *