| YLEINEN - ALLMÄN

Släkten Vaenerberg möts i Grankulla

En av stadens största släkter möts till ett stort släktmöte i Grankulla lördagen den 29 juli. Släkten firar 115 år i Grani och 250 år i Finland.

Gunnar och Julie Vaenerberg flyttade till staden år 1908 och nu träffas cirka 140 ättlingar till dem. Magnus Vaenerberg är en av dem som håller i trådarna för träffen.

– Det ska bli jättetrevligt att fira med stor middag på lördagen, som råkar vara farfars farfars 174-årsdag. På söndagen fortsätter vi med släktgolf och genom att fira en småkusin från Danmark som fyller 75 år, säger han.

Magnus Vaenerberg är en av dem som håller i trådarna för träffen. Släkten har byggt sju villor i Grankulla. Här en av dem, Solstugan på Kavallvägen där Kristoffer Aspelin med familj nu bor. Kristoffer är barnbarn till Henrik Vaenerberg som tog handbollen till Grani och grundade GrIFK:s handbollssektion år 1971.

Magnus farfars far Gunnar och hans hustru Julie (f. Nissen) byggde Villa Gunnarsberg på Magistervägen bredvid Valmogård 1908. De fick två barn, Gunvor (gift Heinonen) och Knut.

– Från dessa två barn är vi nu cirka 230 ättlingar av vilka närmare 50 ännu bor i Grankulla så jag tror vi är största släkten här, säger Magnus.

Släktingar hittas bland annat under namnen Vaenerberg, Heinonen, Aspelin, Knuuttila, Koljonen och Smeds. Ett tag gick 13 kusiner Vaenerberg i skolan samtidigt som Magnus farmor Marcelle var omtyckt lärare i franska. Ett stipendium i hennes namn delas fortfarande ut.

Ett tjugotal kusiner träffas avec ett par dagar innan festen i skärgården och på lördag deltar alla generationer i festen i Grankulla.

– Det blir folk från Danmark, Frankrike, Kanada, USA och var vi allt är utspridda. Men hjärtat är i Grankulla där vi är glada att representera ca 0,5 % av befolkningen, säger Magnus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *