| YLEINEN - ALLMÄN

Tero har fotograferat sedan han var ung – nu hade han sin första utställning

Grankullabon Tero Viherto har alltid fotograferat naturen som motvikt till företagarjobbet. Tidigare i våras kunde allmänheten ta del av hans fotografier under hans första utställning i köpcentret Grani. Nu blickar han mot framtiden och eventuellt redan nästa utställning.

–Det här har varit roligt och smickrande, alla har berömt mig. Det bästa berömmet kom från en hobbyfotograf som sade att utställningen var deprimerande, säger Tero Viherto med ett skratt.

Hittills har Tero Viherto sporadiskt publicerat bilder från Grani i Puskaradio på Facebook, men nu tänkte han att det skulle vara roligt med en utställning. Eftersom bibliotekets galleri var fullbokat beslutade han sig för att höra sig för med köpcentrets ledning om en utställning där vore möjlig. Han fick grönt ljus och i april fanns fotografierna där. Temat för utställningen var Nära naturen på nära håll.

– Det vill säga alla de detaljer man vanligen passerar. Tanken var att fotografierna har tagits hemma på gården eller genom fönstret. Eller på promenadavstånd från hemmet, sade Tero Viherto till Kaunis Grani redan före utställningen.

Det här fotot togs med en 400 euros pocketkamera. Med en dyrare kamera kan man ställa in lite mer, men med den här kameran och även med mobilkameran klarar man sig numera. Det vill säga man behöver inte nödvändigtvis en dyr kamera, säger Tero Viherto.

Största delen av fotona är tagna i Grani men det fanns också några foton från stugan i Hangö. Flera av fotona har varit med i årsboken eller kalendern för Årets Naturfotografi. Ett av fotografierna från Grankulla har vunnit växtserien i internationella fotografitävlingen Glanzlichter.

När vi träffades i slutet av utställningen presenterar fotografen sina bilder för Kaunis Grani. Han har givit samma presentation flera gånger. På finska, svenska och på engelska och till och med på franska eftersom hans fransklärare för 40 år sedan råkade komma förbi. Studerande från Teros franskagrupp på Petra besökte också utställningen.

Rör sig i närnaturen

Fotografering har alltid varit en kär hobby för Tero. Nu är han till hälften pensionerad men har alltid haft tid för fotografering.

– Det är så att ju mer jag jobbat desto mer har jag fotat. Det har varit en motvikt till jobbet. De bästa bilderna har jag av någon anledning alltid tagit när det varit mycket stressigt på jobbet, säger han.

Temat för nästa utställning kunde vara havet eller misslyckade naturbilder. Här är ett exempel på det, så de kan också vara väldigt bra.

Många fotografer sitter gömda i kojor men han rör sig vanligen i terrängen nära hemmet utan några bestämda planer och ser vad han stöter på.

– Man hittar alltid något, säger han och berättar att han har en överbetonad samlar- och jägarinstinkt. Han har samlat fjärilar, fågelskådat, fiskat och jagat.

Havstema i framtiden?

Det svåraste med att fotografera är att hitta djuren och det andra är att vara på rätt plats vid rätt tid. Tålamod behövs också. Detta är hans tips till andra fotointresserade.

– Det gäller att försöka och misslyckas, det gäller bara att fota! Man lär sig bara genom att fotografera. Nu under den digitala tiden är det mycket lättare. När jag exempelvis fotade trollsländor tog jag mer än 6 000 bilder. En procent av dem var ganska bra bilder, säger han och pekar på bilden på väggen.

Efter vårens lyckade utställning kan Tero mycket väl tänka sig att ställa ut i framtiden igen.

– Om det kommer ett lika bra läge som det här tar jag chansen. Nästa tema kunde vara havet, det vill säga ett Hangö-tema, eller misslyckade naturfoton. En del av dem är också väldigt fascinerande, säger han.

Tero Viherto

  • Bosatt i Grani i mer än 20 år.
  • Han jobbar med att hitta finansiering och marknader för uppstartsföretag.
  • På fritiden spelar han tennis, åker skidor och studerar franska vid sidan av fotograferingen.
  • Favoritplats i Grani: ”Jag är mest på andra sidan gränsen vid Glimsån. Jag är också lite på Kasaberget och vid Gallträsk.”

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *