| URHEILU - IDROTT

Juhlavuosi toi mitalisateen: ”Kaupungissa on vireillä käsipallobuumi”

Grankulla IFK:n käsipallojaoston 50-vuotisjuhlakausi oli kaikilla mittareilla jymymenestys. Seuran historian tuloksellisesti paras pelikausi huipentui naisten Suomen mestaruuteen.

– Käsipallon harrastajamäärä on vahvassa nousussa Kauniaisissa, sanoo puheenjohtaja Jenny Segersven.

Kauniaisten Luolan uumenissa kävi kevään ratkaisupeleissä kuhina, kun kannattajat saapuivat sankoin joukoin kannattamaan GrIFK:n käsipallojoukkueita voittoon. B-poikien Final4-lopputurnauksessa katsomo oli ääriään myöten täynnä ja tunnelma katossa, kun Grani voitti finaalissa ennakkosuosikki BK-46:n.

Yleisöryntäys oli merkittävä myös miesten SM-liigan pudotuspeleissä, joissa GrIFK päätyi lopulta pronssille, ja todellinen kliimaksi koettiin naisten neljännessä loppuottelussa, jossa kotijoukkue nousi uskomattomalla tavalla seitsemän maalin takaa voittoon ja varmisti SM-kullan. Mestaruus oli Granin naisille toinen, ensimmäisestä ehti kulua aikaa 14 vuotta.

Pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta

Jenny Segersven.

Jenny Segersvenin mukaan GrIFK:ssa on jo vuosia ollut käytössä malli, jossa kaikille juniorijoukkueille tarjotaan tasavertaiset edellytykset hyvin järjestettyyn toimintaan. Sitä kautta seura on onnistunut saamaan joukkueet mukaan kaikkiin Käsipalloliiton SM-sarjoihin sekä tyttöjen että poikien puolella.

– Tarjoamme junioreillemme pelaajapolun koko junioriajan läpi aina aikuisten sarjoihin, niin kilpa- kuin harrastetasolla. Junioreilla on omassa seurassa esikuvia, joita he tapaavat palloiluhallilla. Monet edustusjoukkueiden pelaajista toimivat myös juniorivalmentajina. Pitkäjänteinen työ juniorijoukkueissa luo edellytykset edustusjoukkueillemme pelata korkeimmissa sarjoissa.

Yhteisöllisyys on vahva

Segersven kehuu estoitta käsipallojaostossa vallitsevaa yhteishenkeä. Hän kiittää vanhempien ja muiden vapaaehtoisten toimijoiden panosta, jota ilman saavutettu taso toiminnassa ei olisi ollut mahdollista.

– Olemme onnistuneet luomaan verkoston, johon kuuluminen tuntuu hauskalta. Vanhempien ja muiden vapaaehtoisten toimijoiden sitoutuminen on ollut jotain täysin ainutlaatuista. Heidän avullaan olemme pystyneet järjestämään todella tasokkaita ottelutapahtumia, joissa tunnelma on ollut katossa heti ensimmäisestä peliminuutista. Tätä työtä tulemme jatkamaan myös tulevana kautena. Käsipallo on todella yleisöystävällinen laji ja tavoitteenamme on houkutella vielä enemmän katsojia myös runkosarjan peleihin.

Tulevaisuus näyttää valoisalta

GrIFK:ssa on tänä päivänä noin 620 jäsentä, joista 500 pelaa aktiivisesti, ja harrastajien määrä on vahvassa nousussa. Seura osallistui kaudella 2022/23 kaikkiin liiton järjestämiin SM-sarjoihin mineistä yli 60-vuotiaisiin miehiin.

– Kaikissa seuran 23:ssä joukkueessa on tehty mahtavaa työtä. Kaikki poikajoukkueet ylsivät tällä kaudella mitalisijoille, tyttöjen puolella A- ja D10-joukkueet saivat SM-hopeaa ja F12-joukkue voitti kultaa, kuten tekivät myös C09- ja B-pojat sekä ikämiesten sarjoissa IKIS50- ja IKIS60-joukkueet.

Ensi kaudelle toiminta laajentuu entisestään, sillä seuran omien pallokoulujen sekä Käsipalloliiton organisoimien School Tourkoulukäyntien kautta perustetaan tarvittava määrä uusia ikäryhmiä, joiden kautta lapsille tarjotaan mainio tapa tutustua lajiin ja aloittaa uusi harrastus.

– Syksyllä kouluihin tuodaan myös Granimalli-kerhotoiminnan kautta käsipallokerhoja. Lisäksi perustamme ensi kaudeksi myös harrastejoukkueet naisille ja miehille.

– Käsipallo on matalan kynnyksen laji. Rohkeasti vaan kaverin kanssa kokeilemaan, ei muuta kuin tossut jalkaan ja juomapullo mukaan, niillä pääsee jo pitkälle.

Lisätietoja GrIFK:n käsipallotoiminnasta sekä seuran ja joukkueiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta grifk-handball.com.

Nuoret läpimurtopelaajat: Palkinto antaa lisää motivaatiota

Käsipallon naisten SM-sarjan ja miesten SM-liigan vuoden valinnat julkistettiin toukokuun viimeisenä viikonloppuna pelatun Suomen suurimman ulkokenttäturnauksen Siuntio Cupin yhteydessä. GrIFK oli vahvasti mukana putsaamassa palkintopöytää.

Naisten Suomen mestarijoukkueen kapteeni Johanna Hilli sai Siuntiosta tuliaisiksi kädet täyteen pokaaleja, Hilli valittiin sekä vuoden pelaajaksi että tähtipelaajaksi, lisäksi hän oli SM-sarjan paras maalintekijä ja valtasi paikan All Stars -joukkueessa, johon mahtui Granista myös Anette Rakkolainen. Fanny Reinikainen palkittiin vuoden parhaana puolustavana pelaajana ja mestarivalmentaja Patrik Johanson oli itseoikeutetusti vuoden valmentaja.

Kauniaisiin täksi kaudeksi KyIF:stä siirtynyt 19-vuotias Ella Paukku palkittiin vuoden nuoren naispelaajan palkinnolla. Paukku arvostaa kovasta työstään annettua tunnustusta.

Ella Paukku ja Fredrik von Troil.

– Onhan se yksi hienoimmista palkinnoista, minkä nuorena pelaajana voi saada. On varmaan tullut tehtyä jotain oikein kauden aikana, Paukku hymyilee.

– Sarjassa oli monta erilaista pelaajaa, joista valita. Olen saanut paljon vastuuta ja peliaikaa kauden aikana, ja näin ollen mahdollisuuden onnistua kauden aikana molemmissa päissä.

Heinäkuussa pelattaviin nuorten EM-kisoihin valmistautuva Paukku kertoo joukkuehengen olleen läpi kauden todella hyvän. Joukkue oli motivoitunut ja määrätietoinen saavuttamaan tavoitteensa.

– Palkinto tuo lisämotivaatiota jatkaa samalla lailla ja kehittyä entisestään.

Miesten maajoukkueessa viime syksynä ensiesiintymisensä tehnyt Paukun ikätoveri Fredrik von Troil valittiin miesten SM-liigan vuoden nuoreksi miespelaajaksi. Suurimman syyn läpimurtopalkintoon hän uskoo olleen onnistumiset nuorten ja miesten maajoukkueissa.

– Valinta merkitsee minulle paljon ja on iso kunnia saada tällaista arvostusta. Kyllähän se, että muutkin uskovat minuun, tuo minulle enemmän motivaatiota tehdä tätä, Suomen U20-maajoukkueleirille valmistautuva laituri kertoo.

Vuoden valinnat 2022/23

Naisten SM-sarja

  • Vuoden pelaaja, Katja Nyberg -palkinto: Johanna Hilli, GrIFK
  • Vuoden puolustaja: Fanny Reinikainen, GrIFK
  • Vuoden nuori naispelaaja (läpimurto): Ella Paukku, GrIFK
  • Vuoden Tähtipelaaja: Johanna Hilli, GrIFK (26 tähteä)
  • Paras maalintekijä, Micaela Aarnio -palkinto: Johanna Hilli, GrIFK (125 maalia runkosarjassa, yhteensä 178 maalia)
  • Vuoden valmentaja: Patrik Johanson, GrIFK
  • Naisten SM-sarjan All Stars: Oikea laitapelaaja: Anette Rakkolainen, GrIFK, Vasen takapelaaja: Johanna Hilli, GrIFK

Miesten SM-liiga

  • Vuoden nuori miespelaaja (läpimurto): Fredrik von Troil, GrIFK
  • Miesten SM-liigan All Stars: Maalivahti: Patrik Roslander, GrIFK

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *