| KAUPUNKI - STADEN

Valtuusto ilmaisee kantansa suomenkielisestä koulukeskuksesta elokuussa

Kaupunginhallitus kokoontui kesäkuussa ylimääräiseen kokoukseen keskustelemaan suomenkielisestä koulukeskuksesta. Kokouksessa päätettiin ehdottaa valtuutetuille, että suomenkielinen varhaiskasvatus sekä luokat 1–6 sijoitetaan alueelle, jossa nykyisin sijaitsee uimahalli. Asia menee seuraavaksi valtuuston käsittelyyn.

Koulukysymys on jättimäinen taloudellinen sijoitus Kauniaislaisittain. Valtuusto käsittelee asiaa 28. elokuuta. Mitä tarkalleen valtuusto tuolloin käsittelee kaupunginjohtaja Christoffer Masar?

– Kyse on periaatepäätöksestä. Valtuutetut päättävät oikeastaan kahdesta avainasiasta, jotka ovat lähtökohtia tuleville kouluinvestoinneille. Ensinnäkin päätetään alueesta, minne uusi koulurakennus rakennetaan. Ja toisekseen mille vuosikursseille uusi koulu suunnitellaan ja rakennetaan.

Hänen mukaansa tässä suunnitteluvaiheessa on käytettävissä vain alustavia lukuja, mutta uuden esikoulu- ja 1–6-vuosiluokkien koulukeskuksen hinta, joka palvelee yli 700 lasta, liikkuu viimeisimmän arvion mukaan noin 40 miljoonan euron tuntumassa.

– Tämän päälle tulevat kulut Kasavuoren koulun niin kutsutun A-siiven purkamisesta ja uudisrakentamisesta. Kokonaiskustannukset tälle investoinnille riippuvat ennen muuta siitä, mitä toimintoja sinne tulee ja kuinka suureksi uusi siipi tulee.

Kaksi vaihtoehtoa 

Valtuustossa on jo aiemmin päätetty, että koulun rakentamiselle on kaksi vaihtoehtoa: uimahallin tontti tai Sahara. Miksi kaupunki on nyt valitsemassa uimahallin tontin?

– Tarkempien maasto-, kaava- ja suunnittelututkimusten perusteella selvisi, että uimahallin tontti on sekä kooltaan että rakentamiskulujen osalta huomattavasti parempi vaihtoehto.

Mielipiteet ovat jakaantuneet siitä, kuinka suuri uuden koulukeskuksen pitää olla. Otetaanko siihen siis mukaan yläaste?

Tällä erää kaupunki aikoo kaupunginhallituksen ehdotuksen perusteella suunnitella koulukeskuksen varhaiskasvatusta ja alakoulun luokkia 1–6 varten.

Masarin mukaan molemmilla päävaihtoehdoilla on hyviä argumentteja sekä puolesta että vastaan.

Päättäjien joukossa esiintyy erilaisia mielipiteitä siitä, onko yhtenäiskoulu sellaisenaan hyvä vai huono vaihtoehto. Mutta asian tähänastisen poliittisen käsittelyn perusteella vaikuttaa päättäjien keskuudessa Masarin mukaan syntyneen selvä konsensus siitä, ettei uusi koulukeskus saa olla liian suuri.

– Virkamiehet ovat kannattaneet yhtenäiskoulua, mutta sekä minä että muu virkamiesjohto on kiitollinen, jos valtuusto antaa virkamiehille selkeän viestin siitä, miten jatkamme, vaikka se ei vastaisi meidän ehdotustamme.

Vuosikymmenen lopussa?

Parhaassa tapauksessa uusi koulukeskus voi Masarin mukaan olla valmis vuosikymmenen lopussa.

– Yksi pääsyistä siihen, että tästä tulee pitkä prosessi johtuu siitä, että rakentaminen edellyttää alueelle uutta kaavaa, ja uuden asemakaavan laatiminen alueelle vie aikaa. Päätös kaavaprosessin aloittamisesta viedään kaupunginhallitukselle hyväksymistä varten kunhan valtuusto on tehnyt periaatepäätöksen alueesta, jonne koulu rakennetaan, hän sanoo.

Tähän koulukeskus rakennetaan kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaan. Kaupunginvaltuusto ottaa kantaa asiaan myöhemmin elokuussa. Rakennusprojektin
yhteydessä selvitetään myös uimahallin sijoituspaikkaa koulurakennuksen yhteyteen, kertoo kaupunginjohtaja Christoffer Masar.

Mitä tapahtuu Mäntymäen rakennukselle?

– On liian varhaista sanoa, mitä tapahtuu Mäntymäen koulun rakennukselle. Kaikki vaihtoehdot ovat tässä vaiheessa vielä ”pöydällä”. Selvää on ainakin kaupunginjohtajanäkökulmasta, että uudessa sote-uudistuksen jälkeisessä taloudellisessa todellisuudessamme tulee kriittisesti tarkastella mitä rakennuksia kaupungilla on varaa omistaa ja ylläpitää.

Kaupunginhallitus edellyttää, että Kasavuoren A-siiven päivitetty projektisuunnitelma jatkaa kohti päätöstä. Tilakeskuksen tämänhetkisen arvion mukaan uuden A-siiven valmistuminen kestää vuoteen 2029 asti, mutta Masarin mukaan paljon riippuu rakennusmassan koosta ja päätösprosessin ketteryydestä.

Uimahallin asemaa selvitetään

Rakennusprojektin yhteydessä selvitetään myös uimahallin sijoituspaikkaa koulurakennuksen yhteyteen. Uimahalli on yksi harvoista urheilupaikoista, jota lähes kaikki kauniaislaiset voivat käyttää liikuntaa varten. Siksi hallilla on tärkeä rooli hyvinvoinnin edistäjänä.

– Totuus on samalla valitettavasti se, että riippumatta kouluinvestoinneista ja uuden koulukeskuksen sijoittumisesta, on nykyinen uimahalli tulossa elinkaarensa päähän. Tiedot muun muassa Espoosta kertovat, etteivät kokemukset vanhojen hallien korjaamisesta ole rohkaisevia. Joten todennäköisesti lopputulos on koulupäätöksistä riippumatta se, että uusi halli pitää jossain vaiheessa rakentaa. Vastaavien kokoisten uimahallien hinta on alustavien arvioiden mukaan reilut 15 miljoonaa euroa. Kaava- tai rakennusmassat eivät aseta esteitä uuden hallin rakentamiseksi koulurakennuksen yhteyteen. Kyse on nyt lähinnä siitä, selviääkö kaupunki taloudellisesti samanaikaisesti sekä suurista kouluinvestoinneista että uudesta uimahallista.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *