| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Nu är studentskrivningarna över – Joel och Paulus tar itu med trädgårdsjobb

Behöver du hjälp med trädgårdsobb eller behöver stenläggningen fräschas upp eller staketet målas? Då är Joel Ojala och Paulus Pitkäkangas beredda att hjälpa. Deras företag Ahkera Huolto Oy har varit verksamt under firmanamn redan i två år och är numera ett företag som sysselsätter tiotals ungdomar.

– Syftet med vårt företag är att sysselsätta så många ungdomar som möjligt i Grankulla och Esbo. Vi utför alla slags gårdsarbeten och dessutom byggprojekt på gården, säger vd:n Joel Ojala.

Killarna är vårens studenter, Joel från Kauniaisten lukio och företagets andra ägare Paulus Pitkäkangas från Viherlaakson lukio. De fick idén att grunda sitt företag när det visade sig att de flesta ungdomar inte kunde jobba vid sidan av skolan. De beslutade sig för att erbjuda möjlighet till lätta kortjobb på gårdsplanen eller i trädgården.

– Vi erbjuder trädgårdsjobb av alla slag: gräsklippning, snöröjning, krattning och häckklippning. Utöver det utför vi byggprojekt på gården såsom stenläggning, målning och olika slags grönbyggnadsprojekt, säger den andra ägaren Paulus Pitkäkangas.

De har 10-15 arbetstagare beroende på säsongen. Enligt Paulus är det överraskande lätt att hitta arbetstagare bl.a. i kompisgänget. En del jobbar mycket medan andra tar kortjobb mer sällan. Lönen betalas oftast per timme men ibland för större projekt är betalningen ackordslön.

Skolan har enligt Paulus Pitkäkangas (t.h) och Joel Ojala inte lidit av företagandet. Nu kan de fokusera helhjärtat på jobbet tills armén kallar i januari. På fritiden håller båda passionerat på med flugfiske och jakt.

I fjol låg företagets omsättning på kring 50 000 euro och i år väntas den öka rejält. En del av projekten är utmanande, det vill säga man gör också olika byggprojekt i trädgården. Man lär sig genom att arbeta på, konstaterar de.

– Det är till exempel inte svårt med stenläggning men man måste vara oerhört noggrann, säger Joel.

Responsen har i huvudsak varit god. I början jobbade man i Grankulla och Dalsvik men numera har företaget kunder i hela huvudstadsregionen. Största delen av kunderna är i 50–60-årsåldern.

Hur skiljer ni er från konkurrenterna?

– Vi har alltid haft konkurrenskraftiga priser och unga arbetstagare. Vi tror att en av de viktigaste faktorerna är att vi anställer unga studerande och på det sättet strävar vi efter att så många ungdomar som möjligt kommer in i arbetslivet, säger de.

Antalet kunder beror mycket på årstiden.

– Vintern är oftast lite lugnare, men på våren och sommaren har vi verkligen många kunder, säger Paulus.

Lär sig mycket om företagande

Duon har också stött på utmaningar med företagandet.

– När vi grundade firman råkade vi i början naturligtvis ut för många utmaningar. Ingendera av oss hade tidigare företagarbakgrund så det var mycket nytt på en gång och det var tidvis jobbigt att handskas med allting samtidigt, säger Joel.

Vad för lärdomar om företagande har ni fått hittills?

– Mycket lärdomar av olika slag. En av de viktigaste var säkert kommunikationen med kunderna och den har utvecklats otroligt mycket under resans lopp. Organiseringen av saker och jobb har också utvecklats mycket, säger han.

I januari är det dags för värnplikten. Paulus ska till Obbnäs medan Sandhamn väntar på Joel. Företaget drivs också under duons värnplikt och även i framtiden trots drömmar om studier på exempelvis Aalto-universitetet.

Vad har ni för målsättningar för företaget?

– Målet är att utöka verksamheten så mycket som möjligt och samtidigt erbjuda jobb med hygglig ersättning för så många ungdomar som möjligt, säger de.

Vad har ni för tips till ungdomar som överväger att grunda ett eget företag?

– Det lönar sig att testa om man har en idé. I början är det säkert svårt men man lär sig genom att göra saker!

På företagets webbsajt finns mer info om verksamheten: https://ahkerakiinteistonhoito.fi/

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *