| YLEINEN - ALLMÄN

Tero on kuvannut nuoruudesta asti – nyt ensimmäinen näyttely takana

Kauniaislainen Tero Viherto on aina kuvannut luontokuvia yrittäjätyönsä vastapainoksi. Aikaisemmin tänä keväänä suuri yleisö pääsi tutustumaan hänen kuviinsa, kun hän järjesti ensimmäisen näyttelynsä Granin kauppakeskuksessa. Nyt hän katsoo tulevaisuuteen ja mahdollisesti jo seuraavaan näyttelyyn.

– Tämä on ollut hauskaa ja imartelevaa, kaikki on kehuneet. Paras kehu oli kun alan harrastaja sanoi, että tämä näyttely on masentava, Tero Viherto nauraa.

Tähän asti Tero Viherto on silloin tällöin julkaissut kuvia Granista Puskaradiossa, mutta nyt hän ajatteli, että olisi kiva järjestää näyttely. Kun kirjaston galleria on loppuun buukattu, hän päätti kysyä kauppakeskuksen johdolta mahdollisuuksista järjestää jotain siellä. Tuli vihreää valoa ja huhtikuussa hänen kuvansa olivat siellä esillä. Näyttelyn teemana oli Lähiluontoa läheltä.

– Eli kaikkia yksityiskohtia, joiden ohi yleensä kävellään. Ajatuksena on, että kuvat on otettu pihapiiristä tai ikkunan läpi. Sekä kävelyretken päässä kotoa, Tero Viherto kertoi Kaunis Granille jo ennen näyttelyä.

Tämä kuva on otettu 400 euron pokkarilla. Kalliimmalla kameralla pystyy vähän enemmän säätämään, mutta tällä kameralla ja jopa kännykkäkameralla pärjää nykyään. Eli kallista kameraa ei välttämättä tarvita, Tero Viherto sanoo.

Kuvista suurin osa oli Granista, mutta joukossa oli myös Hangon mökiltä otettuja kuvia. Useat kuvat ovat olleet esillä Vuoden Luontokuva -kilpailun vuosikirjassa tai kalenterissa. Yksi kuvista Kauniaisista on myös voittanut kansainvälisen Glanzlichter-valokuvauskilpailun kasvisarjan.

Kun tapaamme näyttelyn loppuvaiheessa, valokuvaaja esittelee kuvansa myös Kaunis Granille. Aikaisemmin hän on tehnyt saman useaan kertaan, ja jopa myös ranskaksi, koska hänen ranskankielen opettaja 40 vuoden takaa sattui tulemaan paikalle. Myös opiskelijoita Petran ranskan kurssilta, missä Tero itse opiskelee, on vieraillut näyttelyssä.

Liikkuu lähimaastossa

Kuvaaminen on aina ollut rakas harrastus Terolle. Nyt hän on puoleksi eläkeläinen, mutta aina on löytynyt aikaa kuvaamiseen.

– Kyllä se niin on, että mitä enemmän olen tehnyt töitä, sitä enemmän olen myöskin kuvannut. Se on vastapaino työlle. Ne parhaat kuvat on jostain syystä tullut kun on ollut kova stressi työssä, hän sanoo.

Seuraavan näyttelyn teemana voisi olla meri tai epäonnistuneet luontokuvat. Tässä esimerkki siitä, eli nekin voi olla todella hyviä.

Moni valokuvaaja istuu piilokojuissa, mutta hän normaalisti liikkuu lähimaastossa ilman suunnitelmaa ja katsoo mitä tulee vastaan.

– Aina tulee jotain vastaan, hän toteaa ja kertoo, että hänellä on ylikorostunut keräily- ja metsästysvietti. Hän on kerännyt perhosia, tarkkailut lintuja, kalastanut ja metsästänyt.

Meriteema tulevaisuudessa?

Valokuvauksessa eläinten löytäminen on haastavin seikka ja toinen on se, että on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Myös kärsivällisyyttä tarvitaan. Vinkkinä muille kuvausharrastuksesta kiinnostuneille hän sanoo näin:

– Yritys ja erehdys, eli pitää vain kuvata! Ainoastaan kuvaamalla oppii. Tämä on digiaikana paljon helpompaa. Esimerkkinä kun näitä korentoja kuvasin, otin 6 000 kuvaa. Yksi prosentti niistä oli suht hyvää kuvaa, hän kertoo ja osoittaa kuvaa seinällä.

Kevään onnistuneen näyttelyn jälkeen Tero voi hyvinkin ajatella uusia näyttelyitä tulevaisuudessa.

– Jos tulee yhtä hyvä tilaisuus kun tämä, tartun siihen. Seuraavana teemana voisi olla meri, eli Hanko-teema, tai epäonnistuneet luontokuvat. Osa niistäkin on todella vangitsevia, hän kertoo.

Tero Viherto

  • Asunut Granissa yli 20 vuotta.
  • Työkseen hän tällä hetkellä auttaa startup-yrityksiä löytämään rahoitusta ja markkinoita.
  • Vapaa-aikana hän pelaa tennistä, hiihtää ja opiskelee ranskaa, kuvausharrastuksen ohella.
  • Suosikkipaikka Granissa: ”Eniten aikaa vietän rajan toisella puolella, Glimsjoella. Jonkun verran olen Kasavuorella ja Gallträskillä.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *