| KAUPUNKI - STADEN

Kolumnen: Granimodellens klubbar startar igen i september

Grankulla satsar genom Granimodellen även det här läsåret hårt på hobbyverksamhet för barn och ungdomar i grundskoleåldern.

Granimodellen bygger på den riksomfattande Finlandsmodellen för hobbyverksamhet. Den erbjuder barn och ungdomar trevliga och kostnadsfria hobbyer i samband med skoldagen. Verksamheten finansieras av både Grankulla stad och Undervisnings- och kulturministeriet. I september 2022 började jag som Granimodellens koordinator efter att den föregående koordinatorn Taru Ikäheimonen övergick till att sköta den nya uppgiften som stadens välfärdskoordinator.

Läsåret 2022–2023 deltog i Grankulla närmare en tredjedel av barnen och ungdomarna i grundskoleåldern i Granimodellens klubbar. Under den kommande hobbysäsongen försöker vi få ännu fler barn och ungdomar med. Hobbyklubbarna rullar på i lågstadier och högstadier samt i närliggande hobbylokaler, såsom bollhallen och ungdomsgården. Klubburvalet grundar sig på sådana hobbyer som barnen och ungdomarna önskat allra mest och responsen från målgruppen är särskilt viktig när vi utvecklar verksamheten. Eftersom klubbutbudet är mångsidigt är det möjligt för barn med olika intressen att hitta en hobby som de tycker om. I klubbutbudet ingår såväl matlagning, kodning som slalomåkning.

Vi hoppas att i synnerhet sådana barn och ungdomar som ännu inte har någon hobby kan hitta en lämplig klubb genom Granimodellen. Du behöver ingen tidigare erfarenhet för att börja i en klubb, utan du kan modigt komma med och öva nya färdigheter och tillbringa tid med klubbkompisar och motiverande ledare.

Granimodellens hobbyverksamhet är en viktig del av stadens välfärdsarbete för barn och ungdomar, där det väsentliga är samarbetet med bland annat skolor, ungdomstjänsterna, församlingen och olika föreningar. Granimodellens särskilda styrka är de täta och aktiva nätverken i en liten kommun. Enligt Tiainen är särskilt skolungdomsarbetarna en viktig länk mellan skoleleverna och nya hobbyer. Ungdomsarbetarna kan handleda familjerna vid anmälan till klubben och konkret följa en elev till klubben.

Vi sätter upp Granimodellens hobbyläsordningar på stadens webbplats och dessutom skickar vi ut dem till hemmen via Wilma och i pappersformat under vecka 33. Du kan anmäla dig från och med onsdag 23.8 klockan 8.00 och klubbarna startar 4.9.

Hela bildningsväsendet önskar en glad höst med roliga hobbyer och ett trevligt läsår!

MAIJA TIAINEN

GRANIMODELLENS KOORDINATOR, BILDNINGSSEKTORNS PLANERARE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *