| URHEILU - IDROTT

Jubileumsår gav medaljregn: ”Handbollsboom i staden”

50-årsjubileumet för Grankulla IFK:s handbollssektion var en dundersuccé mätt med alla mätare. Klubbens resultatmässigt bästa spelsäsong kulminerade i FM-guld för damerna.

– Antalet som håller på med handboll växer starkt i Grankulla, säger ordförande Jenny Segersven.

Det gick livligt till i Grankullagrottan under vårens slutspel. Supportrarna mötte upp i stora skaror för att heja fram GrIFK:s handbollslag till segrar. Under B-pojkarnas slutturnering Final4 var läkarna fulla och stämningen på topp när Grani besegrade favoriten BK-46 i finalen.

Publiksuccé var det också i slutspelsmatcherna i herrarnas FM-liga där GrIFK vann brons. Den verkliga klimaxen kom i damernas fjärde finalmatch när hemmalaget på ett otroligt sätt kom tillbaka från sjumålsunderläge till seger och FM-guld. Guldet är det andra för GrIFK-damerna, det var 14 år sedan den första guldfesten.

Långsiktigt arbete bar frukt

Jenny Segersven berättar att GrIFK:s verksamhet redan i åratal gått ut på att erbjuda jämlika förutsättningar för bra organiserad aktivitet för alla juniorlag. Det har lett till att klubben lyckats få med lag i Handbollsförbundets samtliga FM-serier både bland pojkar och flickor.

Jenny Segersven.

– Vi erbjuder våra juniorer en spelarstig som täcker hela juniortiden ända till vuxenserierna, både på tävlings- och hobbynivå. Juniorerna har förebilder i sin egen klubb och de träffar sina idoler i bollhallen. Många av representationslagens spelare är också juniortränare. Ett långsiktigt arbete i juniorlagen skapar förutsättningar för våra representationslag att spela i de högsta serierna.

Stark gemenskap

Segersven berömmer hämningslöst stämningen inom handbollssektionen. Hon tackar föräldrar och andra frivilliga utan vars insatser verksamhetens höga nivå inte skulle vara möjlig.

– Vi har lyckats skapa ett nätverk som det känns roligt att höra till. Sättet på vilket föräldrar och andra frivilliga tagit ansvar för verksamheten har varit totalt unikt. Med hjälp av dem har vi kunnat ordna verkligen högklassiga matchevenemang där stämningen varit på topp från första spelminuten. Det här jobbet fortsätter vi med också kommande säsong. Handboll är en verkligt publikvänlig sport och vårt mål är att locka fler åskådare till grundseriens matcher.

Ljus framtid

GrIFK har just nu cirka 620 medlemmar av vilka 500 är aktiva spelare och antalet hobbyspelare ökar starkt. Klubben hade säsongen 2022/23 lag i alla Handbollsförbundets FM-serier från mini till herrar över 60 år.

– Det har jobbats fint i alla klubbens 23 lag. Alla pojklag tog medalj i vår, bland flickorna vann A- och D10-lagen FM-silver och F12-laget vann guld, vilket även C09- och B-pojkarna samt oldboysarna i serierna IKIS50 och IKIS60 gjorde.

Kommande säsong utvidgas verksamheten ytterligare. Barn erbjuds utmärkta möjligheter att bekanta sig med handboll och börja med en ny hobby genom klubbens egna handbollsskolor och Handbollsförbundets skolbesök School Tour. GrIFK grundar sedan en behövlig mängd nya åldersgrupper för de nya spelarna.

– I höst införs också handbollsklubbar i skolorna via Granimodellen. Dessutom grundar vi nästa säsong hobbylag för herrar och damer.

– Handboll är en gren med låg tröskel. Kom modigt med bara och testa med kompisen. Gymnastikskorna på och vattenflaskan med, det räcker redan långt.

Mer info om handbollsverksamheten i GrIFK och klubbens och lagens kontaktuppgifter finns på grifk-handball.com.

Unga slog igenom: Priset ökar motivationen

Årets val i herrarnas FM-handbollsliga och damernas FM-serie tillkännagavs i samband med Finlands största utomhusturnering Sjundeå cup sista helgen i maj. GrIFK var starkt med och putsade prisbordet.

Johanna Hilli, kapten för FM-guldmedaljörerna fick med sig flera pokaler från Sjundeå. Hilli valdes till både Årets spelare och Stjärnspelare, dessutom var hon den bästa målskytten i FM-serien och valdes till All Stars-laget, dit också Granis Anette Rakkolainen utsågs. Fanny Reinikainen belönades som årets bästa försvarsspelare och mästartränaren Patrik Johanson var självklart Årets tränare.

19-åriga Ella Paukku, som inför säsongen flyttade till GrIFK från KyIF, utsågs till Årets unga damspelare. Paukku uppskattar erkänslan hon fick för sitt hårda arbete.

– Det är ju ett av de finaste priser man kan få som ung spelare. Jag har säkert gjort något rätt under säsongens lopp, säger Paukku.

– Det fanns många olika spelare att välja emellan i serien. Jag har fått mycket ansvar och speltid under säsongen och därmed chansen att lyckas i båda ändorna under säsongen.

Ella Paukku ja Fredrik von Troil.

Paukku, som förbereder sig inför junior-EM i juli, berättar att lagandan var verkligen bra genom hela säsongen. Laget var motiverat och jobbade målmedvetet mot sitt mål.

– Priset ger mer motivation att fortsätta på samma sätt och utvecklas ännu mer.

Fredrik von Troil, 19, gjorde sin debut i herrlandslaget i höstas och utsågs nu till Årets unga herrspelare i FM-ligan. Han tror att den främsta orsaken till att just han fick priset var att han lyckades bra i både junior- och herrlandslaget.

– Valet innebär mycket för mig och det är en stor ära att bli uppskattad på det här viset. Visst ökar det min motivation att göra det här när andra också tror på mig, säger yttern som förbereder sig inför U20-landslagets läger.

Årets val 2022/23

Damernas SM-serie

  • Årets spelare, Katja Nyberg-priset: Johanna Hilli, GrIFK
  • Årets back: Fanny Reinikainen, GrIFK
  • Årets unga damspelare (genombrott): Ella Paukku, GrIFK
  • Årets Stjärnspelare: Johanna Hilli, GrIFK (26 stjärnor)
  • Bästa målskytt, Micaela Aarnio -priset: Johanna Hilli, GrIFK (125 mål i grundserien, sammanlagt 178 mål)
  • Årets tränare: Patrik Johanson, GrIFK
  • Damernas FM-serie All Stars: Högerytter: Anette Rakkolainen, GrIFK, Vänsterback: Johanna Hilli, GrIFK

Herrarnas FM-liga

  • Årets unga herrspelare (genombrott): Fredrik von Troil, GrIFK
  • Herrarnas FM-liga All Stars: Målvakt: Patrik Roslander, GrIFK

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *