| YLEINEN - ALLMÄN

100 år av orientering i Finland

Den första (civila) orienteringstävlingen i Finland arrangerades den 4 november 1923 i Grankulla. Tidigare var orientering en del av arméns och skyddskårernas terrängövningar.

Lördagen den 4 november 2023 arrangerar Grankullaföreningen OK 77 jubileumstävlingen 100 år av orientering i Finland. Start och mål är på samma ställe som för 100 år sedan, utanför dåvarande Grankulla Samskola (numera Ungdomsgården).

Jubileumstävlingens beskyddare, stadsdirektör Christoffer Masar och OK 77:s ordförande Kristian von Essen.

– Vår arrangörsstab är erfaren och kunnig. Petri Tötterman fungerar som tävlingschef, banläggare är Jouni Junkkaala och Michael ”Micke” Berger är tävlingens historiker, berättar OK 77:s ordförande Kristian von Essen.

Arrangörerna har lyckats rekonstruera banan som deltagarna löpte då det begav sig. I dag går den genom bebyggda områden och har mera karaktär av kvartersorientering. Den här banan löps på en färsk karta men enligt den ursprungliga rutten. Andra specialiteter är banor i Kasaberget på kartor från olika årtionden samt korta och trygga banor för nybörjare i alla åldrar.

– Vi uppmuntrar främst barn att prova på orientering, men alla är välkomna oavsett ålder, säger von Essen.

Stadsdirektör Christoffer Masar fungerar som tävlingens beskyddare. Mera information finns på www.ok77.fi/sv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *