| YLEINEN - ALLMÄN

Kolumni: 10 vuodessa yli 100 parannusta energiatehokkuuteen

Kauniaisten kaupungin tavoitteena on vähentää kiinteistöjen energiankulutusta 25 % ja olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä. Tilakeskuksessa on jo pitkään tehty työtä tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Energiansäästötavoite on mahdollista toteuttaa, mutta se vaatii paljon työtä ja rahaa suunnitelmien toteuttamiseksi.

 

Vuosien 2020-2029 aikana toteutamme yli sata energiatehokkuutta parantavaa toimenpidettä ja niiden kustannukset ovat yhteensä yli 5 miljoona euroa. Toteutettavat hankkeet maksavat itsensä takaisin energiansäästöinä ja niillä on suuri merkitys ilmastopäästöjen vähentämisessä.

Suurimmat energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet tehdään isojen remontien yhteydessä ja pienemmät toteutetaan omina hankkeinaan. Esimerkiksi nuorisotalon peruskorjaus sisälsi useita energiatehokkuuden parannuksia mm. maalämpöön siirtyminen. Tammikummun päiväkoti valmistuu alkukesästä ja sinne tulee maalämpö ja aurinkopaneelit. Aurinkopaneeleja on tänä vuonna tulossa myös Pikku Akatemian ja Sansinpellon päiväkoteihin. Käynnissä olevassa Svenska skolcentrumin julkisivuremontissa rakenteiden energiatehokkuus paranee yli 50 %, kun ulkoseinien ja yläpohjan lämmöneristystä uusitaan ja parannetaan. Vastaavaa julkisivuremonttia suunnitellaan myös Kasavuoren koulukeskukseen toteutettavaksi lähivuosina.

Suunnitteluvaiheessa on useita tärkeitä hankkeita, kuten esimerkiksi jäähallin tekniikan ajanmukaistamisen ja energiatehokkuuden parantaminen. Toinen tärkeä suunnitteilla oleva hanke on VSS-palloiluhallin ilmanvaihtokoneen uusiminen, lauhdutuslämmön ja lämmöntalteenoton hyödyntäminen lämmityksessä sekä tuloilman kuivauksessa. Tällä hetkellä iso väestönsuoja on sähkölämmitteinen ja siellä menee hukkaan lauhdelämpöä, joka halutaan hyötykäyttöön. Alkuvuodesta 2023 teetimme kahdella Metropolian opiskelijalla projektityönä suunnitteluoppaan aurinkopaneeleiden hankintaa harkitseville. Tulemme käyttämään opasta tulevissa projekteissa ja jalostamme sitä tarpeen mukaan projektikohtaisesti. Projektityötä koskeva artikkeli löytyy täältä. 

Syksyllä 2022 energian hinta nousi merkittävästi ja lisäksi valtakunnallisesti kehotettiin vähentämään energiankulutusta. Meillä Kauniaisissa kiinteistöjen lämpötiloja laskettiin, uimahallin toiset saunat laitettiin kiinni ja tehtiin paljon muita pieniä toimenpiteitä. Toimenpiteiden vaikutus kulutuksiin on ollut merkittävä. Lokahuhtikuun aikana säästettiin sähköä noin 15 % ja kaukolämpöä noin 20 % verrattuina vuoden takaisiin kulutuksiin. Kiinteistöjen käyttäjiltä saatu palaute säästötoimiin liittyen on ollut pääosin positiivista ja ymmärtäväistä.

Kauniaisten kaupungin ostama sähkö tuotetaan tuulivoimalla, joka on uusiutuvaa energiaa ja CO2 vapaata.

TOMI SALMINEN

RAKENNUTTAJAPÄÄLLIKKÖ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *